Mindenki tudja, hogy későn lefeküdni és túl sokat enni egészségtelen. De néha még a leginkább ártalmatlannak tűnő szokások is kárt tehetnek egészségünkben. Tudtad, hogy akár kórházban is kiköthetsz, ha visszatartod a tüsszentést? Vagy hogy a rágózás csökkenti a koncentrációt?
Megtudhatod, melyek azok a szokások, melyeket ártalmatlannak hiszünk, pedig veszélyesek tudnak lenni!

1. Visszatartani a tüsszentést

Amit érint: A légzőrendszer, az erek, az agy és legrosszabb esetben a nyelőcső.

A tüsszentés legfőbb funkciója, hogy megszabadítson a baktériumoktól, vírusoktól és a porszemektől. Ha visszatartod, megakadályozod a testedet abban, hogy megszabaduljon ezektől a dolgoktól. De ez még nem minden. Képzeld el, mi történne, ha úgy sütsz el egy puskát, hogy közben lezárod a csövét. Ugyanez történik az orrodban. A tüsszentés teljes ereje visszafelé hat, és károsíthatja a hallást, megemeli a vérnyomást, de még a nyelőcsőben is kárt tehet.

2. Fogpiszkálót használni

Amit érint: Az íny.

A fogorvosok nem szeretik a fogpiszkálót. A fogzománcra nézve ártalmatlanok, de a fogínyre komoly fenyegetést jelentenek. Nem beszélve arról, hogy szinte lehetetlen velük tisztítást végezni. Használj helyettük inkább fogselymet.

3. Arccal lefelé aludni a párnán

Amit érint: A légzés, a vérkeringés, a gerinc és az arcbőr.

Kényelmes, de káros arccal lefelé aludni a párnán. Ebben a helyzetben nehezen tudsz lélegezni, a nyakad természetellenes tartást vesz fel, a vérkeringés gyengül, a nyakcsigolya is veszélybe kerül. Ezenkívül a ráncok, melyek ilyenkor kialakulnak, hamarosan állandóan láthatók lesznek az arcodon.

4. Foggal eltávolítani a magvak héját

Amit érint: Fogak és az epehólyag.

A napraforgómag egészséges és finom is. De mindig a kezeddel pucold meg, sose a fogaiddal! Akik gyakran a fogukkal hámozzák meg a magvakat, azoknál a fogorvosok igen jellegzetes károsodásokat látnak a fogakon. Akinek az epehólyagjával probléma van, egyáltalán nem is ehetné őket, a kalóriatartalmuk pedig 500 kalória 100 g-ban.

5. Kemény tárgyat rágcsálni

Amit érint: Fogak, fogíny, száj.

Akik szeretik a ceruzákat, tollakat rágcsálni, általában súlyos fogzománc sérüléseik vannak. Ezért nem szabad a fogaddal kinyitni az üveg kupakját, jégkockát vagy nyalókát rágcsálni. Ráadásul még fertőzést is kaphatsz ettől.

6. Halogatni a wc-re menést

Amit érint: A vesék, a belek és a húgyutak.

2018-ban egy brit fiú kórházba került, mert 8 órán át videojátékozott anélkül, hogy szünetet tartott volna. A belei és a húgyhólyagja annyira tele voltak, hogy az orvosok először azt hitték, rákos daganata van. Minden orvos egyetért abban, hogy ne tartsd bent, ami kikívánkozik, mert kárt tehetsz az izmaidban, aminek a vége húgyúti fertőzés vagy székrekedés lehet.

7. Forró vízzel hajat mosni

Amit érint: Az agyi erek és a fejbőr.

Ha szeretsz nagyon meleg vízzel zuhanyozni, itt az idő, hogy leszokj erről. Először is nagyon komoly fejfájást és szédülést kockáztatsz. Másodszor pedig a forró víz stimulálja a faggyúmirigyek működését a fejbőrben, amitől a hajad zsíros lesz.

8. Az arcodat tapogatni és a szemeidbe nyúlkálni

Amit érint: Az arcbőr és a szemek.

Ha gyakran érinted meg az arcodat, egy egész sor fertőzést beszerezhetsz, mint az akné, a herpesz és így tovább. Ha dörzsölöd a szemeidet, kötőhártya-gyulladásod lehet, ami igen kellemetlen betegség, hiszen gyulladással, könnyezéssel, égő érzéssel és fényérzékenységgel jár együtt.

9. Gyakori rágózás

Amit érint: A gyomor, a fogak és a rövidtávú memória.

A túl gyakori rágózásnak több következménye is lehet:

  • A rágás fokozza a gyomorsav termelődését. Evés előtt ezért ne rágózz. Egy gyomorégéshez vagy akár gyomorfekélyhez is vezethet.
  • A rágózás a fogaidnak is árt. Ahogy fokozódik a nyáltermelődés, a rágó “átrághatja” magát a fogaidon.
  • A rágózás a memóriára is hatással van. Javítja a memorizálást, és segít koncentrálni olyan dolgokra, amik hosszú megfigyelést igényelnek. De gyengíti a rövidtávú memóriát, így kevésbé tudsz majd odafigyelni.

10. Fekve olvasni

Amit érint: A szemek, a gerinc és a nyak bőre.

Ha az ágyban olvasol, azt így tedd:

  • Ne tartsd a könyvet túl közel a szemeidhez.
  • Ne hajlítsd be a hátadat, és ne feszítsd meg a nyakadat.
  • Ne olvass az oldaladon fekve. A könyvtől való távolságod folyamatosan változni fog, és a szemeidnek több munkát kell végezniük.
  • Ne olvass hason fekve, ezzel árthatsz a gerincednek.

Az összes szabályt nem könnyű betartani, de azt is tartsd szem előtt, hogy ezekkel elkerülheted, hogy a nyakadon hosszú, függőleges ráncok rögzüljenek.

11. Nyalogatni vagy fújni a sebeket

Amit érint: A gyógyulási folyamat.

Mi az első dolog, amit teszel, ha elvágod az ujjadat? Ráfújsz vagy megnyalod? A szánkban több mint 600 féle mikroorganizmus él, köztük a staphylococcus és a streptococcus. A sebből kifolyó vér pedig tökéletes élőhely számukra. Tégy sebkezelőt a sebedre, hogy lerövidítsd a gyógyulás idejét.

12. Suttogni

Amit érint: A hangszálak és a gége.

Kutatók kiderítették, hogy a legtöbb ember megfeszíti a hangszálait suttogás közben. Ez növeli a gégében a mikrosérülések kockázatát, ami pedig különösen veszélyes azokra nézve, akik sokat beszélnek.

13. Wc-n használni a telefont

Amit érint: A végbél és a teljes körű higiénia.

Nemcsak a telefonra, de a könyvekre, újságokra is ugyanez a szabály érvényes. Ha több mint 5 percig ülsz a wc-n, az extra nyomást jelent a vénáknak. A telefonok pedig azért különösen ártalmasak, mert nem hagyod őket a mosdóban, mikor végeztél, hanem magaddal viszed őket, és szétszórod a baktériumokat.

BÓNUSZ: Használj fültisztító pálcikát az orrüreg megtisztításához

A legtöbb szakember azt javasolja, hogy soha semmit ne dugj az orrodba, de vannak kivételes esetek, amikor a fültisztító pálcika jobb, mintha az ujjadat vagy valamilyen oldatot használnál.

  • Ha orrplasztikád volt, az orrodból a váladékot csakis fültisztító pálcikával távolíthatod el, mert ha kifújod az orrod, az vérezhet vagy olyan kárt okozhat, ami miatt újabb plasztikai műtétre kell, hogy sor kerüljön.
  • Ha valamilyen oldattal akarod kitisztítani az orrodat, ne juttasd mélyre. Áztass be egy fültisztító pálcikát, és kend be vele az orrüreg belsejét.

Használd óvatosan! Ha túl mélyre juttatod az orrban, sérülést okozhatsz magadnak!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here