Sajnos nemcsak lenyűgöző állatok élnek a bolygónkon, hanem veszélyesek is. Gyakran pedig teljesen biztonságosnak vélt helyeken találkozunk össze velük. Kevesen tudják, hogy egy közönséges katicabogár is lehet veszélyes, ahogyan azt is, hogy egy hernyó komoly bőrirritációt okozhat.
Jobb előre felkészülni, ezért mutatunk néhány olyan állatot, amit jobb elkerülni.

1. Fenyő búcsújáró lepke hernyója

Veszélyes és meg sem szabad érinteni, ha nem akarsz magadnak bajt. Könnyen járhatsz olyan helyen, ahol korábban ez a hernyó járt és elhullajtotta a szőrszálait. Ha ezek a bőröddel érintkeznek, komoly irritáció léphet fel, és egyéb kellemetlen tünetek jelentkezhetnek.

 • Élőhelye: Európa, Észak-Afrika, Közel-Kelet, India, Oroszország

2. Skorpióhal

A partmenti területeken található meg. Ideje többségét azzal tölti, hogy a sziklás tengerfenéken fekve les az áldozatára. Mivel a mélyvízben él, elsősorban a búvárok és a halászok vannak miatta veszélyben. A hátukon lévő tüskék mérget tartalmaznak, ezzel okoznak komoly fájdalmat. A nyálka, ami szintén bejut a sebbe, gyulladást vált ki. Ezért ne érints meg ilyen halat.

 • Élőhelye: Atlanti-óceán keleti partjai, Földközi-tenger, Fekete-tenger

3. Aranyfarú lepke

Ezek a lepkék és a hernyóik különösen nyár közepén aktívak, szőrszálaik pedig mérgezők. A velük történő legminimálisabb érintkezés is heteken át megmaradó kiütéseket okoz. Ahol hozzáérnek a bőrhöz, pirosság és viszketés lép fel. Gyakran fordulnak elő parkokban, ahol lombhullató fák és érett gyümölcsök vannak.

 • Élőhelye: Nyugat- és Kelet-Európa, Ázsia

4. Vöröshasú unka

Sötét piros, narancs és sárga pöttyeiről felismerhető ez a béka. Bőrét mérgező nyálka borítja, ezért nem szabad megérinteni. Súlyos irritációt, lázat, fejfájást okoz.

 • Élőhelye: Európa és Ázsia mérsékelt éghajlatú területei

5. Sárgaszegélyű csíkbogár és lárvája

Lárvája elég nagy, akár 5 cm hosszúra is megnőhet, éppen emiatt olyan veszélyes. Ha megfogod, beléd haraphat. A kifejlett bogár is komoly harapást tud ejteni a bőrön. Olyan, mintha valami éles tárggyal megkarcolták volna a bőrt. A terület aztán hamarosan megduzzad és 2-3 hét alatt gyógyul csak meg.

 • Élőhelye: Európa, Ázsia, Észak-Afrika

6. Barna csupaszcsiga

Akár 18 cm hosszú is lehet és rengeteget eszik. Szinte bármit megeszik, ami az útjába kerül, emellett pedig férgeket is terjeszt. Ezek veszélyesek mind az állatokra, mind az emberre nézve.

 • Élőhelye: Nyugat-Európa és a Brit-szigetek déli részei

7. Nünüke

Ez a veszélyes bogár nem tud repülni. Ha az általa termelt méreganyag a bőrre kerül, égési sérülést és hólyagokat okoz, amik nagyon lassan gyógyulnak.

 • Élőhelye: szinte az egész palearktikus régió

8. Haragos sikló

Bár nem mérges kígyó, de hihetetlenül agresszív állat. Mikor elkezd körkörösen mozogni, az azt jelenti, hogy ugrani készül. Mindig az arcot vagy a nyakat veszi célba.

 • Élőhelye: Dél- és Délkelet-Európa, Kazahsztán keleti része

9. Felemáslábú rák

Nem harap túl gyakran, de mikor igen, akkor csúnya kiütést és bőrirritációt okoz. A partmenti részeken és hínárokon lehet őket megtalálni.

 • Élőhelye: Szinte minden tenger, óceán és tó. Még felszín alatti vizekben is megél. Megtalálható Ukrajnában és Nyugat-Európában.

10. Hanyattúszó poloska

Nem tűnik veszélyesnek, de nem szabad alábecsülni vagy megérinteni. Ritkán fordul elő, de átszúrhatja a bőrt az orrával.

 • Élőhelye: Európa és Oroszország

11. Tigrisszúnyog

Könnyen felismerhető a testén és a lábán lévő fehér csíkjairól. Terjesztője a dengue-láznak, a zika- és a chikungunya-vírusnak.

 • Élőhelye: Ázsia, Észak-Amerika, Hawaii

12. Hód

A hódvárnak nevezett odujában él, de időnként előbújik, hogy a vízben táplálékot keressen. Igazán agresszív tud lenni, veszély esetén védelmezi a területét. Ha hódot látsz, jobb, ha távol tartod magad tőle, mivel nagyon kellemetlen helyzetben találhatod magad.

 • Élőhelye: Spanyolország, Franciaország, Közép- és Kelet-Európa, Skandinávia, Oroszország

13. Pöfögő futrinka

Nevét onnan kapta, hogy veszély esetén forró mérget fecskendez ki. Ezzel égési sérülést tud okozni. Még súlyosabb, ha ez a méreganyag a szemedbe kerül.

 • Élőhelye: Oroszország és Dél-Eurázsia

14. Katicabogár

A katicabogarak legtöbb fajtája ártalmatlan. De a harlekinkatica az erős állkapcsával beléd haraphat, főleg, ha éppen éhes. Bár a harapása nem mérgező, bedagad és allergiás reakciót is okozhat. A leggyakrabban kötőhártya-gyulladást okoz, ha az érintése után a szemedbe nyúlsz.

 • Élőhelye: Szibéria, Kazahsztán, Japán, Mongólia, Kína, Korea, Tajvan
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here