Az utazással foglalkozó weboldalak és magazinok időről időre közlik a legbiztonságosabb és legveszélyesebb úti célok listáját. Ettől függetlenül azonban a világon bárhol megvan rá az esély, hogy kirabolnak vagy megtámadnak minket. Mielőtt másik országba utazol, jobb, ha teszel néhány lépést a biztonságod érdekében.

Általános biztonsági tippek

1. Nézz utána, hol és hogyan kezeltetheted a betegségeidet vagy az allergiádat az adott országban.

Ha van bármilyen életveszélyes allergiád vagy súlyos betegséged, nézd meg, az adott ország nyelvén hogyan kell leírni és kiejteni a nevét. Írd be a noteszodba, a telefonodba.

2. Töltsd le a térképes és fordító alkalmazásokat offline változatban is.

A legtöbb ilyen alkalmazáshoz internet kapcsolat szükséges. Viszont közülük soknak van offline verziója is. Mielőtt elutazol, töltsd le az adott város offline térképét és egy szintén internet nélkül is használható fordító alkalmazást. Így nem kerülhetsz bajba ott sem, ahol éppen nincs internet kapcsolat.

3. Nézz utána a helyi tömegközlekedésnek.

Ha olcsón és biztonságosan akarsz utazni, a tömegközlekedés az egyik legjobb választás, mikor külföldön jársz. Viszont fontos, hogy ennek már utazás előtt nézz utána. Nem biztos, hogy sűrűn közlekednek a buszjáratok, vagy hogy közlekedik például éjszakai vonat ott, ahova mész. Ha erről nem tájékozódsz előre, lehet, hogy lekésed az utolsó járatot és ott maradsz az utcán.

A személyes holmijaid és irataid védelme

4. Zavard össze a zsebtolvajokat egy álpénztárcával.

Egy álpénztárca segítségével még egy esetleges tolvajlás után is megmaradnak majd az irataid és a bankkártyáid. Vegyél egy olcsó pénztárcát, tegyél bele hamis papírokat és műanyag kártyákat, melyek úgy néznek ki, mint az igaziak. Ha egy tolvajjal kerülsz szembe, add át neki ezt.

5. A drága holmikat hagyd inkább otthon.

Az újonnan vásárolt, méregdrága fényképezőgép vagy a drága ékszerek azonnal felkeltik a figyelmet. A legjobb, ha az ilyesmiket nem viszed magaddal az utazásra. Öltözz egyszerűen, annak a helynek megfelelően, ahova mész, és rejtsd el az értékeidet, mikor nincs szükséged rájuk.

6. E-mailben küldd el magadnak a dokumentumaidról készített fotókat.

Mielőtt elindulsz, fotózd le az irataidat – személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány –, és a képeket küldd át magadnak e-mailben. Ha elvesztenéd őket, ott lesznek a leveleid között a másolataik, így megtalálod a rajtuk lévő, szükséges információkat. Jó ötlet az útleveledet másolat formájában magaddal vinni az eredeti helyett, mikor ismeretlen városban jársz.

A személyazonosság és a személyes információk védelme

7. Mindig vidd magaddal a bizonylatot, amit az automata kiad.

Kevesen gondolnak bele, de ha az automatában hagyod a tranzakcióról készült bizonylatot, azzal fontos adatokat szolgáltathatsz ki magadról illetékteleneknek. A bizonylaton szerepelhet a tartózkodási helyed, az utolsó tranzakció, a kártyád utolsó számai és a bankszámlaszám is.

  • Győződj meg róla, hogy senki nem áll mögötted, mikor az automatába beütöd a PIN kódot.
  • Rosszul megvilágított, elhagyatott helyen lévő automatát inkább ne használj.
  • Az automatánál állva ne számold a pénzedet.

8. Keress biztonságos internet kapcsolatot.

Utazás közben internethez a hotelekben, a reptéren, a kávézókban juthatunk hozzá. Ezek viszont nem mindig biztonságosak. Ha az ilyen nyílt internet hálózatokat nem tudod elkerülni, légy óvatos, hogy mit keresel rajtuk. Jelszavakat ne írj be, ne jelentkezz be az internetbankodba, ne küldj munkaügyben e-maileket a nem biztonságos hálózatokon keresztül.

Biztonság a hotelben

9. Válassz szobát a 2., 3., 4. emeleten.

A biztonsági szakértők szerint ezeken a szinteken a legbiztonságosabb megszállni. A földszintre túl könnyű bejutni a tolvajoknak, viszont a 2-4. emeletre már nem tudnak olyan könnyen felmenni. Viszont ezek a szintek még nincsenek túl magasan ahhoz, hogy baj esetén a tűzoltólétrával ne lehessen elérni őket. Sok hotelben a 2. emelettől kezdve már kulcsra van szükség a szintekre való bejutáshoz, ezért még nehezebb a tolvajoknak bejutni a szobába.

10. Ellenőrizd a zárat az összes ablakon.

Az ablakokon és az erkélyajtón is ellenőrizd a zárat minden alkalommal, mikor visszatérsz a szobába. A takarítók sokszor elfelejtik bezárni őket. Egybenyíló szobák esetén a két helyiséget elválasztó ajtót is ellenőrizd.

11. Tedd ki a “Ne zavarjanak” táblát a szobádra, mikor elmész.

Mikor elindulsz a szobából, kapcsold be a tévét vagy a rádiót, és tedd ki az ajtóra a “Ne zavarjanak” táblát. Ezzel azt a látszatot keltheted, hogy a szobában tartózkodsz.

12. Ne használd a szobádban lévő széfet.

A hotelben lévő széfeket nagyon könnyű feltörni, és ezek a legfőbb célpontjai a tolvajoknak, ha bejutnak a szobába. Kérdezd meg a recepción, hogy van-e más lehetőség az értékeid megőrzésére.

13. Bejelentkezéskor ne mondd hangosan az adataidat.

Írd le a neved, a telefonszámod és más szükséges információkat egy papírra, és azt add át a recepciósnak. Így senki nem hallhatja az adataidat. Kérd meg a recepcióst, hogy ő is leírva közölje veled a szobád számát.

14. A kukucskáló lyukat ragaszd le.

Előfordult, hogy hotelekben a kukucskálón keresztül figyelték meg a vendégeket, sőt, még le is filmezték őket. Mikor belépsz a szobába, ellenőrizd, hogy a kukucskáló sértetlen. Ha hiányzik vagy sérült, akkor kérd át magad másik szobába. A lyukat ragaszd le belülről, amíg a szobában szállsz meg.

BÓNUSZ: Húzz egy poharat a szoba kilincsére.

Az olcsó hotelekben gyakran kívánnivalót hagy maga után a biztonság. Hogy ne kelljen félned, éjszaka húzz egy üres üvegpoharat az ajtó kilincsére. Ha bárki szeretne bejönni a szobádba, a pohár leesik, összetörik, te pedig felébredsz.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét