Hygge, végtelen, havas erdők, hosszú éjszakák – hihetnénk, hogy mindent tudunk Finnországról. De ennek az északi országnak megvannak a maga titkai, amit nem ismerhetnek azok, akik sosem éltek vagy jártak ott.
Finnországról szóló fórumokról szemezgettünk, és megosztjuk veletek, hogyan élnek a világ legboldogabb országában az emberek.

1. Nem törlik szárazra az edényeket.

Finnországban erre azért nincs szükség, mert speciális edénycsepegtetőt használnak. Ezek olyanok, mint a polcos szekrények, csak nincs aljuk. Közvetlenül a mosogató felett helyezik el őket, így a lecsepegő víz oda tud folyni.

  • Finnként ezt meg tudom erősíteni, bár ezek a szárítók nem olyanok, mint a képen. Mindig van burkolatuk, úgy néznek ki, mint egy kis szekrény. Minden konyhában van ilyen, sok időt lehet vele spórolni. Mikor külföldön járok, mindig csodálkozom, hogy más országban hogyan élhetnek nélküle. © perrylight / Reddit

2. Ősrégi hagyomány, hogy a szőnyegeket folyók és tavak partján mossák.

Természetesen Finnországban is létezik porszívó, de a szőnyegek tavak és folyók partján való mosásának tradíciója van. Ez nem pusztán a takarításról szól, hanem egyfajta lelki megtisztulás is. A szőnyegmosás közös rituálé baráti társaságok és családok számára, akik nyáron összegyűlnek a folyónál és kimossák a szőnyegeiket.

  • Ez a hagyomány visszarepít a gyerekkoromba. Anyám fenyőszappannal mosta a szőnyegeket. Még mindig érzem az illatát. Boldog emlékek ezek. © Santafio / Reddit

3. Nem használnak szivacsot a mosogatáshoz.

A finnek általában nem szivaccsal mosogatnak. Helyette hosszú nyelű kefét használnak, amivel a tányérokat, poharakat és minden mást is elmosnak.

4. Udvariatlanság megkérdezni valakitől, hogy mennyit keres, de az adóhivatalban ki lehet deríteni.

Finnországban rossz modorra vall, ha valaki arról érdeklődik, hogy ki mennyit keres. Az emberek nem beszélnek ilyesmiről. De a helyi adóhivatalt bárki felhívhatja, és kiderítheti, hogy a szomszédja, a barátja vagy bárki más mennyi pénzt visz haza.

5. Nem tálalnak külön senkinek.

A finnek asztalán sokszor csupán egyetlen tálat látsz. Ennek az az oka, hogy minden felnőtt maga dönti el, hogy mennyit szeretne enni. Legtöbbször nagy tálakból lehet kiszedni az ételt, ha nem éred el, kérhetsz segítséget.

Újabb adagot venni szabad, de légy vele óvatos, mert ha ételt hagysz a tányérodon, azt rossz szemmel nézik. Szerintük az, aki otthagyja az ételt, pazarló, nem törődik a környezettel.

6. Imádják a praktikus ötleteket.

A finnek talán az egész világon a legnagyobb rajongói a különböző praktikáknak, tippeknek és ötleteknek. Ha ennek szeretnél jobban utánanézni, keress rá a “niksi” szóra, ami náluk a tippeket, praktikákat jelenti.

Megtudhatod tőlük, hogy a tollakat egy szalámis tasakban is nagyon jól lehet tárolni, valamint hogy a gomba gyorsabban megszárad, ha ventilátor elé teszed.

7. A finnek szeretik a tejet és a tejtermékeket.

A finnek több tejet isznak, mint bárki más. Az ott élő emberek átlagosan 130 liter tejet fogyasztanak évente. A boltban olcsón adják, és a gyerekek már egészen kiskoruktól isszák. Az ebédhez szintén elengedhetetlen ital a tej. Finnországban vannak egészen különleges tejtermékek is.

Az egyik ilyen a viili, ami leginkább a joghurthoz hasonlít. De ott a “kenyérsajt”, a puha, édes sajt, amihez jól illik a lekvár. Van, aki a kávét ízesíti vele.

  • Fogalmam sincs, hogy fogyasztják a kakaót és a pillecukrot, de én a kávémba kis kockára vágott sajtot teszek. Hagyom néhány percig, majd egy kiskanállal kieszegetem a kávéból. Ez a sajt tehéntejből készül, eléggé íztelen, körülbelül olyan, mint a túró, csak zsírosabb. Önmagában és kávéval is finom. © damagement / Reddit

8. Nincs függöny a zuhanyzókon.

A finnek egyáltalán nem szégyenlősek. Ha edzőterembe vagy uszodába mész, és zuhanyfülkéket látsz, szerencsés vagy, mert a legtöbb nyilvános helyen a zuhanyzók nyitottak, nincsenek eltakarva még függönnyel sem. A finnek számára semmilyen kényelmetlenséget nem okoz, hogy mások előtt mosakodjanak.

Elfogadják az emberi testet, számukra a meztelenség nem rejtegetni való. Ugyanez érvényes az orvosi rendelőkben, ahol nincsenek öltözők.

  • Néhány nő megszólt egy bevándorlót, akit ismerek, csak azért, mert fürdőruhát viselt a zuhanyzóban. Ha így teszel, azt szerintem a legtöbb ember nem bánja, de lesznek olyanok, akik megszólnak miatta. © GrumpyFinn / Reddit

9. Az autósoknak vannak trükkjeik a hideg ellen.

A finnek nem pazarolnak 10-20 percet arra, hogy bemelegítsék az autóikat. Inkább megvédik őket a hidegtől, ehhez pedig nincs szükségük másra, mint egy konnektorra. A parkolókban vannak ilyen konnektorok. Ezek 2 órán át biztosítanak elektromos áramot, de szükség esetén ez az időtartam meghosszabbítható.

Az áram árát a parkolási díj tartalmazza. A motorokban speciális berendezések vannak, amelyek felmelegítik a levegőt. Egyes autókban még olyan mechanizmus is működik, ami az autó utasterének levegőjét is felmelegíti.

10. Versenyt csinálnak abból, hogy ki hány szúnyogot tud lecsapni.

Ennek a különleges finn versenynek a szabályai igen egyszerűek: a résztvevőknek minél több szúnyogot kell megölniük bizonyos idő alatt. A versenyeket nyaranta rendezik, és sokszor nem csak finnek vehetnek részt benne. 2018-ban például egy svéd férfi 135 szúnyogot ölt meg 15 perc alatt, ezzel nyerte meg a versenyt.

  • Szerencsére a nálunk élő szúnyogok nem fertőzők, nem terjesztenek maláriát és hasonlókat. Viszont rengeteg tud lenni belőlük, és ilyenkor semmi mással nem tudsz foglalkozni, csak azzal, hogy őket csapdosod. © Arttukaimio / Reddit

11. Náluk van külön napja a kudarcnak.

Minden év október 13-án tartják a kudarc napját. Az országban a sikernek kultusza van, a kudarcokat pedig nem viselik jól. Ennek a nemzeti napnak az a lényege, hogy megértessék az emberekkel, hogy a kudarc természetes része az életnek, és nem lehet elkerülni. Ezen a napon minden évben sztárok, híres előadók, sportolók és más ismert emberek beszélnek a kudarcaikról.

12. Finnországban csak a saját szemeteddel foglalkozhatsz.

A finnek számára fontos a környezetvédelem, takarékoskodnak a vízzel, és szelektíven gyűjtik a szemetet. De ha valaki úgy dönt, nyilvános helyen felszedi a szemetet, azt akár meg is büntethetik.

Egyszer előfordult, hogy valaki szemetet látott az út szélén és ki akarta dobni. Mivel a kukában már túl sok szemét volt, megkérdezte a hatóságokat, hova tegye a maradékot. Kiderült, hogy a terület a kormányé, ezért senki nem viheti el csak úgy onnan a szemetet sem. Ahhoz külön engedélyre van szükség.

13. Szeretik úgy kombinálni az alapanyagokat, ahogyan az másnak eszébe sem jutna.

A finn konyhában vannak olyan ételek, amelyek látszólag egyáltalán nem összepasszoló alapanyagokból állnak. Például ilyen az egyik májas ragu, amiben van tojás, mazsola és édes szirup, és lekvárral szolgálják fel. A lazacleveshez pedig tejet adnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 hozzászólás

  1. Az adóhivtal ad információt mások (bárki) jövedelméről, de tudomásom szerint csak az év egy adott napján, jelképes összeg ellenében.

  2. A csepegtetős konyhaszekrèny a mi apartmanunkban teljesen pontosan ugyanùgy nèzett ki mint itt a fotòn ami van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét