Ahhoz, hogy zseninek nevezhessenek, az intelligenciahányadosodnak el kell érnie a 140-et. A legtöbbünk számára ez azonban elérhetetlen. A géniuszok legtöbbjének éppen olyan átlagos munkája van, mint bárki másnak, például újságíróként, lótenyésztőként vagy pszichológusként dolgoznak. Természetesen vannak köztük olyanok, akik áttörő kutatásokat folytatnak, de – amint az előbb említettük – akadnak olyanok is, akik egészen egyszerű életet élnek.

Bepillantást nyerhetsz a zsenik mindennapjaiba.

1. Jacob Barnett – IQ 170

Foglalkozása: Elméleti fizikus

Életkor: 23 év

Az egykori csodagyerek 170-es IQ-val rendelkezik. Már 20 éves kora előtt publikálta munkáit. 15 évesen ő volt a legfiatalabb diák, aki valaha tanult a Perimeter Institute-ban. Jelenleg doktorandusz elméleti fizika szakon és a PhD-jére készül.

2. Polgár Judit – IQ 170

Foglalkozása: Nemzetközi sakknagymester

Életkora: 45 év

Minden idők legjobb női sakkozójának tartják. 1991-ben, 15 éves korában lett a világ legfiatalabb nemzetközi sakknagymestere. 11 világbajnoki címet mondhat magáénak, és ő az egyetlen nő, aki le tudta győzni az aktuális világbajnokot. A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is megkapta, 2014-ben vonult vissza a sakkozástól.

3. Rick Rosner – IQ 192

Foglalkozása: Televíziós személyiség

Életkora: 61 év

30 intelligenciatesztet végeztettek el vele, és közülük 20-nál a valaha mért legmagasabb pontszámot érte el. Elsősorban televíziós munkáiról ismert, de ezenkívül szeret a matematikával és a fizikával foglalkozni.

4. Evangelos Katsioulis – IQ 198

Foglalkozása: Pszichiáter

Életkora: 45 év

Kiemelkedő IQ-jával ez a görög férfi jelenleg pszichiáterként dolgozik. De szerzett diplomát filozófiából és orvosi kutatástechnikából is. Az AAAA.GR csoport alapítója, amely a rendkívül tehetséges gyerekeket támogatja Görögországban.

5. Chris Langan – IQ 195-210

Foglalkozása: Lótenyésztő, író

Életkora: 69 év

Akinek az IQ-ja 195-210 között van, az a világ egyik legokosabb emberének mondhatja magát. Kidolgozta az univerzum kognitív-elméleti modelljét, és számos könyvet írt erről. De több mellékállása is volt, hogy fizetni tudja a számláit, például dolgozott night clubban kidobóként.

6. Michael Grost – IQ 200

Foglalkozása: Rendszerfejlesztő

Életkor: 67 év

Lélegzetelállító 200-as IQ-val rendelkezik. Csupán 10 éves volt, mikor elkezdte tanulmányait a Michigani Egyetemen. Ezzel egy időben járt a Yale-re is, 23 évesen pedig matematikából doktorált. A magánéletét próbálja óvni a nyilvánosságtól, de annyit tudni lehet, hogy az Egyesült Államokban egy számítógépes cégnél fejlesztőként dolgozik.

7. Sho Yano – IQ 200

Foglalkozása: Orvos

Életkor: 30 év

Csodagyerek volt, hiszen 2 évesen már olvasott, 3 éves korában pedig már írni is tudott. 5 évesen kezdett zeneszerzéssel foglalkozni, 9 évesen pedig elkezdte egyetemi tanulmányait. Az orvosi egyetemre 12 évesen iratkozott be a legfiatalabb diákként. 21 évesen szerzett itt diplomát.

8. Edith Stern – IQ 200-205

Foglalkozása: Feltaláló, matematikus

Életkor: 69 év

5 éves korában megcsinált egy IQ-tesztet, ami azt adta eredményül, hogy 205-ös az IQ-ja. 12 évesen ment főiskolára és 1967-ben ő volt a legfiatalabb diák, aki valaha diplomát szerzett itt. Még 20 éves sem volt, mikor matematikát kezdett tanítani a Michigani Állami Egyetemen, később pedig az IBM-nél dolgozott. Több mint 100 amerikai szabadalmat mondhat magáénak, többek között ő találta fel a közvetlen tárcsázás és az utolsó hívás visszahívásának funkcióját.

9. Kim Ung-Yong – IQ 210

Foglalkozása: Fizikaprofesszor

Életkor: 59 év

A dél-koreai férfinak különleges tehetséges van a nyelvekhez. Gyerekkora óta beszél koreaiul, angolul, franciául, németül és japánul. Állítólag a NASA-nak is dolgozott, majd egy dél-koreai vállalat üzleti tervezési osztályán vállalt munkát, jelenleg pedig a Shinhan Egyetem bölcsészprofesszora.

10. Michael Kearney – IQ 200-235

Foglalkozása: Egyetemi tanár

Életkora: 37 év

Világrekorder, hiszen ő volt a legfiatalabb, aki tanulni és aztán tanítani kezdett egy egyetemen, IQ-ja pedig 200-235 közötti. A Dél-Alabamai Egyetemen 10 éves korában szerzett diplomát, 14 évesen pedig a Tennessee Állami Egyetemen szerzett mesterdiplomát vegyészetből. Ezután, 18 évesen a Vanderbilt Egyetemen diplomázott informatikából.

11. Terence Tao – IQ 220-230

Foglalkozása: Matematikus

Életkora: 46 év

Az ausztrál-amerikai matematikus 9 évesen már egyetemi szintű oktatásra járt. Jelenleg matematikát tanít a Kaliforniai Egyetemen, PhD-jét 21 évesen szerezte a Princetoni Egyetemen, ahol 24 évesen tanszékvezető professzorként kezdett dolgozni. A Kaliforniai Egyetem történetében ő a legfiatalabb professzor.

12. Christopher Hirata – IQ 225

Foglalkozása: Asztrofizikus

Életkora: 38 év

1996-ban, 13 évesen a valaha volt legfiatalabb győztese lett a Nemzetközi Fizikai Diákolimpiának. 16 évesen már a NASA-nak dolgozott, diplomáját a Princetoni Egyetemen pedig 22 évesen szerezte meg. Most asztrofizikusként dolgozik az Ohiói Állami Egyetemen.

13. Marilyn Vos Savant – IQ 186-228

Foglalkozása: Rovatvezető egy magazinnál

Életkora: 75 év

A valaha mért egyik legmagasabb IQ-val rendelkezik. 10 éves volt, mikor elvégezte a tesztet, és eredményével be is került a Guinness Világrekordok közé. Rekordját 1985-től 1989-ig tartotta. Marilyn híres rovata a “Kérdezd Marilynt!”. A közelmúltban több könyve is megjelent, emellett elnökségi tagja a Nemzeti Gazdasági Oktatási Tanácsnak.

14. Ainan Cawley – IQ 250

Foglalkozása: Zeneszerző

Életkora: 21 év

Első előadását 6 évesen tartotta. 12 éves korától zeneszerzőként dolgozott a filmiparban, azóta pedig megírta és megrendezte saját filmjét, a The Sempiternalt.

15. Marnen Laibow-Koser – IQ 268

Foglalkozása: Zeneszerző és webfejlesztő

Életkora: Ismeretlen

Ma már kevésbé ismert, de Marnen is csodagyereknek számított. Gyerekkorában megállapították, hogy 268-as az IQ-ja. Weboldala szerint beszél angolul, németül, japánul, franciául, oroszul, illetve eszperantó és klingon nyelven. Szabadidejében szívesen foglalkozik a heraldikával, a középkor kutatásával és a néptánccal. Programozóként, zeneszerzőként és zenészként is dolgozott.

BÓNUSZ: James Maxwell – IQ 190-205

Foglalkozása: Fizikus

Élt: 1831-1879.

A skót matematikus-fizikus az elektromágneses sugárzás elméletének megalkotásáról ismert. Még Einstein is elismerte a munkáját, azt mondta, ő Maxwell vállain áll.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét