A mosás minden bizonnyal az egyik legunalmasabb háztartási munka, de nem lehet megkerülni. Bár a mérnökök folyamatosan találják fel az egyre modernebb háztartási készülékeket, és már létezik távirányítós mosógép is, valószínűleg ez sem teszi sokkal élvezetesebbé a feladatot. Statisztikák szerint a nők napi 17 percet töltenek mosással.
Most mutatunk néhány trükköt, hogy minél kevesebb időt kelljen töltened a ruhák válogatásával, tisztításával, szárításával, azaz a mosással. Ezentúl ez a házimunka egyszerű és gyors lesz.

1. Használj szájvizet a mosógép tisztításához

A mosógépet rendszeresen fertőtleníteni kell, hogy olyan hatékonysággal tudjon működni, ahogyan új korában. Vannak erre a célra speciális termékek, de használhatsz egyszerű szájvizet is. Egy fél pohárnyit tégy belőle a mosószer adagolóba, és indíts el egy programot. A gomba, a penész és a káros baktériumok is elpusztulnak tőle.

2. Használj mosózsákot a zoknik mosásához

Talán nem is létezik olyan ember, akinek mosás közben ne tűnt volna el zoknija. A tapasztalatok szerint erre a legjobb megoldás, ha a piszkos zoknikat mosózsákba teszed. Még jobb, ha külön fenntartasz egy-egy mosózsákot minden családtagnak. Így a mosógépben eltűnt ruhák problémáját örökre megoldhatod.

3. Tégy néhány szem aszpirint a mosógépbe, hogy fehérebbek legyenek a ruhák

Sokan azért nem vesznek fehér ruhákat, mert azokon előbb-utóbb megjelennek a sárgás foltok, vagy egyszerűen beszürkülnek. Ha te is aggódtál már amiatt, hogy a fehér felsőd tönkremegy, itt van számodra a megoldás:

Tegyél néhány szem aszpirint a gépbe, ezzel ragyogó fehérré varázsolhatod a ruháidat, köszönhetően az aszpirin szalicilsav tartalmának. Bátran viseld a kedvenc fehér ruhádat, mert a sárga foltoktól már nem kell tartanod.

4. Ne szárítsd a ruhákat túl sokáig

A sokáig szárított ruhákat nagyon nehéz vasalni, mert az anyaguk ellenáll a hőhatásnak. Egyes esetekben még a gőzölős vasaló sem tud segíteni ezen a helyzeten. Sokkal könnyebb vasalni a ruhát, mikor még enyhén nedves. Ha mégis túlszárítottad volna, spriccelj rá egy kevés vizet.

5. Használj babasampont az összement ruhák méretének visszaállításához

Talán furcsán hangzik, de babasampon vagy öblítő segítségével az összement ruháid visszanyerhetik eredeti méretüket.

  • Tégy egy kevés babasampont vagy öblítőt egy lavórba, adj hozzá vizet, és hagyd ázni benne az összement ruhát 10-15 percig.
  • Itasd fel róla a vizet egy törölközővel, majd vízszintesen fektesd le, míg teljesen meg nem szárad. Az öblítő a szövet rostjainak kiegyengetésével fogja helyreállítani a ruha eredeti méretét.

6. Fehér holmikhoz ne használj öblítőt

A tapasztalt háziasszonyok nem javasolják, hogy fehér ruhákhoz öblítőt adj, mivel ez megakadályozza, hogy a ruhák igazán fehérek legyenek. Ha a célod a ragyogó fehérség elérése, használj speciális fehérítőt a szokásos mosószer és öblítő helyett. Ha mással kombinálod, a fehérítő nem tud olyan hatékony lenni.

7. Ne szín szerint válogasd szét a ruhákat

Helyette inkább az anyagukat vedd figyelembe a válogatásnál. A nehezebb anyagok több vizet szívnak magukba, mint a könnyebbek. Ezért van az, hogy a mosószer eltérő mértékben oldódik ki az egyes ruhákból, és a vegyes anyagok együtt történő mosása ezért roncsolhatja a vékonyabb anyagokat.

Van azonban két kivétel:

  • A fehér ruhákat mindig külön mosd.
  • Különböző színű ruhákat ne moss 30 foknál magasabb hőmérsékleten, különben a színek elveszítik élénkségüket.

8. Tégy alufólia golyókat a mosógépbe

Dobj be a mosógépbe néhány alufóliából gyúrt golyót, ezzel megelőzheted a ruhák elektrosztatikus feltöltődését. Az alufólia elnyeli a statikus töltést.

9. A smink foltokat tüntesd el borotvahabbal

Van az úgy, hogy lehetetlennek tűnik megszabadulni az alapozó vagy a rúzs okozta foltoktól. Jó módszer, ha borotvahabot teszel a foltra, majd a szokott módszerrel kimosod.

10. Mosd a baseball sapkát a mosogatógépben

Hogy a sapka ne veszítse el formáját, ne tedd a mosógépbe. A megoldás egyszerű: mosd a mosogatógépben. Tedd a legfelső rekeszbe, és indíts el egy teljes programot.

11. A piszkos zoknikat hideg vízben mosd

Nem érdemes forró vízzel próbálkozni, ha a zoknik mosásáról van szó, hiszen a rajtuk található szennyeződések nagy része – pl. az izzadtság – fehérje alapú. Éppen ezért a legjobb, ha hideg vízben tisztítod őket.

12. A makacs foltokat szedd ki hajszárítóval

Ha nem fehérje eredetű foltoktól szeretnél megszabadulni, mint a fű, a föld, a gyümölcslé, melegítsd fel őket hajszárítóval, és tégy egy kevés mosószert a foltra. Ezután tedd be a ruhát a mosógépbe. A folt felmelegítésétől a mosószer összetevői még hatékonyabban fognak működésbe lépni.

13. Használj száraz törölközőt, hogy hamarabb száradjanak a ruhák

A ruhák hamarabb fognak megszáradni, ha egy-egy száraz törölközőt teregetsz közéjük. Ha egy ruha, amit fel szeretnél venni, még mindig nedves, csavard be egy száraz törölközőbe, és centrifugáld ki, hogy a maradék nedvesség is távozzon belőle.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

4 hozzászólás

    • Ezt a sok baromságot amit itt összehordanak! Mosószóda, mosódió, aszpirin meg még mittudom én milyen hülyeségek de megpróbáltak esetleg mosóporral mosni? jó minőségűvel ami nem szűrkítí el a ruhákat? /Ariel, Persil/ és öblítőt a jó illat végett? /Coccolíno, Silán, Lenor/! Isten adott szerintem mindenkinek agyat! Lehetne használni esetleg! De ha nincs, akkor régi ősi hagyomány a szappan! Jóbb eredményt ér el mint ezekkel a csiri-biri csodákkal!

  1. Szalicil kiváló, de a bórax, szódabikarbóna, borkősav is remekebb mint a bolti gagyi vegyszerszülemények. No és környezetbarát.

    • Na és hol kapni bóraxot, szalicilt? mert az üzletekben nincs, és a gyógyszertárban sem lehet megvenni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét