Az emberek sokféleképpen vélekednek a könyvszereplők megformálásáról. Vannak, akik nem szeretik, ha a filmben máshogy néz ki az adott karakter, mint amilyennek a könyvben leírják, de vannak, akik kifejezetten azért kapnak kedvet egy könyvhöz, mert annyira megtetszett nekik a színészek alakítása a filmben.
Napjainkban szinte minden híres regénynek van már legalább kettő vagy több filmes feldolgozása, így a karaktereknek több verzióját is össze tudjuk hasonlítani.

1. Ben Hur – Ben Hur

Lew Wallace regénye alapján készült a Ben Hur legelső filmváltozata 1959-ben. Abban az évben ez a film hozta a legtöbb bevételt, és elnyert 11 Oscar-díjat is, köztük a legjobb színésznek járót. A nézők egyenesen imádták nézni Charlton Heston alakítását.

Timur Bekmambetov rendező elkészítette a filmet a saját verziójában. A főszerepet Jack Hustonnak adta. 2016 legrosszabbnak ítélt filmje kerekedett ki belőle, ami rengeteg negatív visszajelzést és kritikát kapott. Sokan azt sérelmezték, hogy Huston úgy néz ki, mint egy Disney-herceg, és semmilyen olyan vezetői jellemvonása nincs, mint annak idején Hestonnak volt. Sokak szerint viszont éppen olyan jó alakítást nyújtott, mint elődje.

2. Jordan – A nagy Gatsby

F. Scott Fitzgerald regényét többször is filmre vitték. Lois Chiles alakította Jordan szerepét a film 1974-es változatában. Egyesek túl zárkózottnak és túlzottan csábítónak találták, de voltak, akik szerint tökéletesen bevált a szerepben.

A legutolsó filmadaptáció 2013-ban készült Leonardo DiCaprióval. Jordan szerepét ezúttal Elizabeth Debicki játszotta. A visszajelzések szerint a nézők többsége elégedett volt a színésznővel ebben a szerepben.

3. Kamran – Madárka

A Feride és Kamran szerelmének történetét elmesélő török regényt is többször megfilmesítették már. 1986-ban sorozat készült belőle, amelyben a főszerepet Kenan Kalav alakította, aki a nézők szerint nagyon jól hozta a klasszikus karaktert.

2013-ban készült el a regény új adaptációja Burak Özçivit főszereplésével. A nézők szerették, szexinek találták, ugyanakkor a játékát sokan unalmasnak vélték. Egyesek szerint egyik színész sem hasonlít a könyvszereplőre, mindkettő csalódást okozott ebből a szempontból.

4. Mr. Stringer – Boszorkányok

A Roald Dahl regényéből 1990-ben készített filmben a szállodaigazgatót Rowan Atkinson játszotta. Az angol színész elsősorban Mr. Beanként írta be magát a köztudatba, és a nézők nehezen fogadták el egy másik szerepben.

A 2020-as filmváltozatban Stanley Tuccit láthattuk ebben a szerepben. Szinte mindenki egyetértett abban, hogy lenyűgöző alakítást nyújtott.

5. Jadis, a Fehér Boszorkány – Narnia Krónikái

A Narnia Krónikáiban a legfőbb gonosz az okos és ravasz Jadis, a Fehér Boszorkány. 1988-1990 között Barbara Kellerman játszotta őt a sorozatban. Egyesek szerint az alakítása tökéletes volt, mások szerint túl sok.

A korábbinál híresebbé és sikeresebbé vált adaptációban, a Narnia Krónikái: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című filmben már Tilda Swinton volt a Fehér Boszorkány. Nagyon hitelesen játszotta szerepét, hiszen a nézők tényleg ijesztőnek találták.

6. V. Henrik – V. Henrik

Tucatnyi színész játszotta már V. Henriket. Kenneth Branagh azonban nemcsak színészként, de rendezőként is részt vett a produkcióban. Egy Twitter-felhasználó írta ezt róla: “Imádom őt! Fantasztikus színész, nagyszerű rendező, és nagyon jó érzéke van ahhoz, hogy kitalálja, mit akarnak látni az emberek.”

Tom Hiddleston is megformálta V. Henrik karakterét egy 2012-es filmben. A nézőknek tetszett a játéka és a kinézete is.

2019-ben Timothée Chalamet bújt az uralkodó bőrébe. Egyesek szerint nagyon unalmas volt az alakítása, másoknak viszont tetszett: “Nagyon tetszett az V. Henrikben nyújtott alakítása, meglepő energiát adott hozzá a karakterhez. De most megnéztem a Koronák harca sorozatot, és az ő játékát nem lehet összehasonlítani azzal, ahogy Hiddleston játszott.”

7. III. Richárd – III. Richárd

Shakespeare eredetileg egy sánta, púpos, ékesszóló és gonosz emberként mutatta be az angol királyt, aki bármire képes a trón megszerzéséért. Laurence Olivier az 1955-ben készült filmben nagyon jól hozta ezt a karaktert.

Richard Wilson történész professzor szerint: “Nehéz visszataszítóbb fickót találni III. Richárdnál. A karakter annyira meggyőző, hogy azonnal láthatóvá válik benne a gonoszság legaljasabb megtestesülése, amit Laurence Olivier nagyon jól bemutat.”

Az egyik legutóbbi filmadaptációban a királyt Benedict Cumberbatch alakította, és a nézők odáig voltak érte.

8. Olivia – Vízkereszt, vagy amit akartok

Shakespeare komédiáját 50-nél is többször vitték filmre. A műben pedig Olivia karaktere az egyik legmeghatározóbb. A gazdag és szép özvegyet rengeteg férfi zsongja körül. Az 1955-ös filmben Alla Larionova játszotta ezt a szerepet. A nézők szerint nagyon elegáns volt az alakítása.

Az 1996-ban készült angol verzióban Helena Bonham Carterre osztották Olivia szerepét. A nézők elsősorban azt értékelték, hogy milyen jól tudta váltogatni a szerelemtől ujjongó és az érzelmektől teljesen mentes lelkiállapotokat.

9. Jack Carter – Öld meg Cartert!

Ted Lewis regényének első filmes feldolgozását minden idők legjobb brit filmjének tartották, benne Michael Caine alakítását pedig mindent elsöprőnek.

A második feldolgozás azonban bukás lett. Egy twitterező szerint: “Sylvester Stallone a Get Carter (Az igazság fáj)-ban egyáltalán nem hozta az eredeti karakter személyiségének árnyalatait és nagyságát.” Egy másik vélemény szerint pedig a film kész katasztrófa lett.

10. Katherina – A makrancos hölgy

Az 1967-es filmhez először Sophia Lorent szerették volna felkérni, végül Elizabeth Taylor játszotta el Katherina szerepét benne. A film igazi klasszikussá vált, a nézők csak dicsérni tudták a színésznő alakítását.

2005-ben egy tévés adaptációja is készült a komédiának, amelyben a Harry Potter-filmekből, Hisztis Mirtill szerepéből ismert Shirley Henderson játszott. A nézők szerint az alakítása lenyűgöző volt, és a színésznő több figyelmet érdemelne.

11. Julien Sorel – Vörös és fekete

Julien Sorel eszes és ambiciózus fiatalember. A regény első filmadaptációjában Gérard Philipe játszotta ezt a szerepet, és a kritikusok szerint egy vonzó és kiegyensúlyozott férfiként ábrázolta őt.

A későbbi, 1997-es filmváltozatban az olasz színész, Kim Rossi Stuart alakította a karaktert. A nézőknek nemcsak a megjelenése tetszett, de sokak szerint ezt a szerepet mintha neki írták volna.

12. Cyrano de Bergerac – Cyrano de Bergerac

1987-ben Steve Martin adaptálta Edmond Rostand drámáját. A filmben, ami a Roxanne címet kapta, Steve Martin főszerepet is játszott. A nézők szerint ez a verzió tökéletes volt.

1990-ben a francia Gerard Depardieu alakítását nagyon hatásosnak találták. Nemrég Peter Dinklage-et láthattuk Cyrano szerepében, aki a nézők többsége szerint igen erős alakítást nyújtott.

13. Tess – Egy tiszta nő

Az angol író, Thomas Hardy regényének első filmadaptációja 1913-ban készült (de ez a némafilm elveszett). A két leghíresebb változat az 1979-es és a 2008-as. Nastassja Kinski lenyűgöző volt Roman Polanski filmjében.

Az angol színésznőt, Gemma Artertont viszont irritálónak találták a nézők a 2008-as változatban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét