Jelenleg körülbelül 64-féleképpen határozhatja meg valaki a saját nemét. Vannak, akik nem érzik a sajátjuknak azt a nemet, amivel születtek. Ezért is inspiráló mind több hírességet látni, akik büszkén vállalják fel az igazi énjüket.
Támogatjuk az önkifejezés különböző formáit. Cikkünkben 13 olyan hírességet mutatunk be, akiknek változott a nemi identitásuk, és nyíltan beszéltek arról, hogy mit jelent ez számukra.

1. Miley Cyrus

Ahonnan ismerheted: énekes, színész, szerepelt a Hannah Montanában és több más filmben
Neme: genderfluid
Ahogy hivatkozik önmagára: nőként

2015-ben jelentette ki, hogy a saját és a többi ember neme számára semmit nem jelent. “Nem érzem magam sem fiúnak, sem lánynak, és nem kell, hogy a párom fiúnak vagy lánynak érezze magát.” Arról még nem beszélt, hogy mit szeretne, hogyan hivatkozzanak rá, de úgy tűnik, a nőként való megszólítást megtartja.

2. Ezra Miller

Ahonnan ismerheted: színész, szerepelt többek között Az Igazság Ligájában
Neme: genderfluid
Ahogy hivatkozik önmagára: semleges neműként

Miller 2018-ban állt elő ezzel: “Nem férfiként azonosítom magam. És nem nőként azonosítom magam. Én emberként azonosítom magam.”

3. Laverne Cox

Ahonnan ismerheted: színész, szerepelt a Narancs az új fekete és más filmekben
Neme: transz nő
Ahogy hivatkozik önmagára: nőként

Cox már nagyon korán rájött, hogy nőnek érzi magát: “Teljes szívemből és lelkemből tudtam, hogy lány vagyok.” Alig kapott támogatást, de az érzései sosem múltak el, így a főiskola alatt a teljes átalakulás mellett döntött, és gyönyörű nő vált belőle. Ő az első nyíltan transznemű, akit jelöltek a Primetime Emmy-díjra.

4. Rose McGowan

Ahonnan ismerheted: színész, szerepelt többek közt a Bűbájos boszorkákban
Neme: nem bináris nemű
Ahogy hivatkozik önmagára: ismeretlen

McGowan elutasítja a nemek fogalmát. “Nem akarok sem nő, sem férfi lenni, mert nem vagyok az.”

5. Ruby Rose

Ahonnan ismerheted: színész, szerepelt a Narancs az új fekete és a John Wick: 2. felvonás című filmekben
Neme: genderfluid
Ahogy hivatkozik önmagára: nőként

A színész azt mondja, mindkét nemmel azonosulni tud, amíg jól érzi magát a bőrében. “Úgy érzem, egyik sem vagyok. De ha muszáj választanom, akkor inkább fiú lennék. Úgy érzem magam, mint egy fiú, de nem érzem úgy, hogy más testrészekkel kellett volna születnem. Úgy érzem, ez csak abban mutatkozik meg, hogy hogyan öltözöm, hogyan beszélek, hogyan érzek, hogyan nézek ki, és ez így boldoggá tesz.” Rose korábban nőként hivatkozott magára, és eddig nem nyilatkozott, hogy szeretné, ha ez megváltozna.

6. Tommy Dorfman

Ahonnan ismerheted: színész, szerepelt a 13 okom volt című sorozatban is
Neme: nem bináris nemű
Ahogy hivatkozik önmagára: semleges neműként

A feltörekvő színész 2017-ben azt mondta: “Felnőttként utáltam, hogy a ruhákat nemek szerint megkülönböztetik. Nem bináris neműként azonosítom magam.” Dorfman arra is rájött, hogy inkább nőnek érzi magát, mint férfinak, de sosem akarta megműttetni magát. “Fizikailag, biológiailag férfi vagyok, és ezen sosem akartam változtatni. Belül viszont inkább vagyok nő.”

7. Indya Moore

Ahonnan ismerheted: színész, a Póz című tévéshow sztárja
Neme: transznemű és nem bináris nemű
Ahogy hivatkozik önmagára: semleges neműként

Annak ellenére, hogy átműttette magát férfiból nővé, Moore egyik nemmel sem azonosítja magát, de nem bánja, ha nőként beszélnek róla. “Nem bináris nemű vagyok, de erről igazából nem beszélek sokat. Nem érzem úgy, hogy az emberek fel lennének készülve arra, hogy ezt megértsék, amit nem bánok, de azzal sincs bajom, ha nőként tekintenek rám.”

8. Sam Smith

Ahonnan ismerheted: énekes, dalszövegíró, Oscar-díjat nyert társszerzőként a legjobb eredeti dal kategóriában
Neme: nem bináris nemű és genderqueer
Ahogy hivatkozik önmagára: semleges neműként

2017-ben vállalta fel nyilvánosan, hogy genderqueer, ami azt jelenti, hogy a férfi és a női nemmel is azonosul. Később, 2019-ben pedig úgy döntött, hogy ezentúl semleges neműként beszél önmagáról. Az Instagramon azt írta: “Miután egy egész életen át háborúban álltam a saját nememmel, úgy döntöttem, elfogadom azt, aki vagyok kívül és belül.”

9. Nikkie de Jager

Ahonnan ismerheted: YouTube-sztár
Neme: transz nő
Ahogy hivatkozik önmagára: nőként

Nikkie szépségblogger, aki 2020 elején vállalta fel nyilvánosan nemi identitását. “Rossz testbe születtem, most transznemű vagyok.” Az anyukája már kiskorától a támasza volt: “6 évesen már hosszú hajam volt, az iskolában mindenki tudta… És azt hiszem, 7-8 éves koromban már kizárólag lányos ruhákban jártam, és ez fantasztikus érzés volt.” 19 évesen műttette át magát.

10. Amandla Stenberg

Ahonnan ismerheted: színész, szerepelt Az éhezők viadala című filmben
Neme: nem bináris nemű
Ahogy hivatkozik önmagára: semleges neműként

Stenberg nyíltan vállalja, hogy nem bináris nemű és feminista, bár ő maga is zavarban van ettől a párosítástól: “Hogyan támogathatsz egy női mozgalmat, ha nem érzed magad egynek közülük?” Kezdetben nem foglalkozott azzal, hogy az emberek férfiként vagy nőként kezelik, amikor beszélnek hozzá, de idővel rájött, hogy számára az a legkellemesebb, ha semleges neműként szólítják meg.

11. Janelle Monae

Ahonnan ismerheted: énekes, színész, szerepelt többek közt a Holdfény című filmben
Neme: nem bináris nemű
Ahogy hivatkozik önmagára: ismeretlen

2020 elején megosztott egy nem bináris nemű embertől származó bejegyzést, amiben az állt: “Nincs annál jobb, mint a nemi kettősségen kívül létezni.” A színésznő a tweetet még megtoldotta a “nem bináris nemű vagyok” hashtaggel, de azt nem tisztázta, hogyan hivatkozzanak rá mások.

12. Cara Delevingne

Ahonnan ismerheted: modell, színész, szerepelt a Papírvárosok című filmben
Neme: genderfluid
Ahogy hivatkozik önmagára: nőként

Nyíltan pánszexuális és genderfluid. Elmesélte, hogy megtalálni a helyét a világban egy meglepő felismerés volt számára: “Mikor rájöttem, hogy a nemek között nagyobb az átjárhatóság annál, minthogy valakit nőiesnek vagy férfiasnak nevezünk, az egy mérföldkő volt számomra.”

13. Elliot Page

Ahonnan ismerheted: színész, szerepelt a Juno és az Eredet című filmekben
Neme: transz férfi
Ahogy hivatkozik önmagára: férfiként

Egykori nevén Ellen Page Instagram oldalán fedte fel a tényt transzneműségéről és arról, hogy izgatottan vág neki ennek az útnak. Azt írta: “Szeretem, hogy transz vagyok. És minél inkább elfogadom és szeretem magam, annál többet álmodok, annál inkább szárnyal a szívem és annál boldogabb vagyok.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here