Az össze nem illőség és a kommunikáció hiánya a két leggyakoribb válóok. Azoknak, akik életre szóló házasságot szeretnének kötni, feltétlenül át kell beszélniük az elvárásaikat, és ki kell teríteniük a lapjaikat a múltjukról, mielőtt kimondják az igent. Így felkészülhetnek a házasságban eléjük kerülő akadályokra.
Következzenek azok a fontos dolgok, melyekről a házasság előtt mindenképp érdemes beszélni.

1. Hogyan fogjátok megosztani a költségeket?

Fontos, hogy megtervezzétek, hogyan kezelitek majd a pénzügyeket. Lehet, hogy mindketten szeretnétek saját pénzt a közös bankszámla mellett, ahova mindketten utaljátok a fizetéseteket. Meg lehet vitatni, hogy kinek mennyire van szüksége havonta, ahogyan azt is érdemes meghatározni, hogy mikor és mire használjátok fel a közös pénzt.

2. Kinek mennyi pontosan az adóssága?

Ha tisztában vagytok azzal, hogy kinek mennyi adóssága, tartozása van, tudtok előre tervezni és ki tudjátok találni, hogyan kezeljétek a dolgot. Mindenki árulásnak érezné, ha ez az esküvő után derülne csak ki. Ez nagyban befolyásolhatja a későbbiekben a másik iránti bizalmat.

3. Hogyan tesztek félre a nyugdíjas éveitekre?

Egy napon mindannyian abbahagyjuk a munkát. A házasság pedig azt jelenti, hogy bevonjátok a másikat a nyugdíjat illető terveitekbe. 2 ember számára elegendő pénzt kell félretennetek, számolva a lehetséges orvosi költségekkel, gyógyszerekkel is.

4. Akartok gyereket?

Aki megházasodik, az nem feltétlenül akar gyereket is. De ha mindketten szeretnétek, akkor sem árt néhány dolgot átbeszélni ezzel kapcsolatban. Például azt, hogy hogyan nevelitek majd, mi történik, ha beteg gyermeketek születik, és mi lesz, ha felnőve egészen másmilyen lesz, mint amilyet szerettetek volna.

5. Mit tesztek, ha nem lehet gyereketek?

Vannak, akik nem hajlandók lemondani a gyerekről. Ha valamilyen oknál fogva egy párnak nem lehet gyereke, el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen lehetőségeik vannak még. Örökbe fogadhatnak, béranyát kereshetnek, megpróbálkozhatnak a mesterséges megtermékenyítéssel vagy elválnak és keresnek valakit, akivel lehet saját gyerekük.

6. Hogyan fogjátok megosztani a feladatokat?

A házimunkáról beszélni triviális dolognak tűnhet, pedig óriási veszekedések kirobbantója lehet. Ha valaki magára marad minden feladattal, az előbb-utóbb besokall. Hogy béke legyen a házban, jobb, ha előre megbeszélitek, kinek mi lesz a feladata.

7. Mit tartotok megcsalásnak?

Azt hihetnénk, hogy a megcsalás mindenkinek ugyanazt jelenti, de ez nem így van. Például van, akinek egy csók számít megcsalásnak, miközben más számára az exszel való találkozgatás már elfogadhatatlan. Vannak, akik szerint a más iránt táplált gyengéd érzelmek a megcsalás, míg sokan kizárólag a szexet tekintik annak. Éppen ezért a pároknak beszélniük kell arról, hogy ki mit gondol a témáról, nehogy a későbbiekben félreértés legyen ebből.

8. Mik az álmaitok és a jövőbeli terveitek?

“Hol látod magadat 5-30 év múlva?” Talán úgy hangzik, mintha állásinterjún lennétek, de lehet, hogy a te elképzeléseid nem férnek bele a párod boldog házasságról alkotott képébe. Például lehet, hogy az egyikőtök hajlandó inkább bizonytalanabb körülmények közt élni művészként, mielőtt nagy karriert futna be, míg a másikótok inkább biztos jövedelemre és stabil életre vágyik. Ha ezt megbeszélitek, látni fogjátok, van-e közös pont az elképzeléseitekben.

9. Számotokra mi válóok?

Mindenkinek vannak rigolyái. Ezekről bölcs dolog beszélni, hogy később ne érje a másikat meglepetésként, és a közös élet könnyebb legyen. Például előfordulhat, hogy te rendmániás vagy, míg a párod a káoszban érzi magát otthonosan. Ha ezekről idejében beszéltek, könnyebb lesz kompromisszumot találni.

10. Hogyan szeretnétek később gondoskodni a szüleitekről?

A szülők megöregszenek és lehet, hogy a betegség sem fogja elkerülni őket. Ez pedig azt jelenti, hogy gondoskodásra lesz szükségük. Azok, hogy akartok-e együtt élni velük, hogy ki fogja ápolni őket vagy mennyi pénzt szántok a támogatásukra, mindenképpen fontos kérdések azon a listán, amit még házasság előtt át kell beszélnetek.

11. Milyen a kórtörténetetek?

Kulcsfontosságú, hogy biológiailag összeillőek legyetek egymással, amennyiben gyerekeket szeretnétek. Ezért nagyon lényeges, hogy őszintén beszéljetek az egészségi, akár mentális problémáitokról, ahogyan a családotok kórtörténetéről is. Így felkészülhettek arra, ami talán a jövőben vár rátok.

12. Hol akartok élni?

Komoly kérdés, mégis csak kevesen foglalkoznak vele a házasságkötés előtt. Hogy vidéken vagy városban képzelitek-e el az életet, az óriási különbség. Elégedetlenkedéshez vezet, ha az egyik fél egy városi lakásban, a másik pedig egy vidéki házban szeretne élni. Veszekedéseket eredményezhet az is, ha a pár egyik tagja a barátaihoz vagy a családjához közel akar lakni, miközben a másik az otthont csak ideiglenes tartózkodási helynek tekinti.

13. Mennyi időt akartok együtt tölteni?

Bár a házasság általában együttélést jelent, mégsem egyenlő azzal, hogy a pár a nap 24 óráját együtt tölti. Egy házaspár továbbra is két önálló emberből áll, saját igényekkel és szükségletekkel. Egyeseknek több térre van szüksége, ezért is érdemes erről is szót ejteni a házasságkötés előtt.

14. Mit szeretnél, mi legyen a halálod után?

Talán ezt a témát a legnehezebb felhozni, főleg, mikor két ember elkezdi a közös életet, és reményekkel telve tekint a jövőbe. Viszont kikerülhetetlen a kérdés. Fontos átbeszélni, hogy hamvasztást vagy koporsós temetést szeretnétek-e. Erről mindenkinek más a véleménye, ahogyan arról is, hogy mi történjen, ha valamelyikőtöket már csak gépek tartanák életben.

15. Hogyan szeretnétek élni a társasági életeteket?

A házasok többnyire együtt jelennek meg a különböző összejöveteleken. De néha mindenki szeretne egyedül elmenni szórakozni a barátaival. Érdemes tehát megbeszélni, hogy milyen eseményeken szeretnétek együtt részt venni, és kikkel kell megismerkednetek, ha összeházasodtok.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here