A következő tanácsokból nem csak a kezdők tanulhatnak sokat, de azok is hasznukat veszik majd, akik már gyakorlottnak mondhatják magukat a bográcsozás tudományában.

Egy kertből sem hiányozhat a tűzrakóhely és a bogrács, melyek nélkül elképzelhetetlenek a nyári családi, baráti összejövetelek. A tűz ropogásának hangja és a készülő étel illatával teli levegő a nyáresték tipikus kísérői.

A bogrács jellemzői

A bogrács egy speciális főzőedény, melyben bármit elkészíthetünk, amit fazékban meg tudunk főzni. Az alföldi bogrács szája felfelé szélesedik, míg a bajai felfelé szűkül. Az alföldi típusúban elsősorban birkapörköltet, slambucot készíthetünk, a bajai pedig tökéletes a halászlé elkészítéséhez, hiszen keskenyedő szája miatt kevésbé párologtat, ezért magas hőfokon, hosszabb ideig főzhetjük benne a halat, akkor sem fog szétesni.

  • Az öntöttvasból készült bogrács kitűnő hőátadó képességgel rendelkezik és strapabíró. Vásárlás után rögtön égessük ki, használat után pedig azonnal mossuk tisztára, majd zsírozással előzzük meg a rozsdásodását.
  • A rézből készült bográcsok szintén jó hővezetők, de savas – pl. ecetes – ételeket ne készítsünk bennük.

  • A rozsdamentes acél és a zománcozott vas bogrács minden étel elkészítéséhez alkalmas, tisztán tartásuk is egyszerű. A zománcozott vas bogrács a legolcsóbb, de a bevonata könnyen sérül.

Az ideális tűz bográcsozáshoz

Széltől védett helyen rakjunk tüzet. A tűzgyújtási tilalmat mindig vegyük figyelembe, mert ilyenkor még a saját kertünkben sem főzőcskézhetünk.

A lángnak nem szabad hozzáérni a bogrács aljához, és nem szabad, hogy szélesebb legyen a tűz, mint maga a bogrács. A legjobb az izzó parázs, kevés faág pislákoló tüzével. Ha túl magasra tesszük a bográcsot, jóval tovább fő az étel, ha túl alacsonyra, akkor pedig könnyen odakap.

A bogrács állványát mindig stabilan rögzítsük, kalkuláljuk bele, hogy a bográcsot az étel súlya le fogja húzni.

Főzési idő bográcsban

Bográcsban főzőcskézni lassúbb folyamat, mintha a konyhában tűzhelyen készítenénk az ételt. Fontos azt is figyelembe venni, hogy itt csupán egyetlen lánggal gazdálkodhatunk, így jól kell ütemezni a főzés egyes fázisait, hogy minden egyszerre készüljön el.

Ételek bográcsban

Aki kezdő, annak érdemes olyan ételeket választani, melyeknél az alapanyagok egyszerre főnek meg. Ilyen a pörkölt, a lecsó, a gulyás, a paprikás krumpli, a slambuc. Ezeken az ételeken lehet gyakorolni, hogy milyen lángon mennyi idő alatt főnek készre az alapanyagok, mint a hagyma, a krumpli vagy a hús. Bográcsozáshoz gyakorlottabbak számára ideálisak pl. a mexikói babos ételek vagy az ír marharagu, az irish stew.

Főzési tippek bográcsozáshoz

  • Bográcsba nem teszünk olajat! A zsiradékot a szalonna vagy a zsír adja az ételekhez.
  • A forró zsiradékba tegyük a hagymát és sózzuk meg kicsit, hogy ne ragadjon le. Ha a leve elfőtt, mehet rá a kockára vágott, szárazra törölt hús. Ezt érdemes folyamatosan keverni, mert így gyorsabban kérgesedik.
  • A hús puhább lesz, ha előtte alkoholban főzzük, ez lehet sör vagy bor, amelyik jobban illik a recepthez. Az alkohol elforrása után öntsünk az ételhez vizet.
  • A pirospaprika az utolsó 15 percben kerül a bográcsba, különben odaég a bogrács széléhez, és keserű ízt ad az ételnek.
  • A kevésbé érzékeny fűszerek felét már a felöntés előtt rászórhatjuk a húsra, a maradék fűszert pedig a főzés vége előtt kb. 30 perccel adjuk az ételhez.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét