A legtöbben úgy hiszik, hogy ha valaki ismert, akkor nincs is szüksége arra, hogy tanuljon. Már sztár, és az bőven elég. De sok híresség éppen ellenkezően gondolkodik, számukra a fejlődés nem ér véget a színészet kitanulásánál. Van köztük, aki doktori címet szerzett, és olyan is, aki magna cum laude diplomával végzett a Harvardon.
A következő ismert emberek számára a hírnév és a pénz nem minden, ennél többre vágytak.

1. Lisa Kudrow – biológus

Lisa Kudrow-t a világ a Jóbarátok Phoebejeként ismerte meg a ‘90-es években, és emellett több filmben is szerepelt. A színészkedés mellett azonban járt a New York-i Vassar College-be is, ahol biológiából szerzett diplomát. Apjával és más kutatókkal együtt publikált egy tanulmányt a balkezesség és a cluster fejfájás között fennálló kapcsolatról.

2. Kristen Stewart – egy neurális stílustranszferrel kapcsolatos tanulmány társszerzője

A 2008-as Twilight filmekből ismertté vált Kristen Stewart színészi karrierje mellett le is diplomázott. A Cornell Egyetemen társszerzőként közreműködött egy tanulmányban a neurális stílustranszferek használatáról.

3. Nola Gould – 150-es IQ

A Modern családban Luke szerepében ismerhettük meg. Annyira tehetséges volt, hogy átugrott 4 osztályt. 13 éves korában már a főiskolát kezdte. Egy interjúban azt is elárulta, hogy 150-es az IQ-ja. A Mensa tagja. Ez egy nemzetközi szervezet, amely a legmagasabb intelligenciával rendelkezőket tömöríti.

4. Mayim Bialik – idegtudós

Színésznő, idegtudós és szerző. 2010 és 2019 között játszott az Agymenők című sorozatban, amiért díjjal is jutalmazták. Diplomát a Kalifornia Egyetemen szerzett, 2007-ben pedig az idegtudományok doktora lett. Azóta sokat tesz a nők tudományos világban való részvételének előmozdításáért.

5. James Franco – Ph.D. angol nyelvből

Az egész világon megismerték a nevét, miután ő alakította Harry Osborne-t a Pókemberben. Azóta a szerepei is változatosan alakultak, és ő maga sem tétlenkedett. 2006-ban kreatív írás szakra kezdett járni, New Yorkba költözött, ahol a Columbia Egyetemen írásból diplomázott, a New York-i Egyetemen pedig filmkészítésből. A Yale-en pedig Ph.D fokozatot szerzett angol szakon.

6. Steve Martin – filozófus

A középiskola után dráma- és költészet előadásokra járt angol szakon a Santa Ana College-ban. Ezután a California State Universityn hallgatott filozófiát. Azt tervezte, hogy tanár lesz. A Mensa tagja és publikál is.

7. Ken Jeong – orvos

A fura, de szerethető Leslie Chow szerepét játszotta a Másnaposokban. A középiskolában tagja lett egy tehetséges gyerekekből álló csoportnak, és már 16 évesen leérettségizett. A Duke Universityn folytatta tanulmányait, majd a North Carolina Universityn orvosi diplomát szerzett. Közben pedig komikusként építette karrierjét.

8. Conan O’Brien – a legmagasabb kitüntetéssel diplomázott történelemből és irodalomból

Saját showműsorai tették népszerűvé, de jóval több szimpla showmannél. Tanulmányozta a latin-amerikai kultúrát, művészettörténetből Ph.D. fokozatot szerzett, a Yale-en pedig történelemből diplomázott. A Harvardra is járt, ahol történelmet és irodalmat tanult. Ha ez még nem lenne elég, a legmagasabb kitüntetéssel szerezte meg a diplomát mindkettőből.

9. Shaquille O’Neal – oktatásból doktorált

Az egyik legismertebb visszavonult kosaras a világon. Ezenkívül azt is el kell róla mondani, hogy a Louisianai Állami Egyetemre járt, ahol általános tudományokból és politológiából diplomázott. Tovább tanult, hogy aztán a Barry Egyetemen oktatásból szerezze meg az újabb diplomáját. A Phoenixi Egyetemen pedig üzleti tudományokból szerzett még egy diplomát magának.

10. Gerard Butler – ügyvéd

Számos híres szerepe volt, de csak kevesen tudják róla, hogy a középiskolát olyan jó eredménnyel végezte el, hogy rögtön felvételt is nyert a Glasgow-i Egyetem jogi karára. A diploma megszerzése után egy edinburgh-i ügyvédi irodában helyezkedett el gyakornokként, de aztán kiderült, hogy az életnek más tervei vannak vele.

11. Ben Stein – közgazdasági és jogi diploma

Színészként és szinkronszínészként is szép karriert futott be. A Columbia Egyetemen kitüntetéssel diplomázott közgazdaságtanból, a Yale jogi karát pedig évfolyamelsőként végezte el.

12. Kal Penn – szociológia szak színház, film és televízió szakiránnyal

Az Agymenők, az Így jártam anyátokkal és a Doktor House című sorozatokból is ismerős lehet. Érettségi után szociológiát hallgatott színház, film és televízió szakiránnyal a Kaliforniai Állami Egyetemen.

13. Karlie Kloss – fejlesztő

Ő az egyik leghíresebb amerikai szupermodell, a Victoria’s Secret egyik angyala is volt. Középiskola után folytatta a tanulmányait, a New York-i Egyetemre járt. Ezt követően összefogott a Flatiron Schoollal és a Code.org-gal, amelynek keretében ösztöndíjat hoztak létre a lányok oktatáshoz való hozzáférésének és a számítógépes programozás megismerésének elősegítéséért.

14. Jodie Foster – a legmagasabb kitüntetéssel diplomázott afroamerikai irodalomból

Színésznőként hosszú és szép karriert mondhat magáénak. Magna cum laude kitüntetéssel diplomázott afroamerikai irodalomból a Yale Egyetemen. Olyan jól beszél franciául, hogy sok filmben ezen a nyelven beszélt. Ezenkívül tud németül, olaszul és spanyolul is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here