Cipőre hajlamosak vagyunk sokat költeni. És ha már így van, szeretnénk őket olyan sokáig hordani, ameddig csak lehet. A következő tippek segítségével újszerű állapotba hozhatod a cipőidet.

13. Viaszos ápolás

Vízállóvá szeretnéd tenni a textilből készült cipőt? Végy egy gyertyát, és dörzsöld át vele a cipődet! Ez meggátolja, hogy a nedvesség beszívódjon az anyagba.

12. Cipőtágítás

A vadonatúj cipőd egy kicsit szűkös? Egy bögre vizet tölts bele egy nejlontasakba, tömd ki vele a cipődet és tedd a fagyasztóba. Ahogy a víz megfagy, megnő a térfogata, így kitágítja a cipőt. Hagyd a fagyasztóban egész éjszakára és reggel már kényelmesen viselheted a cipőt.

11. Vászoncipő tisztítása

A világosabb színű vászoncipők nagyon gyorsan piszkolódnak, és ezen sokszor a mosógép sem tud segíteni. Végy egy kevés szódabikarbónát, vizet és hidrogén-peroxidot, majd egy fogkefe segítségével dörzsöld át a keverékkel a koszos cipőt. Ezzel minden piszkot eltávolíthatsz.

10. Tornacipő tisztítása

A tornacipőknek nem csak textil, de gumis részei is vannak. A legegyszerűbben radírral tisztíthatod meg őket. Végy egy egyszerű radírt, és dörzsöld át vele a piszkos részeket.

9. Bőrcipő tisztítása

A bőrből készült cipők idővel nagyon elhasználtnak tűnnek, főleg, ha nedvesség éri őket. Hogy jobban nézzenek ki, egyenlő arányban keverj össze vizet és ecetet. A keveréket spricceld rá a cipőre, majd egy cipőkefével finoman dörzsöld át vele a cipőt. Ha kell, ismételd meg a műveletet.

8. Így őrizd meg a csizma eredeti formáját

A csizmákat megfelelően tárolni nem könnyű, de létezik rá egy egyszerű trükk. Ha a csizma szára puha anyagból készült, egy keményebb magazint hajts félbe, és tömd ki vele. Az újság segítségével megőrizhető az eredeti alakja a csizmaszárnak, nem fog gyűrődni, ráncolódni.

Ha a csizma nedves, még könnyebben elveszíti a formáját. Végy 2 db üres üveget, és húzd a szájukra a csizmákat, hogy ki tudjanak száradni.

7. Tartsd frissen a cipőt

Az edzéshez használt cipők közel sem rózsa illatúak. Hogy a bűzt megszüntesd, tégy a cipőbe 1-1 teafiltert egész éjszakára és mindig, amikor nem használod a cipőt.

6. Így lesz újra fényes a bőrcipő

Hogy úgy csillogjon, mintha új lenne, használj banánhéjat a bőrcipőkhöz. A banánhéj belső felével dörzsöld át a cipőt, majd egy ronggyal vagy puha papírtörlővel töröld tisztára.

5. Tüntesd el a karcokat

Az alkalmi cipőd tele van fekete karcolásokkal? Egy fültisztító pálcikát márts bele körömlakklemosóba, majd enyhe nyomást gyakorolva dörzsöld át vele a karcokat.

4. Előzd meg a lábizzadást

Meleg időben a láb izzadása természetes dolog, de hogy megelőzd, és ezzel elkerüld a lábszag kialakulását, tégy a cipődbe egy-egy tisztasági betétet!

3. Csúszásgátlás

A legidegesítőbb dolog, amikor végre megtalálod álmaid cipőjét, csak éppen járni nem tudsz benne, mert annyira csúszik a talpa. Több lehetőséged is van, hogy megoldd ezt a problémát. Lecsiszolhatod a talp legfelső rétegét, de ha nem szívesen nyúlnál hozzá, ragasztópisztollyal húzz néhány csíkot a cipőtalpra, vagy készíts tetszőleges mintákat vele, majd hagyd megszáradni.

2. Így szállítsd a piszkos futócipőt

Ha edzés után nincs időd vagy lehetőséged arra, hogy a cipődet megtisztítsd, használj egy közönséges fürdősapkát, és ebbe bújtasd bele a cipődet. Így már nyugodtan berakhatod a táskádba, semmit nem fog összekoszolni.

1. Ha rágóba léptél

Ha nem volt szerencséd, és a cipőd talpára rágó ragadt, ne próbáld meg lekaparászni. Vegyél elő egy jégkockát, és dörzsöld át vele a rágógumit. A hidegtől a rágó megkeményedik, és sokkal könnyebben fogod tudni leszedni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét