A kis lakásokban néha nehezen boldogul az ember. Ha folyton a cipőkben és a gyerekjátékokban botladozol, vagy a konyhában az asztal mindig útban van, mert túl nagy, netán azon tűnődsz, hova pakold az edényeket, a következő ötletek segítségedre lehetnek.
Nagyon jó és egyszerűen kivitelezhető ötleteket gyűjthetünk össze, hogy az otthonodat még élhetőbbé tehesd. A legjobb pedig az, hogy megvenned sem kell őket, légy kreatív és DIY projektként készítsd el őket magad!

1. Rendszerezd a polcokat

A szekrényed tele van tisztítószerekkel, melyek folyton leesnek a polcokról, akárhányszor kinyitod az ajtót? Nem találod meg soha, amire éppen szükséged van? Néhány irattartót rögzíts a szekrényajtóra, hogy bennük is tudj tisztítószereket tárolni. Így nem lesz szükséged extra szekrényekre.

2. Rejtsd el a kábeleket

Ezzel a módszerrel nemcsak a kábeleket rejtheted el, de a DVD-k, a távirányítók és más apróságok tárolását is megoldhatod. Az otthonod így rendezettebb lesz, amitől azonnal tágasabbnak is tűnik majd.

3. Alternatíva az éjjeliszekrények helyett

Az éjjeliszekrények sokszor több hasznos helyet foglalnak el, mint szabadna. Praktikusabb ötlet az ágytámlával egybekötve megoldani a szükséges holmik tárolását. Mivel zárt tárolóról van szó, a benne lévő dolgok még porosodni sem fognak.

4. Lógasd fel a serpenyőket

Hol tartod a serpenyőidet? Fogadjunk, hogy valahol mélyen a konyhaszekrényben vannak elrejtve. Ha így van, valószínűleg sok időt töltesz azzal, hogy előhalászd őket, mikor éppen szükség van rájuk. A helyet pedig, amit elfoglalnak, okosabban is kihasználhatnád.
A legegyszerűbb és legzseniálisabb ötlet, ha fellógatod őket a falra. Így könnyen eléred azt, amelyiket használni szeretnéd, a konyhaszekrényben pedig tárolhatsz más dolgokat.

5. Válts multifunkciós bútorokra

Ha egy különálló asztal számára nincs hely a konyhádban, kombináld valamivel! Például egy szekrénnyel, amiben az edényeket tarthatod.

6. Tartsd rendben a játékokat

Nemcsak a gyerekjátékokról van szó, de a te apróságaidról is, mint a varrókészlet, a rajzeszközök vagy más kisebb holmik, amiket nehezen lehet rendszerezni. Keress kicsi, akár egészen apró tárolókat, melyekben a legkisebb tárgyat is rendszerezve tarthatod.

7. Rendszerezd a zöldségeket

Egyes dolgoknak mindig nehéz helyet találni. Ilyenek a zöldségek is, melyek zacskóban tárolva túl sok helyet foglalnak el. Próbáld ki az irattartókat! Fémből készült, rácsos és ezáltal szellős irattartókban a zöldségek megőrzik frissességüket, és nem vesznek el több helyet a szükségesnél.

8. Találd meg a tökéletes formájú polcot

Polcok bármilyen formában és méretben kaphatók, az ízlésednek megfelelőt megtalálni közülük igazán nem nehéz feladat. A létrás polc elég tárhelyet biztosít, és nem is tűnik rendetlennek.

9. Költözz az ágy alá

Az emeletes ágy menő, de ha nincs szükséged rá, van itt még egy fantasztikus ötlet. Egy egész szobát berendezhetsz az ágy alatt! Íróasztalt, könyveknek és játékoknak való polcokat, még egy apró szekrényt is elhelyezhetsz alatta, hogy rendezett és tágas legyen a szoba.

10. Dobd ki a vasalódeszkát…

Ha nincs helyed a vasalódeszkának, ne is vedd meg, vagy nyugodtan válj meg tőle! Ez nem azt jelenti, hogy többé nem vasalhatsz, csak létezik más megoldás is erre. Például a vasaló alátét, amit ha nem használsz, egyszerűen összehajthatsz, mint egy törölközőt.

…vagy rejtsd el valahova

Ha vasalódeszka nélkül elképzelni sem tudod az életet, itt van számodra egy másik ötlet. Szerezz be egy falba építhető vasalódeszkát, amit ha összecsuksz, egyáltalán nem foglal hasznos helyet, viszont bármikor könnyen használhatod.

11. Használd tárolásra a fürdőkádat is

Ha kicsi a fürdőszobád, emeld meg a kádat, és alakíts ki alatta tárolókat. Annyi fiókot építhetsz be, amennyit csak akarsz!

12. Használj ki minden sarkot

Az asszimetrikus szobák sokszor ijesztőek, pedig a sarkok nagyon sok előnyt tartogatnak. Ne hagyd őket üresen, használj ki minden centimétert!

13. Szárítsd a ruhákat az ablaknál

Ez az eszköz az árnyékoló és a ruhaszárító kombinációja. Amikor a szárítóra nincs szükséged, csak hajtsd fel, és használd az ablakon árnyékolóként. Sajnos ez az eszköz még nem kapható, de ki mondta, hogy magadnak nem készíthetsz hasonlót?

14. Egy igazán eredeti dohányzóasztal

Gyakran még azok a bútordarabok is segítségünkre lehetnek a helytakarékosságban, melyekről nem is gondolnánk, hogy használhatjuk őket tárolásra. Pedig a rejtett fiókokkal rendelkező asztalok, vagy azok, amiket székekkel kombinálnak, pont ezt a célt szolgálják.

15. Töltsd ki a helyet perforált fallal

Ezek a lyukacsos táblák tökéletesek a kis lakások számára! A konyhától a hálószobáig bárhová felakaszthatod őket, és elrendezheted az összes kis holmidat rajtuk, ahogyan akarod.

BÓNUSZ: Tetriszezz a bútorokkal

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here