Ahogy a társadalmunk fejlődik, a korábban lehetetlen vagy elítélendő fogalmak mára elfogadottá váltak és normalizálódtak. Ám egyesek még mindig küzdenek azzal, hogy elfogadják és felvállalják valódi énjüket. Tartva a barátok, a család vagy a nyilvánosság ítélkezésétől inkább elfedik igazi identitásukat. Alapvetően fontos, hogy megbékéljünk saját identitásunkkal, hiszen ez hoz megnyugvást, megkönnyebbülést és szeretetet.

1. Sara Ramírez

A Grace klinika sztárja 2016-ban vállalta fel a nyilvánosság előtt biszexualitását, korábban még félt a diszkriminációtól a magánéletében és a karrierjében. Ramírez sikere és tehetsége túlragyogta a szexualitását, bízik benne, hogy másokat is inspirál, hogy békéljenek meg valódi énjükkel, mit sem törődve a társadalom véleményével.

Sarah fejlődése az önmegismerés útján oda vezetett, hogy rájött, nem bináris. 44 évesen végre lett elég bátorsága, hogy vállalja és ünnepelje valódi identitását. Nem binárisnak lenni “nem arról szól, hogy összeházasodsz egy frizurával, vagy nem egy öltözködési mód – mondta Ramírez. – Inkább ahhoz van köze, hogy megérted, hogy a nem egy spektrumon létezik. Sokszor nem érzed magad nőnek, sem férfinak, máskor meg mindkettőnek, néha pedig egyiknek sem.”

Hozzátette: “Ebben a társadalomban gyakran érezzük a nyomást, hogy merev keretek közt éljünk. Mikor kiléptem ebből a keretből, amibe belehelyeztem magam, felfedeztem a saját lehetőségeimet a változásra.”

2. Braunwyn Windham-Burke

Braunwyn elárulta, hogy régóta vonzalmat érez a nők iránt, de több mint 4 évtizedbe telt, mire megbékélt ezzel a felismeréssel. “Csak most kezdem érezni, hogy azzá a nővé válok, akinek mindig is kellett volna lennem. Számomra a teljesen hiteles élethez ki kell mondani, hogy leszbikus vagyok, és mindig az is voltam.”

20 évesen Braunwyn hozzáment Sean Burke-hoz, akivel közösen 7 gyermeket neveltek. A kihívások ellenére a pár számára a gyermekeik voltak a legfontosabbak, ezért benne maradtak a házasságban. Braunwyn Seant az egyik legközelebbi barátjának tartja, akitől nem szándékozik elválni.

Nemrég kezdett kapcsolatba egy Victoria nevű nővel, akit Sean is ismer. Bár nem alkotnak egy családot, Braunwyn elárulta, hogy Sean és Victoria között tiszteletteljes kapcsolat alakult ki.

3. Carl Nassib

Történelmet írt azzal, hogy ő lett az első vállaltan meleg játékos az NFL-ben. Elárulta, hogy 15 éven át tartotta magában valódi érzéseit, és nagyon nehéz időket élt át.

Nassib reméli, hogy egy nap a társadalmi fejlődés eljut arra a pontra, mikor a coming out már nem lesz szükséges lépés. Mindeközben elkötelezett amellett, hogy elősegítse az elfogadást és a megértést mások iránt.

4. Caitlyn Jenner

Az egykori olimpiai bajnok 2015-ben állt a nyilvánosság elé azzal, hogy mindig is nőként azonosította magát, és 66 évesen belekezdett az átalakulásba. Elismerte, hogy transzneműnek lenni nem könnyű, az átmenet folyamata pedig traumatikus lehet a családok számára.

A nehézségek ellenére Jenner továbbra is bízik abban, hogy példája lehet a pozitív végkifejletnek azok számára, akik hasonló küzdelmet élnek át. Története sokakat inspirált, akik régóta hezitáltak, hogy megtegyék-e ezt a lépést. A jövőben is kiáll a transzneműek jogaiért és elfogadásáért.

5. Aunjanue Ellis

A színésznő 53 évesen, egy interjúban vállalta fel biszexualitását a nyilvánosság előtt. Miközben családja és barátai tisztában voltak szexuális orientációjával, különösebben nem érzett motivációt arra, hogy ezt szélesebb közönséggel is megossza. Emiatt soha nem is tudták róla. Az Essence Black Women in Hollywood-díjátadón, 2022 márciusában a színésznő egy “Queer” feliratú kabátban jelent meg, de ez a gesztusa észrevétlen maradt.

Miközben Aunjanue-t támogatta a családja, azt javasolták neki, ne hívja fel a nyilvánosság figyelmét a szexualitására. Mikor megkérdezték, korábban miért nem beszélt szexuális orientációjáról, azt felelte, azért, mert senki nem kérdezte róla.

6. Rick Cosnett

A jól ismert színész, aki Hugh Grant unokatestvére, 36 évesen beszélt nyilvánosan a homoszexualitásáról. A közösségi oldalán osztott meg egy üzenetet arról, hogy elkötelezett aziránt, hogy önmagához hű és kiegyensúlyozott életet éljen egyéni értékrendjének megfelelően.

Hozzátette: “Néha nagyon nehéz ezt megtenni, ha vannak ezek a tudatalatti dolgaid, amikről nem is tudtál sem gyerekkorodból, sem a társadalomtól, sem a létezésből, tudod, ez az élet.”

7. Emeli Sande

A 35 éves énekes nyilvánosságra hozta, hogy nemrég felfedezte élete szerelmét. A két nőt a zene iránti közös szenvedélyük hozta össze, és Sande azt mondja, soha nem volt még boldogabb. “Mindig szeretni fogom a zenét és szeretem a karrieremet, de most azt érzem, hogy mindannak ellenére, ami történik, tudom csak úgy élvezni az életet és igazán boldog lenni. Ha nincs olyan, akivel megoszthatod ezt, vagy valaki, aki támogat a színfalak mögött, akkor nagyon nehéz. Nem tudom biztosan, miként azonosítom magam, de úgy érzem, bele kell szeretnem bárkibe, akibe beleszeretek” – mondta.

8. Jessica Phillips

Mikor majdnem 50 éves volt, a Broadway ismert színésznője még együtt élt férjével, Ted Wilsonnal és előző házasságából született 2 gyermekével. Ideiglenesen el kellett hagynia New Yorkot, és Los Angelesbe kellett költöznie. Míg távol volt a családjától, élt a lehetőséggel, hogy felfedezze önmagát, és rájött, hogy queerként azonosítja magát.

“Nem identitást cseréltem, inkább kibővítettem az identitásomat. Az az időszak gyönyörű tapasztalás volt számomra, ugyanakkor nagyon fájdalmas, ijesztő és szomorú is, mert mikor megnyitjuk magunkat a változás és valami új előtt, ahhoz veszteség is kapcsolódik, és ez rengeteg veszteséggel járt nekem.”

Jessica és a barátja, Chelsea Nachman felfedték kapcsolatuk új aspektusát. A színésznő elmondta, mennyire örül, hogy fia elfogadja az életében történt változást. Hozzátette: “Nincsenek válaszaim, de tudom, hogy kockázatot vállalni rendben van, és meggondolni magad is rendben van.”

9. Mackenzie Phillips

62 évesen a jól ismert színésznő nyilatkozatot adott ki, melyben biszexuálisként azonosítja magát. “Voltak férfi és voltak női párjaim is életem során” – mondta. Magánéletéről szólva azzal viccelődött, hogy ő mindenkit szeret. “Nem mindenkit, csak majdnem.”

10. Phillip Schofield

Mikor 57 éves volt, az ismert brit tévésztár nyíltan bevallotta, hogy meleg. Köszönetet mondott feleségének, Stefanie-nak és két lányának, amiért támogatták ebben a döntésben, és elmondta, hogy időt szánt rá, hogy alaposan átgondolja a helyzetet, mielőtt bizalmasan házastársához fordult.

“Sosem voltak titkaink. Ő csodálatos, hihetetlen, és nincs az életemben senki, aki annyira támogatott volna, mint a feleségem.”

11. Witold Sadowy

A lengyel színész, újságíró és író a 100. születésnapján fedte fel homoszexualitását. Egy tévéinterjúban mondta: “Meleg vagyok. Ezzel mindent elmondtam, mint gyónáskor. Büszke vagyok rá, hogy őszinte ember voltam. Nem bánok semmit.” 1942 óta él párkapcsolatban a mérnök Jan Ryzowval.

12. DJ Qualls

A színész 41 évesen határozta el, hogy nyilvánosan felvállalja homoszexualitását. Twitteren írta: “Este 11:20 van. Most jöttem le a színpadról San Diegóban. Igen, meleg vagyok. Mindvégig meleg voltam. Belefáradtam azon aggódni, hogy az emberek mit gondolnak rólam. Belefáradtam azon aggódni, mit fog ez tenni a karrieremmel.”

Ezt megelőzően Qualls nem beszélt a magánéletéről, de rengeteg támogatást kapott barátaitól és rajongóitól az őszinte vallomását követően.

13. Kal Penn

A You Can’t Be Serious című könyve kapcsán készült interjúban a 45 éves színész – akit a Kalandférgek című filmből ismerhetünk – nyíltan elismerte homoszexualitását. Azt is elmondta, hogy elkötelezett kapcsolatban él párjával már 11 éve, el is jegyezték egymást, hogy összeházasodjanak. Miközben Penn nem palástolta érzéseit, családja és partnere eleinte azt kérték tőle, tartsa titokban a kapcsolatát.

Kal háláját fejezte ki családjának a töretlen támogatásért. “Másokhoz képest viszonylag későn fedeztem fel a saját nemi identitásomat. De ennek nincs időrendje. Örülök, hogy megtörtént, amikor megtörtént.”

14. Gabby Tuft

A Tyler Reks néven ismert egykori profi birkózó 41 évesen állt a nyilvánosság elé transznemű nőként. Annak ellenére, hogy nehézségekkel kellett szembenéznie, Gabby elhivatottan azon dolgozik, hogy mások számára könnyebbé tegye a transzneműként való coming outot. Aktív tagja a transznemű közösségnek, és kiáll a jogaikért.

Gyermekkorában imádta felvenni édesanyja ruháit, de tartott mások rosszallásától. Miután visszavonult a profi sporttól, elkezdett kísérletezni felesége ruháival és sminkjével, mikor egyedül volt otthon.

Szerencsére felesége, Priscilla és lánya nagyon támogatóak voltak. Priscilla nemcsak azt tanította meg neki, hogyan használja a sminkeket és hogyan járjon magassarkúban, de a depresszión is segített túljutni neki. Finoman arra biztatta, fontolja meg az átváltozást, és mindvégig Gabby támasza maradt az út során. Gabby ezt posztolta Instagramon: “Tehát ez a Szerelem. 24 év után a kapcsolatunk és a kötelékünk erősebb, mint valaha. Tied az idők végezetéig.”

BÓNUSZ: Rebel Wilson nem kapott esélyt arra, hogy megválaszthassa a coming out megfelelő időpontját.

2019-ben Rebel Wilson kísérletezett, és egy teljes éven át sokféle emberrel randevúzott. Bár kihívást jelentett, végül elégedett volt az eredménnyel. “Valójában sokat segített abban, hogy rájöjjek, mit szeretek és mit nem” – mondta.

Wilsont egy közös barátjuk mutatta be a divattervező Ramona Agrumának. A barát szerint a két nőt egymásnak teremtették, és igaza lett.

Rebel Wilsonnak nem volt más választása, mint feltárni a világ előtt új kapcsolatát, mikor egy ausztrál hírügynökség közölte vele, hogy az ő beleegyezése nélkül is nyilvánosságra fogják hozni.

A színésznőt váratlanul érte ez a hírverés, de úgy döntött, kiáll a nyilvánosság elé. Ezt írta Instagramon: “Nagyon nehéz helyzet volt, de igyekeztem méltósággal kezelni.” A rajongók támogatásukról biztosították a párt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét