Szeretnél olyan helyre utazni, ahol karácsonykor hó helyett világító bogarak vannak, és ahol a madarak utánozzák a kutyákat, vagy a te kedvenc dalodat fütyörészik? Csak egy repülőjegyre van szükséged ahhoz, hogy eljuss Ausztráliába.
A következő összeállítás talán neked is tud valami újat mondani a kenguruk hazájáról.

UV-index az utcákon

Minden ausztrál tudja, mennyire fontos védeni a bőrt a napsugaraktól. Itt nagyon könnyű leégni, de hogy ezt elkerülhessék, az embereknek különleges jelzőtáblák mutatják az UV-sugárzás erősségét. Segítségükkel könnyen megtudhatod, mely időpontban a legbiztonságosabb a szabadban tartózkodni, és kiválaszthatod a megfelelő naptejet is.

Csúnya zöldségek és gyümölcsök

Ausztráliában az üzletekben csúnya gyümölcsöket és zöldségeket is tudsz vásárolni, mégpedig alacsonyabb árakon. Így a termelőknek nem pazarolják el a nem tökéletes kinézetű élelmiszereket, amik pontosan ugyanolyan finomak, mint a legformásabbak.

Metró van, de földalatti nincs

Ausztráliában a metró elég ritka, és kizárólag a föld felett közlekedik. A tömegközlekedés egy időalapú rendszerben működik, ami azt jelenti, hogy igénybe veheted napi 2 órára vagy akár egész napra is. De 10-ből csak 1 ausztrál használja a buszt vagy a metrót, a többség inkább kerékpározik vagy gyalogol.

Furcsa konnektorok

Az ausztrál dugaljak Új-Guinea, Új-Zéland és Fiji lakóinak lehetnek ismerősek. Minden máshonnan érkező turistának adaptert kell vennie, hogy használni tudja őket. A konnektorok náluk 230 voltosak, a biztonság miatt pedig különleges kapcsolókkal is el vannak látva.

Vegemite

A Vegemite az ausztrálok egyik nemzeti étele. Élesztőből, különböző fűszerekből és zöldségekből készül. Elég sós, de az ausztrálok imádják kenyérrel és keksszel enni.

Vérengző koalák

A helyiek azt tanácsolják, hogy séta közben gyakran nézz felfelé, mert esélyes, hogy találkozol egy vérengző koalával. Ezek nagy, agresszív állatok, melyek a fák tetején élnek, és felülről támadnak a gyanútlan emberekre. Sokféleképpen védekezhetsz ellenük, pl. egy villát tűzöl a hajadba, vagy bekened a fejed vegemite-val.

Szerencsére a vérengző koala csak mítosz, amivel az ausztrálok viccesen riogatják a turistákat.

Így néz ki valójában egy koala. Persze, ők is lehetnek rossz hangulatban, de akkor sem vadásznak emberre.

Feltüntetik az élelmiszerek csomagolásán, hogy mennyire egészséges

Az őszinte gyártók azok, amire az ausztrálok igazán büszkék lehetnek. Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetik, hogy az adott termék mennyire egészséges. Aki egészséges életmódot folytat, itt könnyen megtalálhatja a neki való élelmiszereket.

Csak előre

Az emuk és a kenguruk Ausztrália szimbólumai, mégpedig okkal. Az előrehaladást szimbolizálják, mert általános közvélekedés szerint nem képesek hátrafelé haladni. A valóságban azonban mind a kenguruk, mind az emuk tudnak hátrafelé menni, igaz, csak nagyon ritkán tesznek ilyet.

A mókusok egzotikus állatok

A legtöbb ember számára egzotikus állat a kenguru, az emu, a vízidisznó. De az ausztrálok hihetetlenül boldogok, mikor látnak egy mókust. Nehéz elhinni, hogy annyi különleges állat között éppen mókusok nem élnek Ausztráliában.

Bogarak karácsonyra

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jodie Rummer (@rummerjodie) által megosztott bejegyzés,


Ausztráliában minden fordítva van. Természetesen, az ottaniak sem a fejük tetején járnak, de a nyár náluk decemberben kezdődik, a tél pedig júniusban. Az ausztrálok ezért a karácsonyt a nyár közepén ünneplik, hó helyett pedig ezernyi rovar ragyog, melyekkel a karácsonyi fényeket helyettesítik. A legjobb, hogy ezek a bogarak egyáltalán nem csípnek.

Utánzó madarak

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nic Andrew (@nicandrew_) által megosztott bejegyzés,


A lantfarkúmadárnak van egy olyan különleges képessége, hogy tud hangokat utánozni, és nem csak olyanokat, amik a természetben fordulnak elő. Képes utánozni pl. a láncfűrész, az autó, a riasztó, a puskalövés, a fényképezőgép,és a telefon hangját is. De a repertoárjába beletartozik a kutyaugatás és a gyereksírás is, amivel nagyon össze tudja zavarni az embereket.

1770 nevű város

Ausztráliában van egy város, amit 1770-nek hívnak. Bár a növény- és állatvilág csodásan megőrzött állapotban van ezen a területen, a turistáknak mégsem kell lemondani a komfortról, hiszen találnak itt éttermeket, hoteleket, üzleteket és tökéletes helyeket a grillezéshez is.

A szelfi szülőföldje

2013 óta az egész világon használják a szelfi kifejezést. De csak kevesen tudják, hogy ez a szó valójában az ausztrál szleng része, szülőatyja pedig egy részeg ausztrál, aki először 2002-ben írta le ezt a szót egy fórumon.

Repülő orvos

A Royal Flying Doctor Service a világ legnagyobb repülő-orvosi szolgálata. 1928-ban indították el ezt a szolgáltatást, mellyel a távoli vidékeken élőknek segítenek bajba jutás esetén. Betegeket szállítanak, orvosokkal konzultálnak, használnak videotelefont, rádiót, és elszállítják az orvosokat a távoli régiókba.

BÓNUSZ: Még néhány meglepetés, amivel Ausztráliában találkozhatsz

Egy kígyó a wc-ben.

Pókok szőttek hálót két autó közé.

Néha nem könnyű megmosni a fogad…

“Foglalt!”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét