A 21. században már rengeteget tudunk az ősi civilizációkról és a kihalt állatokról. De még ez a tudás is csak egy csepp az óceánban. A régészek még ma is találnak olyan leleteket, amelyektől az egész világnak tátva marad a szája.
Következzen 13 régészeti lelet, amitől eláll a lélegzeted.

1. Egy mamut őrlőfoga, legalább 4000 éves

A mamutok akár 4,5 méter magasra is megnőhettek, ezért a fogaik is hatalmasak voltak. Zománclemezek voltak találhatóak rajtuk, melyek segítségével az állat könnyedén meg tudta rágni a durvább növényi részeket is.

2. Étel az ősi Pompeii-ből, közel 2000 éves

79-ben a Vezúv híres kitörése a közeli város több mint 1000 lakójának életét oltotta ki. Pompeii-t több rétegnyi hamu és tefra borította be, néhány épületet teljesen eltakarva. A levegő és a nedvesség hiánya miatt az eltemetett tárgyak (beleértve a fából készülteket is) szinte tökéletes állapotban maradtak meg.

3. Ammoniteszek, legalább 60 millió évesek

Ezek a tengeri puhatestűek 419 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön és körülbelül 66 millió évvel ezelőtt haltak ki a dinoszauruszokkal együtt. Az ammoniteszek különböző méretűek voltak. A korábbi fajok kisebbek voltak, míg a későbbiek átmérője elérte akár a 180 centimétert is.

4. 60 pár római szandál, körülbelül 2000 évesek

A skót Camelon városában a régészek találtak 60 pár szandált a Római Birodalom korából. A 2000 éves lábbelik kitűnő állapotban vannak, de a szakemberek szerint a rómaiak mégis az elhasználtságuk miatt dobhatták ki őket.

5. Mumifikálódott dinoszaurusz, legalább 66 millió éves

Az Edmontosaurus “múmiája” 1908-ban került felszínre. Ez volt a legelső olyan dinoszaurusz maradvány, amelynek a bőre jó állapotban maradt fenn. A lelet segítette a kutatókat az állat kinézetének rekonstruálásában. Megállapították, hogy körülbelül 12 méter hosszú és 4,4 tonnás lehetett.

6. Tengeri sün, legalább 450 millió éves

A tengeri sün legkorábbi fosszíliái körülbelül 450 millió évesek. Ezeknek a lényeknek erős tüskéik voltak, ezek segítségével tudtak haladni a tengerfenéken. A 66-1,8 millió évvel ezelőtti időszakban a tengeri sün kinézete elkezdett megváltozni. A tüskéi kisebbek lettek, a páncélja lapos, így a sekélyebb vizekben is képes volt élni.

7. Borealopelta, 110-112 millió éves

Ez az egyik legjobb állapotban fennmaradt dinoszaurusz lelet ebben a méretben. Megőrződtek részek a páncéljából, a bőréből és még a gyomrának tartalmából is az állat utolsó táplálékával. A tudósok ennek alapján arra következtetnek, hogy az állat magassága 5,5 méter lehetett, bőre pirosas színű, és főleg páfránnyal táplálkozott.

8. Chuanjiesaurus anaensis dinoszaurusz, körülbelül 174-163 millió éves

2009-ben a Kínai Tudományos és Műszaki Múzeum 3 dinoszaurusz fosszíliáját mutatta be. Ezek közül a legnagyobb a Sauropodák közé tartozik. Mérete lenyűgöző, a hosszú nyakú növényevő magassága elérte a 25 métert.

9. Tengerililiom, körülbelül 485 millió éves

Régre visszanyúló történetük ellenére a mai tengerililiomok őrzik őseik kinézetét. Mind az ősi, mind a mai tengerililiomoknak van úgynevezett nyele, amivel a szilárd felszínhez kapcsolódnak, kehely alakú testük közepén egy száj van, és ágszerű “karjaik” vannak.

10. Egy felföldi moa (Megalapteryx) megőrződött lábfeje, legalább 520 éves

A maori nyelven moának nevezett állat egy nagytestű, röpképtelen madár, amely a dinoszauruszok korában jelent meg a Földön és csak a 16. században halt ki. Egyes fajtái 100-360 centiméter magasak voltak, súlyuk pedig 17-34 kilogramm volt. Mivel szelídek voltak, a maorik könnyen vadászták őket. Ennek az lett az eredménye, hogy 1500 körül kihaltak. A tudósok több maradványt is találtak jó állapotban megőrződött izomzattal, tollal és bőrrel.

11. Diprotodon, 44.000-1,6 millió éves

A világtörténelem legnagyobb erszényese akár 3 méter hosszúra és 2 méter magasra is megnőhetett. A legközelebbi ma is élő rokonai a vombatok és a koalák. A régészek több leletet is feltártak, melyek alapján megalkothatták az állat kinézetét. A Sydneyben található Australian Museumban meg lehet nézni az élethű rekonstrukcióját.

12. Megkövesedett dinoszaurusz tojások, legalább 66 millió évesek

Az első tudományosan dokumentált dinoszaurusz tojás története 1923-ra nyúlik vissza. Azóta a kutatók számos ilyen felfedezést tettek szerte a világon. A legrégebbi tojások korát 190 millió évesre becsülik. A fotón látható tojások közül néhány feltehetően velociraptor és tirannoszaurusz tojásai.

13. Megalodon állkapcsa és fogai, 3,6-23 millió éves

Az óriásfogú cápa testének csak töredékei maradtak fenn, ezért méretét és kinézetét sem ismerik pontosan. A tudósok szerint maximális hossza 14-16 méter lehetett (a ma élő cápáké 3-5 méter). A második fotón a megalodon foga látható egy nagy fehér cápa foga mellett.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here