Bár a macskák viszonylag önálló állatok, mégis szükségük van ránk. A legfőbb dolog, amit észben kell tartanunk, hogy ők nem tudják elmondani nekünk, ha valami bajuk van. De a tapasztalt állatorvosok és gazdik a tapasztalataik alapján néhány okos tanáccsal tudnak szolgálni, hogy a cicáink élete még jobb és boldogabb legyen.
Most megismerheted azokat a leggyakoribb hibákat, melyekre mindenképp figyelned kell, ha cicát tartasz.

14. Kis tálat veszel neki

A macska táljának elég szélesnek kell lennie, hogy a bajusza ne érje el a széleit. A tálnak a mélysége is számít. Ha a cicának mélyre kell dugnia a fejét, hogy elérje a falatot, kényelmetlenül fogja érezni magát. Ennek pedig az lesz a vége, hogy kiszedi a tálból az élelmet, és elviszi máshova megenni.

Figyelj arra is, hogy hogyan eszik a cicád. Előfordulhat, hogy nagyra nyitja a száját, hogy minél több táplálékot tudjon vele megragadni. Az ilyen macskának nagyon széles tál kell, különben megsértheti a fogait.

13. A vizes tálat az eledeles táp mellé teszed

A macskák a friss, hideg vizet szeretik. A vadmacskák mindig megpróbálnak a vízfolyásokból inni, ezért kell, hogy a cicád vize mindig tiszta legyen. Hogy tisztán tartsd, ne tedd az eledeles tál mellé, különben az ételmaradékok belekerülnek.

Egyes cicák a wc-ből vagy a mosdóból isznak. Ez annak a jele, hogy a táljukban lévő víz nem kellően tiszta.

12. Hagyod a radiátoron aludni

Ha a macskák fáznak, gyakran felmásznak a radiátorra, és képesek órákon át rajta maradni.

Ezt azonban nem engedheted, főleg, ha rövid szőrű vagy csupasz cicád van. Ha hosszú időn át érintkeznek egy fűtött tárggyal, a belső szerveik túlmelegedhetnek. Az elhízott macskák pedig még inkább hajlamosak a túlhevülésre, mint a soványabbak. Ha a cicád fázik, tégy egy takarót a radiátorra, és így engedd rá.

11. Házilag tenyésztett macskát vásárolsz

A házi macska tenyészetekkel légy óvatos, kérd ki annyi ember véleményét, amennyiét csak lehet. Egyes tulajdonosok beltenyésztést folytatnak, így a macskák valójában egymás rokonai lesznek. A kiscicák pedig kívülről ugyan egészségesnek tűnnek, de különböző veleszületett genetikai betegségben szenvednek. Ezeket az állatokat általában féláron árulják.

Tartsd észben azt is, hogy az ilyen tenyésztők át is verhetik a vásárlókat, és fajtatiszta macskák helyett olyat adhatnak, ami egyes jegyeiben hasonlít csak az adott fajtához. Csakis megbízható tenyésztőtől vásárolj!

10. Lenyírod egy hosszú szőrű macska bundáját

A nyírás nagy stressz a macska számára, ezért csak akkor végezd, ha tényleg szükség van rá, pl. összecsomósodott a bundája vagy műtétre készültök. Hogy csökkentsd a vedlést, fésüld rendszeresen a cicád szőrét.

A macska lenyírt bundával nem tartózkodhat sokat a napon, mivel megéghet a bőre, de még a hűvösebb széltől is megfázhat. Az agresszívebb állatoknál gyakori, hogy altatásban nyírják meg őket, ami szintén ártalmas.

9. Nem veszel tudomást az éjszakai horkolásról

A folyamatos horkolás azt mutatja, hogy az állatnak légzőszervi problémái vannak. Ennek egyéb jelei is vannak, pl. sebek az orron, a nyitott száj és a kinyújtott nyak, ami arra utal, hogy az állat nem tud jól lélegezni. Ha ezt tapasztalod, keresd fel az állatorvost!

8. Bukóra nyitod az ablakot, amikor elmész

Bukóra ne hagyd nyitva az ablakot, ha a cicádat egyedül hagyod a lakásban. Ez főleg azokra a macskákra nézve veszélyes, akik nem szokták meg, hogy elhagyják a házat. Megpróbálhatnak kijutni, és beszorulhatnak a nyílásba.

7. Levágod a karmait

Sok országban tilos levágni a macskák karmait. Ezt a műveletet – a karmok amputálását – egyébként altatásban végzik. A műtét után az állat számára a járás fájdalmas lesz, nem fog tudni többé ugrani és fára mászni sem.

6. Nem az eredeti csomagolásban tárolod a macskatápot

Az eredeti csomagolás megóvja a tápot a kiszáradástól és attól, hogy elvesszenek belőle a hasznos anyagok. Nem ajánlott áttenned másik csomagolásba, és olyan eledelt se vásárolj, aminek furcsa csomagolása van.

5. Kisebb állatot szerzel be a macska mellé

Sok macskatulajdonosnak vannak madarai, gyíkja vagy hala, és sok fotón láthatjuk, hogy ezek az állatok jól elvannak egymás társaságában. Ám a szakértők szerint ők barátok soha nem lehetnek, a macska zsákmányállatnak tekinti őket. Előbb vagy utóbb megpróbálja majd levadászni a kisebb állatot. Márpedig, ha ez történik, nem büntetheted meg a macskát, hiszen csak az ösztönei irányítják.

4. Egy almot és egy tálat használsz több macskának

Ha kettő vagy több macskád van, mindegyiknek kell, hogy meglegyen a maga személyes holmija. Ebbe beletartozik a tál, az alom, a játék is. Máskülönben egész nap veszekedni fognak rajtuk.

3. Macskát fogadsz örökbe a harci kutyád mellé

A kutya és macska közti barátság eléggé ellentmondásos dolog, főleg, ha egyik már előbb a családban volt. A szakértők szerint kicsi az esélye annak, hogy a macska megbarátkozik egy idősebb kutyával vagy egy harci kutyával, mint a pitbull, a buldog vagy a masztiff.

2. Megbünteted a macskát, ha elkezdi nem használni az almot

Amikor a macska hirtelen elkezdi nem használni az almot, az a gazdinak elég nagy kihívás. Lehet, hogy a cicád csak mérges rád. Ebben az esetben meg kell találnod az okot és a megoldást is.

De okozhatja ezt a problémát új otthonba költözés vagy egy új családtag érkezése is – legyen az ember vagy állat. A macskát megbüntetni nincs értelme. Egyszerűen várd meg, míg megnyugszik.

1. Becsukod a lakásban az ajtókat

A macskák szeretik a szabadságot, és a lehető legnyitottabb terekre van szükségük. Sokkal boldogabbak, ha a lakásban minden ajtó nyitva van. Ezért van, hogy mikor zárt ajtónál fürdesz, a cicád megpróbálja kinyitni azt. Ilyenkor a territóriumát ellenőrzi.

BÓNUSZ: Mielőtt állatorvoshoz mentek

Mielőtt az állatorvoshoz mennétek, készíts egy videót a cicádról. Mivel a legtöbb állat ideges az állatorvosnál, és ezért szokatlan módon viselkedik, a videó alapján az állatorvos jobban meg tudja ítélni, hogy mi lehet a probléma.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

12 hozzászólás

 1. Néhány apró pontosítás:
  A karom levágása és a kiműtése nem ugyanaz. Levágni leszabad (ha a cica benti), kiműtettni viszont állatkínzás.

  Alom terén a szabály: mindig eggyel több almod legyen mint ahány cicád van. De nem azért, mett veszekedni fognak… hanem, mert a cicák komolyan veszik az “alom feng shui-t”. Azaz számíthat, hogy hol van az alom, mennyi van, fedett-e, kilátnak-e belőle, mennyire van forgalmas helyen, könnyen hozzáférnek-e – akár több úton is, elég világos-e, nem szúrja-e a talpukat és stb. Ezekre vannak érzékenyebb cicák ill. kevésbé érzékenyek is.

  Ha pedig a cica almon kívül ürít azt mindig komolyan kell venni, mert a legtöbbször betegség áll a hátterben. Valamilyen fájdalmas kellemetlen élményt társítanak az alomhoz ezért elkezdik kerülni. Ha a betegséget orvos kizárta (laborral!), akkor érdemes a stresszre gondolni (ami soha nem az emberi értelemben vett stressz) és az okokat feltárni.

 2. Jó lenne már leakadni erről a “harcikutyázasról”! Nekem négy amstaffom és egy macskám van, soha semmi gond nem volt köztük. Minden kutya tud harcolni, sok fajta őseit használták erre, pl. a cuki kis Yorkshire terriereket kocsmai viadalokra.
  A “harci” kutyáknak kikiáltott fajták ősei voltak viadorok nem pedig a mostaniak, mint ahogy az én dédapám is harcolt a háborúban, én mégsem vagyok katona! A legtöbb kutyatámadást sem ezek a fajták követik el, minden fajtának és minden egyednek más a vérmérséklete. Mellesleg egyik kutyafajta sem szereti a macskákat, minden csak nevelés kérdése!
  Aki nem ismeri ezeket a fajtákat, az ne írjon róluk degradáló véleményt!

  • igaz. a mi 8 éves rottweilerünk simán elfogadta a pici cicákat is, nincs vele gond. soha nem volt macska ellen uszítva, se más ellen.

 3. Inkább, segítségnek mint javításnak szánom és nem is a cicákról szól. “Harci kutya” egy olyan szó ami sokaknál kiveri a biztosítékot. Ilyen fajta kutya nem létezik.

 4. Hú azért van pár hülyeség ebben a cikkben. Harci kutya?? Mi ez? Eleve ez a kifejezés is hülyeség, a másik meg hogy inkább más fajtákra jellemző hogy nehezebben jönnek ki kisállatokkal. Sajnos van olyan kutya fajtától függetlenül aki nem jön ki macskákkal, ez kutyafüggő is. Plusz a karomvágás nem egyenlő az amputálással. Egy benti macskának nem nagyon nem vágni a körmeit mert nem tudja koptatni, őt is zavarja h beleakad neki mindenbe, kintinek nyilván nem szabad, mert azzal tudja megvédeni magát és fára mászni, amitől ugye kopik is nekik.

 5. Döbbenettel olvasom ezt a sok butaságot 😬😕😕 két benti cicank van,és kb mindent megcafolnak,ami ide le van írva…pfff

 6. Ezek az állítások zöme nem húzható rá minden cicára. Miert kell úgy kijelenteni valamit, hogy erről nem vagyunk rendesen meggyőződve?

  Azon kívül, hogy az átlag macska számára stressz, mégis milyen kontraindikációja lehet a macska nyirasanak? 🙂 Komolyan kérdezem.
  Maine Coon cicám 10 éves, kb kétévente nyirom direkt erre gyártott kozmetikai nyíróval (Moser), neki ez hatalmas élvezet, imádja, dorombol közben és bújik a kezemhez. Biztos óriási stressz számára. 😀 2,5 hónap alatt sokkal szebb bunda nő ilyenkor vissza.
  Több MC és perzsa cica gazdi is ezen elveket vallja 🙂 Amelyik macska meg rászorul egészségügyi nyírásra (akar rövid szoru is) és esetleg agresszívan reagal a nyírásra, azt többnyire enyhén boditjak, nem pedig altatjak.

  A “harci kutyás“ részt már előttem kifejtették többen is. Meg tudnak lenni a macskák kutyákkal, ha van egy kis esze és rutinja a gazdinak az összeszoktatáshoz…

 7. Három lánycicám van. Három befogadott. Kertes házban lakunk, és a három lány szabadon futkározik a kertben, fel a fára, szomszédokhoz, egeret, gyíkot, gilisztát fognak, barátkoznak a békával, és gurítják a csigabiga üres házat, a diót stb. Saját szabad akaratuk van. Minden állatellenes dolgot betiltanák, mint pld. a köröm levágása, vagy operálása, a szőrtelenítés, fürdetés ezeket törvényben szabályoznám, hogy nem lehet. Ez állatkínzás. Az állat nem arra született, hogy az ember kénye kedvére mindenféle sza…..ságot megcsináljon vele. Sok módszer van, hogy körmöt élezzen. Akár a lakásban, akár az udvaron. A szőr akkor egészséges, ha egészségesen táplálkozik. De nekem az öltöztetés sem tetszik, ha ki-bejárós az állat, szól, hogy éppen hol akar lenni. Én az ivartalanítást is ellenzem, és nem is csinálnék velük ilyet. Annyira rövid ideig élnek, és annyi szeretet van a kisszívükben, hogy ennyi idő alatt nem tudják belőle kiszeretni. A szeretkezés boldogság a részükre, és ezt nincs jogom megvonni tőlük. Kiscicám – bár szeretkeznek időnként – valószínű azért nem lesz, mert a “gazdagok, és urak” a kerteket gyomirtózzák, már nem termesztenek kultúrnövényeket és a macskáim valószínű benyalják ezeket a szereket, és gondolom ettől nem esnek teherbe. Az én állataim boldogok, tudatják velem, mert mindig ott vannak, ahol én vagyok. A vendégmacskák is megjelennek, főleg télen, ha kimegyek az udvarra. Természetesen kapnak kaját. És mondják, hogy “olyan jó itt nálatok”. Nagyon jó viszonyban vagyunk. Tanács embertársaimnak. Aki macskát, vagy kutyát, vagy szőrös háziállatot tart, az számoljon azzal, hogy a lakásában is talál időnként szőrszálat. És ha az nem a sajátja, vagy az ember lakótársa szőre, akkor valószínű, hogy a macskája szőre.

  • A szeretkezés minden csak nem öröm a macskáknak. Olvasson utána milyen a kandúr szerszáma.. Na meg a halálozás is a párzási időszakhoz köthető amikor véresre verik egymást. És igenis kártékonyak, élvezetből és feleslegesen gyilkolnak. Az ivartalanitas pedig szükséges mert túl sokan lesznek feleslegesen. Számolj a ki. A túlnépesedés természetes szelekció nélkül minden fajnál gond.

 8. A “harcikutya” pedig igenis létező fogalom. Persze, szélsőségesen hangzik, mert valójában magas kockázatú kutyáról van szó. Így tenyésztették őket. Nem róható fel nekik, ha nem viselkednek minden helyzetben békésen, türelmesen. Ez nagyban függ a gazditól és nagyban függ a származásától (vérvonalától).
  Valóban, minden kutyafajta tud harcolni, de a rettegett (egyébként cuki és imádnivaló) “harcikutya” támadása – amikor leszáll a vörös köd – nagyon veszélyes, akár halálos is lehet.
  Azok az állatok, akik ősidőktől fogva az életbenmaradásukért vadásztak, minden, náluk kisebb állatra zsákmányként tekintenek. Így az összes kutya az összes macskára (pocokra, sünre, gyíkra, patkányra, nyúlra, egérre…) és az összes macska a nála kisebb (lehetőleg rágcsáló) állatra vadászik.
  Persze, hogy fut a kutya a macska után… az egér is fut a macska elől 🙂
  Öt napja lettek szobacicából kinti-bentiek a házimacsáim. A kilenc hónapos (!) cicám tegnap sötétedés után, egy alig ismert területen (5 napja ismert területen) elkergetett egy olyan aranysakált, aki képes délután fél kettőkor átbaktatni a kertünkön, mert annyira otthon érzi magát. A cicákat sem kell félteni. Sőt! Amikor egy (akár nagytestű) kutya és egy macska “harci” helyzetbe kerül, elsősorban a kutyát szoktam félteni (főleg, ha az enyém:) ). A macskának sokkal hegyesebb fogai vannak, gyorsabb reflexei és nyolc szamurájkardja a mancsai végén…
  És tényleg minden jó kapcsolat a nevelésen és a megismerkedés minőségén áll, vagy bukik – embernél, állatnál egyaránt…

  Egy másik észrevétel: ha hosszúszőrű kutyád/macskád van, akkor fésülni kell!!!
  Ha nincs rá időd, akkor rövidszőrűt vegyél! … és IGEN, mindegyik hullajtja (többé-kevésbé)…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét