Talán azt hiszed, ha olajat adsz a tészta főzővizéhez, elkerülheted, hogy összeragadjon. Pedig ezzel csak ártasz. Ha később szószt is szeretnél tenni a tésztára, az olaj meg fogja akadályozni, hogy a szósz a tésztára tapadjon, az eredmény pedig hatalmas csalódás lesz.
Hogy az étel olyan legyen, amilyenre számítasz, a következő hibákat ne kövesd el.

1. Olajat teszel a tészta főzővizéhez.

Egyesek ezzel próbálják megakadályozni, hogy a víz kifusson, mások pedig azért használják, hogy a tészta ne ragadjon össze. De olajat adni a tészta főzővizéhez rossz ötlet, ha szószt is szeretnél tenni a tésztára, mert az olaj meg fogja akadályozni, hogy a szósz a tésztára tapadjon.

2. Leöntöd a tészta főzővizét, és leöblíted a tésztát.

Mikor a tészta megfőtt, a legtöbben csak leszűrik róla a vizet. De ha megőrzöd a főzővizet, valójában ízletesebbé teheted vele az ételt. Add a szószhoz, hogy egyenletesebb legyen az állaga. Ha leöblíted a tésztát, lemosod róla a keményítőt, a szósz pedig nem fog megtapadni rajta.

3. Túl sokat vársz, mielőtt megkevered a tésztát.

Fontos, hogy azonnal megkeverd a tésztát. A legnagyobb eséllyel ugyanis rögtön a főzés megkezdésekor fog összeragadni, mikor a keményítő kiválik belőle.

4. Nem hagyod felolvadni a húst.

Ha kivetted a fagyasztóból, de nem adsz neki kellő időt, hogy felolvadjon, a hús egyenetlenül fog megsülni. A belseje nyers marad, kívül pedig megég.

5. Nem hagyod pihenni a húst, mielőtt felszeleteled.

A hús a legtöbb szaftot a belsejében tartalmazza. Jobb, ha vársz egy kicsit, mielőtt felszeleteled, így a szaft a középső részeiből át tud jutni a hús széleihez is.

6. Megkevered a rizst.

Hacsak nem rizottót készítesz, ne kevergesd a rizst. Ezzel ugyanis aktiválod a keményítőt, amitől a rizs nyálkás lesz.

7. Felemeled a fedőt, miközben rizst főzöl.

Ne vedd le a fedőt, hogy ellenőrizd, megfőtt-e már a rizs. A hő így elszökik az edényből, és az edény tetejéhez közelebb lévő rizsszemek kevésbé fognak megfőni, mint az alul lévők. Mivel a víz-rizs arányát is módosítod, a rizs szárazabb lehet a kívánatosnál.

8. Extra szűz olívaolajban sütöd az ételt.

Az extra szűz olívaolajnak alacsony a füstpontja. Ha magas hőmérsékletre hevíted, a benne sülő ételnek kellemetlen szaga lesz és toxikus anyagok válnak ki belőle.

9. Nem ügyelsz rá, hogy a hal száraz legyen.

Ha a hal kívül nedves és így teszed a serpenyőbe, inkább párolódni fog, mintsem sülni. Azaz, végül nem képződik rajta roppanós kéreg.

10. Hirtelen sütöd a nedves zöldségeket.

Miután megmostad a zöldségeket, szárítsd is meg őket, különben a víztől hatalmas gőz képződik, amitől a zöldség csak szottyos lesz a végén és az ízét is elveszti.

11. Hideg vajat vagy tejszínt adsz a krumplipüréhez.

Ha hidegen adod hozzá ezeket az összetevőket a püréhez, nem fognak tudni egyenletesen elkeveredni benne. Jobb, ha a vajat és a tejszínt is kissé felmelegíted, csak eztán kevered a burgonyapüréhez.

12. Túl sok mindent teszel a serpenyőbe.

Amikor több ember számára készítesz vacsorát, igyekszel minél több mindent belezsúfolni egyetlen serpenyőbe. Ezzel viszont azt kockáztatod, hogy nagyon száraz lesz az étel. A hő csökkenni fog, aminek hatására a hús elveszti nedvességtartalmát.

13. Túl korán adod az ételhez a fokhagymát.

A fokhagyma nagyon gyorsan megég, ezért ha már a főzés elején adod az ételhez, az egész ízvilágot tönkreteheted vele. Add hozzá utolsónak, hogy ne legyen ideje megégni.

14. Nem forrósítod fel a serpenyőt, mielőtt beleteszed az ételt.

Mielőtt bármit beletennél, néhány percig forrósítsd üresen a serpenyőt, különben a belekerülő étel nem fog egyenletesen átsülni.

15. Nem főzöd meg a burgonyát, mielőtt megpirítod.

Ha nyers burgonyát teszel a sütőbe, előfordulhat, hogy kívül megég, de belül nyers marad. Hogy ezt elkerüld, előtte főzd meg, csak aztán pirítsd.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here