Sosem hisszük, hogy a mi gyerekünkkel bármi baj történhet, ezért gyakran még a legalapvetőbb biztonsági szempontokat sem tartjuk szem előtt. Most elmondjuk, hogyan előzz meg veszélyes helyzeteket, melyekkel adott esetben megmentheted a gyermeked.

1. Tanítsd meg, hogy hívjon fel, mikor elindul valahova.

Tedd szokássá, hogy hívjátok fel egymást, mikor elindultok az iskolából, a munkahelyről vagy otthonról, és mikor megérkeztek az úti célotokhoz. Ha a gyerek látja, hogy a felnőttek is így csinálják, a telefonálást nem kötelességnek fogja venni, hanem természetes dolognak.

2. Feltétel nélkül higgy a gyermekednek, ha egy furcsa vagy gyanús helyzetről beszél.

Ha a gyerek elmesél neked valami olyat, ami igen különösen hangzik, higgy neki, még akkor is, ha értini a család barátait vagy éppen a tanárát. De kérdezd ki a szituáció valamennyi részletéről, mert sok esetben a gyerekrablók olyan emberek, akik a gyerekeket már régebb óta ismerik.

Ha a gyereked felhív, hogy menj érte, tedd azt. Lehet, hogy telefonon nem mondhat többet a gyanús helyzetről.

3. Írd fel a gyerek barátainak, tanárainak, osztálytársainak, valamint a segélyhívók és az önkéntes szervezetek telefonszámait.

Ha a gyerek nem érkezik meg valahova az adott időre, üzenj és hívd fel a rokonokat, a gyerek barátait, osztálytársait, tanárait. Ha eltűnt, akkor minden perc számít, ezért fontos mielőbb felvenni a kapcsolatot azokkal, akik láthatták, akikkel utoljára volt.

Ha előkerül, ne felejts el erről mindenkit értesíteni, akit korábban felhívtál.

4. Mielőtt elmentek egy olyan programra, ahol tömeg lesz, készíts róla egész alakos fotót.

Ha a gyerek eltűnik, sokkal könnyebb lesz róla részletes leírást adni, ha fotón meg tudod mutatni, hogy néz ki és mit visel éppen. A fotót aztán elküldheted azoknak, akik segítenek a keresésben.

5. Ha a gyerek eltűnt és nem válaszol a hívásokra, azonnal kezdd el a keresését.

Bármi is legyen az oka annak, hogy eltűnt, fontos, hogy rögtön kezdd el keresni. Az idő ugyanis ellened dolgozik.

6. Tanítsd meg neki, hogyan viselkedjen helyesen egy nehéz helyzetben.

Vészhelyzetben a gyerekek könnyen összezavarodnak, még ha elméletileg tudják is, hogy mit kell csinálni. Légy erre felkészülve. Gyakoroltasd be vele a saját címét és a szülei telefonszámait. Játssz el vele különböző szituációkat, például mit tenne, ha elveszik egy bevásárlóközpontban, nem találja a szüleit a tömegközlekedésben, vagy ha egy idegen megpróbálja bármivel elcsalni. Egy kihalt helyen gyakoroljátok a kiabálást is, amivel segítséget hívhat.

7. Fotózd le a cipőit.

Ha az erdőbe mentek gombát szedni vagy a parkba készültök piknikezni, fotózd le előtte a gyerek cipőit. Ha elveszik, a lábnyomát könnyebben beazonosíthatod, ezzel segítheted a megtalálását. Soha ne adj rá terepszínű ruhát, mindig élénk színű holmiba öltöztesd, ha a szabadban kirándultok.

8. Beszéljétek meg, hol fogtok találkozni, ha különváltok.

Ha nagy tömegbe mentek, például koncertre vagy bevásárlóközpontba, beszéljétek meg, hol fogtok találkozni, ha netán elkeverednétek egymás mellől. Még akkor is, ha mindkettőtöknek van telefonja, hiszen az is elveszhet, lemerülhet. Olyan helyet válasszatok, amit már messziről ki lehet szúrni, például egy szökőkutat vagy a főbejáratot.

9. Ne tiltsd neki a közösségi oldalak használatát.

Ezzel ugyanis csak fokozni fogod benne a kíváncsiságot és megnő annak az esélye is, hogy álnéven fog hamis oldalt létrehozni magának. Hagyd, hogy saját profilja legyen, így te is láthatod, hogy mi érdekli és kik a barátai.

Tanítsd meg az internet helyes használatára. Hogyan kezelje az online hirdetéseket, a zaklatást, a spam üzeneteket és a gyanús felnőttek közeledését.

Szülőknek készült programot is telepíthetsz a gépére, ami blokkolja a veszélyes weboldalakat, és megmutatja, milyen keresései voltak a gyereknek.

10. Használd az okos eszközöket.

Telepíts egy alkalmazást a gyerek telefonjára, amivel nyomon követheted, hogy merre jár és ami segélykérő jelet is tud küldeni. Ha nem okostelefonja van, GPS nyomkövetőt karkötő formájában is vehetsz neki.

11. Tégy a ruhája zsebébe egy cetlit a kontaktok elérhetőségeivel.

Írd rá a cetlire a szülők, a barátok és rokonok számát is, akiket adott esetben lehet értesíteni. Jegyezd fel, ha a gyerek valamire allergiás vagy valamilyen betegsége van. Gondoskodj róla, hogy ez a cetli mindig legyen a zsebében.

12. Ne szidd le, ha eltűnt, aztán előkerült.

Amikor egy gyerek eltűnik, maga is fél. Csak tovább rontod a helyzetet, ha te még mérges is leszel rá. Mikor beszélsz vele a biztonsági szabályokról, légy megértő és sose szidd le.

Ha előkerült, nyugtasd meg, öleld át, nézz a szemébe. Mikor megnyugodott, beszéljétek át a dolgokat, hogy ez miért történt és mit kell tenni, hogy többet ne fordulhasson elő.

13. Szervezz biztonsági órákat az óvodás csoportjának vagy az osztályának.

Egy kísérlet szerint 9-ből 7 gyerek elmenne egy idegennel a játszótérről, ha a szülei nincsenek jelen.

Szervezz előadást az osztályában arról, hogyan lehet ezeket a helyzeteket megelőzni és mit kell tenni a veszélyes szituációkban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét