Sok hasznos tipp van azzal kapcsolatban, hogy hogyan tudunk pénzt spórolni és nap mint nap tartani magunkat a költségvetésünkhöz. Kihasználhatjuk az akciókat, a kuponokat, és lemondhatunk néhány apróságról. Kiderült, hogy ha néhány rutinná vált szokásunkon változtatunk, nemcsak pénzt, de időt és erőfeszítést is spórolhatunk.
A következő egyszerű módszerek segítségével könnyebben elérheted az anyagi stabilitást, és magabiztosabbnak érezheted magad a jövővel kapcsolatban.

1. Ne kávézz vásárlás előtt.

Egy tanulmány szerint a koffein hatással van arra, hogy mennyit költünk és mennyi dolgot vásárolunk. Egy kísérlet során azok, akik ittak kávét, 50%-kal többet költöttek, és 30%-kal több dolgot vásároltak, mint azok, akik koffeinmentes kávét vagy vizet ittak. A koffein ugyanis dopamint szabadít fel az agyban, ezért leszünk tőle annyira izgatottak és hajlamosabbak az impulzív vásárlásra.

2. Evés után menj vásárolni.

Az ok nagyon egyszerű. Ha éhesen vásárolsz, minden dolgot a kosaradba pakolsz, amit kívánatosnak találsz. Így szinte biztos, hogy veszel olyasmit is, amire nincs szükséged. Hogy ne pazarolj, ne menj üres hassal vásárolni. Így megfontoltabban tudod átgondolni, hogy mit is kell venned.

3. Egy kevés pénzt rejts el magadnak.

Sokan borítékba tesznek el maguknak pénzt. De ha jobban tetszik a széf vagy egy doboz, azt is választhatod. A lényeg, hogy legyen pénzed elrejtve olyan helyen, ahol nincs a szemed előtt, így eszedbe sem jut, hogy elköltsd. Kezdheted egészen kicsi összeggel is, például pár száz forinttal.

Következő héten is rakj hozzá, és folytasd ezt az év végéig. Karácsonyra így már egészen szép összeget tudsz összespórolni, amiből megveheted az ajándékok egy részét.

4. Fizess készpénzzel.

Sokkal könnyebb a kártyát lehúzni egy mozdulattal, mint a készpénzzel bajlódni. Viszont ez utóbbi esetében látod is magát a pénzt, így jobban tudatosul benned az értéke. A bankkártyánál viszont ez nem áll fenn.

Csak egy bizonyos összeget vigyél magaddal, hogy ne tudj korlátlanul költekezni. Amikor a pénztárcádból elfogy a pénz, a vásárlásnak vége, így biztosan annyit költesz csak, amennyit a költségvetésedből szántál erre.

5. Csak a hét bizonyos napjain költs pénzt.

Válassz ki pár napot a héten, és csak akkor menj vásárolni. Szabj magadnak egy összeghatárt, hogy azokon a napokon se költekezz túl. Ezzel a módszerrel jobban tudod szabályozni a vásárlásaidat, és sok pénzt megspórolhatsz.

6. Fagyaszd le a kenyeret.

Az üzletben vásárolt, csomagolt kenyér akár 12 napig is eltartható. De csak akkor, ha szorosan lezárva a hűtőbe teszed. Az otthon vagy pékségben frissen sütött kenyér csak 5-8 napig tartható el hasonló módon. Ha tudod, hogy nem fog elfogyni, fagyaszd le. Így a kenyér eltarthatósága 3-6 hónapra nő.

7. Igyál több vizet, hogy jóllakottabbnak érezd magad.

Ha evés előtt iszol, akkor jóllakottabbnak érzed magad. Nemcsak pénzt spórolhatsz ezzel a módszerrel, de fogyhatsz is. 12 hét alatt akár 2 kilótól is megszabadulhatsz, ha étkezés előtt fél liter vizet megiszol. Nem beszélve arról, hogy az ételen is spórolsz.

8. Írd fel magadnak, hogy mennyit költöttél ételrendelésre.

Készíthetsz erről egy havi összegzést, de még jobb, ha heti bontásban számolod össze, mennyi pénzt költöttél ételrendelésre. Az év végén valószínűleg meg fogsz lepődni az összeg láttán. A listát olyan helyre tedd, ahol mindig szem előtt van és rá tudsz pillantani. Emlékeztetni fog, hogy inkább menj el bevásárolni, mintsem otthon várd az ételfutárt.

9. Mielőtt vásárolsz, használj fel mindent, amit otthon találsz.

Szabályszerűen tartsd magad ahhoz, hogy nem mész vásárolni, amíg van étel a hűtődben. Minden vásárlás előtt tervezd meg, hogy mit akarsz főzni. Előre tervezni mindig jobb és hatékonyabb módszer. Megelőzheted vele, hogy az ételek a kukában végezzék, és több pénzed is marad.

10. Találj olcsóbb szórakozási lehetőségeket.

Az esti színház helyett menj inkább matinéra, ez sokkal olcsóbb. Fontold meg, hogy a moziba viszel magaddal otthon készített pattogatott kukoricát. Ezzel nemcsak spórolhatsz, de mivel kevesebb zsír és kalória van benne, még a vonalaidra is vigyázhatsz.

11. Mosd a ruhákat hideg vízben.

Állítsd a mosógépet hideg vizes üzemmódba. Ezzel sokat spórolhatsz az energiafogyasztásodon, ráadásul a ruháid nem fognak összemenni, és a színüket is tovább megőrzik.

12. Szervezz “batyusbulit”.

Nemcsak a spórolás miatt, de a társasági életed fellendítése érdekében is. Hívd át a barátaidat és a szomszédaidat, mindenki hozza magával azt az étel, amit éppen főzött otthon. Így senki sem fog ráunni a saját ételére, a maradékot sem kell kidobni, ráadásul egy jót beszélgethettek is.

13. A WC leöblítéséhez használd a fürdővizet.

Ha kádban fürdesz, miután végeztél, merd ki a vizet, és azzal öblítsd le a WC-t. Jóval kisebb lesz a vízszámlád.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

2 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét