Az ikonikus cowboyok először Spanyolországban jelentek meg, nem Amerikában. Amerika a hazafiasság országa, az amerikaiak mindig nagyon büszkék saját országuk vívmányaira. De egyes ikonjaik és szokásaik nem is amerikaiak, hanem más országokból vették át őket. Most megtudhatod ízig-vérig amerikainak hitt dolgok valódi eredetét.

1. Cowboyok

A cowboyok Spanyolországból származnak. Amikor a spanyolok 1519-ben megérkeztek az amerikai kontinensre, hozták magukkal és meghonosították a szokásaikat is, főként Mexikóban, ahol a cowboyokat vaqueroknak nevezik. Az 1700-as évek elején Mexikó megszerezte Texast, Arizonát és Új-Mexikót. Elkezdtek farmokat építeni ezeken a területeken, így váltak errefelé népszerűvé a cowboyok is.

2. Amerikai foci

Az amerikai foci a rögbi és a futball korai verziójának továbbfejlődéséből alakult ki. Ezeknek a játékoknak az első változatai Nagy-Britanniából származnak. Ugyanakkor, a ma ismert amerikai foci sokban különbözik a futballtól és a rögbitől is, főként a szabályok tekintetében.

3. Mogyoróvaj

A mogyoró sűrű krémként való felhasználása még az ősi inkák és aztékok idejébe nyúlik vissza. De a darált és két forró felület között megpirított mogyoróból készült mogyoróvajat a kanadai Marcellus Gilmore Edson szabadalmaztatta.

4. Hot dog

Történészek szerint a hot dog eredete Néró római császárig vezethető vissza. Ezután került a mai Németország területére, ahol a németek sajátjuknak tekintették és különböző változatokat készítettek belőle. Az Egyesült Államokba egy lengyelországi zsidó bevándorló vitte be, aki Coney Islanden állította fel Amerika legelső hot dogos standját.

5. Kék farmer

A kék farmer feltalálója Jacob David és Levi Strauss voltak. Mindketten európai bevándorlóként érkeztek Amerikába, és a farmer anyag, amiből a farmernadrágot készítették, eredetileg az olasz Genovából származott. 1873-ban készült el az első farmernadrág, mégpedig egy megrendelő kívánságára, aki olyan tartós nadrágot szeretett volna, amiben nehéz fizikai munkát is lehet végezni.

6. Hamburgerek

A hamburger ötlete a németországi Hamburg városából származik. A 19. században hamburgi tehenek húsából készítették el a húspogácsát, amihez a húst fokhagymával, sóval, hagymával és borssal keverték össze. Akkoriban még nem tartozott hozzá zsemle és ínyencségnek tartották.

A húspogácsát aztán német bevándorlók terjesztették el Amerikában, akik ott éttermet is nyitottak. Egy kreatív szakács hamarosan betette a húspogácsát két szelet kenyér közé, így született meg a hamburgi szendvics, azaz a hamburger.

7. Almás pite

A legelső almás pite recept 1391-ből való. Angliában sütötték ez alapján a pitét, melyhez felhasználtak almát, fügét, körtét, mazsolát, amivel aztán kibélelték a tésztát. Cukor az eredeti receptben nem szerepelt.

8. Demokrácia

Ez a kormányzati rendszer, ami óriási hatással volt az Egyesült Államok kialakulására, az ókori Görögországból származik. A demokrácia szó a görög demos (emberek) és a kratos (szabályok) szavakból ered.

9. Sült csirke

Olajban sütve a csirkét először a skótok készítették. Ők az 1700-as években hozták ezt a szokást Amerikába, melyet később az afrikai rabszolgák is átvettek.

10. Szabadság-szobor

A híres Szabadság-szobor valójában francia. Belső szerkezetét Gustave Eiffel tervezte, az Eiffel-torony szülőatyja. Magát a szobrot pedig a francia művész, Frederic-Auguste Bartholdi készítette. A szobor ajándék volt, a két nemzet közti barátságnak állítottak vele emléket.

11. Cserkészek

A cserkészmozgalmat Angliában indította el Robert Baden-Powell. Írt egy könyvet arról, hogyan kell megtanítani a fiúkat a sátrazásra, a megfigyelésre, a famunkára, a hajózásra és más túlélési technikákra. Ő hozta létre az első cserkész csapatot is, hogy lássa, a leírtak hogyan működnek a gyakorlatban.

A cserkészet hagyománya úgy került Amerikába, hogy 1909-ben egy amerikai szerző, William Boyce eltévedt Londonban és egy cserkész fiú segített rajta. Ez inspirálta az első amerikai cserkész csapat megszervezésére.

12. Amerikai fánk

Bár az nem egyértelmű, hogy a fánk pontosan melyik országból származik, de az biztos, hogy Európából. A 19. század közepén a hollandok már készítettek hasonló süteményt, melyet disznózsírban sütöttek ki és gyümölccsel töltötték meg. Ezt a süteményt Amerikába a holland bevándorlók hozták át.

13. Nemzeti himnusz

Az Egyesült Államok nemzeti himnusza sem teljesen amerikai. Szövegét az angol zeneszerző, John Stafford Smith, “To Anacreon in Heaven” című művének dallamára írták. Később adták neki a “The Star-Spangler Banner” címet és lett belőle az amerikaiak nemzeti himnusza.

14. Színészek és színésznők

Amerika kedvenc színészei közül sok szintén nem amerikai. Ők csak elsajátítottak a hiteles amerikai akcentust és némelyiküknek ez nagyon jól sikerült.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here