Még a legtapasztaltabb háziasszonyoknak is szükségük lehet a segítségre a konyhában, hiszen tudjuk, a legjobb receptek ismerete sem garancia a finom ételekhez. Egy jó recept közel sem csak a hozzávalókról szól, érteni kell a különböző főzési technikákhoz is. Éppen ezért a tanulást sosem hagyhatjuk abba a konyhában sem.
Most megmutatjuk a profi séfek trükkjeit, hogy az otthoni főzést is mesteri szintre tudd emelni!

1. Ha túl gyakran forgatod a húst a serpenyőben, az elveszíti nedvességtartalmát és finom, ropogós külső rétegét. Íztelen lesz és száraz. A titok abban rejlik, hogy tudd, mikor kell átforgatni a hússzeletet. Az egyik módszer, hogy megrázod kicsit a serpenyőt, és ha azt látod, hogy a hús könnyen odébb csúszik, már forgathatod is.

2. Extra szűz olívaolajat használni a sütéshez nagy hiba. Magas hőmérsékleten füstölni kezd, az étel tőle rossz ízű és kevésbé egészséges lesz.

3. Finoman ejts bele egy tojást egy hideg vízzel teli tálba. A friss tojás leszáll a tál aljára és elfekszik. Ha úgy látod, a tojás egyensúlyozni próbál a vízben, kb. 2-3 hetes lehet, de még felhasználhatod. Ha viszont a tojás a víz felszínén lebeg, megromlott, ne edd meg!

4. Frissen elkészült húst rögtön feltálalni szintén hiba. Várd meg, míg a hús pihen egy kicsit a sütés után, így nyeri el a legjobb állagot és a legfinomabb ízt.

5. Ha citromkarikákat teszel egy rétegben a grillrácsra, és erre fekteted a halszeleteket, nem csak azt tudod megelőzni, hogy a hal leragadjon, de extra ízt is adsz neki.

6. Ha egy csipet sót teszel a fűszernövényekre, megakadályozhatod, hogy a késedre ragadjanak darabolás közben.

7. Ha gyorsan szeretnéd megpuhítani a vajat, de nem akarod megolvasztani, használd a következő trükköt! Egy pohár vizet tégy a mikróba, és kicsit melegítsd fel. Öntsd ki belőle a vizet, a vajra pedig borítsd rá a meleg poharat. Hagyd olvadni néhány percig, ezután már könnyen használhatod.

8. A bor felnyitás után néhány napig megőrzi frissességét.

9. Túl sok ételt belezsúfolni a serpenyőbe az egyik leggyakoribb főzési hiba. Ha puha, lédús húst szeretnél készíteni, hagyj helyet közöttük.

10. Ha az ételt a sütőben sütöd, a sajtot 5 perccel a sütés vége előtt tedd rá. Máskülönben megég és kemény réteget fog képezni az étel tetején, amit szinte lehetetlen elrágni.

11. Tégy egy konyharuhát a vágódeszka alá, hogy ne tudjon elcsúszni.

12. A burgonyát csakis meleg tejjel pépesítsd. A hideg tejtől megbarnul.

13. Ha egyszerre sok főtt tojásra van szükséged, ne kezdj el egy óriási lábasban vizet forralni. Inkább főzd meg őket a sütőben.

14. Ha majonézre van szükséged, de boltba már nem szeretnél menni, keverj össze egy tojást 150 ml olívaolajjal.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét