A zöldségek és gyümölcsök látványától könnyű elcsábulni, és a kelleténél többet tenni belőlük a kosarunkba. Mivel folyamatosan érnek, sajnos a felesleg hamar a kukában végzi, hiszen a megromlott zöldség és gyümölcs már nem fogyasztható.
Megfelelő tárolással azonban jóval megnövelheted az eltarthatóságuk idejét.

Hűtés nélkül

1. Csavard be alufóliával vagy műanyag fóliával a banán szárát

A banán etilént termel az érési szakaszában. Ha becsomagolod a szárát, megelőzheted, hogy ez a gáz a banán többi részét is elérje, így a húsa tovább friss marad.

  • Ezzel a módszerrel 4-5 napig tartható el a banán.

2. Tedd a hagymát nejlon zokniba, köss rá csomót, így egymástól elkülönítve tárolhatod

A túl sok nedvesség hatására a hagyma rövid idő alatt rothadásnak indul. A legjobb, ha hűvös és fénytől elzárt helyen tartod. Teheted nejlon zokniba vagy harisnyába, majd lógasd fel, hogy még tovább elálljon.

  • Ezzel a módszerrel a hagyma 6-8 hónapig fogyasztható.

3. A fokhagyma az alacsony páratartalmú, sötét helyeket kedveli

Az ideális tárolási módja a fokhagymának, ha egy ládába vagy papírzacskóba tesszük, és sötét, száraz helyen tartjuk.

  • Ha így tárolod a fokhagymát, az akár 2 hónapon át megőrzi frissességét. Viszont, ha gerezdjeire szeded, fogyaszthatósága 3-10 napra rövidül.

4. Petrezselyem, koriander, bazsalikom és spárga: A száruknál fogva tedd őket vízbe, és hagyd szobahőmérsékleten

Ha nem akarod őket a hűtőben tárolni, tartsd őket vízben, ahogyan a virágokat.

  • Így akár 4-5 napig is elállnak.

5. A burgonyát tartsd száraz, hűvös helyen

Semmiképp ne tárold nejlonban, inkább papír vagy vászon tasakba tedd őket. Tarthatod a burgonyát újságpapírral bélelt dobozban is. Az ideális tárolási hőmérséklete 6-10 fok.

  • A nyers burgonya megfelelően tárolva 1-2 hétig eláll.

6. Ha az avokádó még nem érett, csomagold be újságpapírba, és tedd egy papírtáskába

Ha a zöld avokádód a hűtőbe teszed, megáll az érési folyamat. Csavard be újságpapírba, majd tedd egy papír táskába. Ha szeretnéd, hogy gyorsabban megérjen, tegyél mellé a táskába egy banánt is.

  • Papírtasakban tárolva 3-5 nap alatt megérik.
  • Papírtáska nélkül 7 nap alatt lesz érett.
  • Ha banánt teszel mellé, 2-3 nap alatt megérlelheted.

7. A paradicsomot 10 fok feletti hőmérsékleten kell tárolni, hogy megőrizze a zamatát

Minél érettebb a paradicsom, annál gazdagabb az íze. Ha hűtőbe teszed, elveszti a zamatát. A legjobb, amit tehetsz, ha 10 fok feletti hőmérsékleten tartod.

  • Érettségétől függően a paradicsom 3 héttől akár 2 hónapig is eltartható.

Hűtőben

1. A gombákat mosatlanul, petrezselyemmel együtt tedd egy papírtáskába

Fontos, hogy ne mosd meg a gombákat, csak közvetlenül mielőtt elkészíted őket. Ha vízzel érintkezik, nem fog tudni teljesen kiszáradni. Ezért szárazon tedd be őket egy papírtáskába, és tegyél mellé néhány szál petrezselymet, ami antioxidánsként működve megelőzi, hogy barna foltok jelenjenek meg a gombán. Ezután tedd be a hűtőbe.

  • Ezzel a módszerrel a gomba 3-5 napig eltartható.

2. Fertőtlenítsd az epret szárával együtt ecettel

Közvetlenül fogyasztás előtt mosd csak meg az epret, különben magába szívja a nedvességet és megpuhul, felgyorsul az érési folyamata. 1 rész ecet és 1 rész víz segítségével fertőtlenítheted. Fontos, hogy egyetlen szem se legyen penészes, mert attól a többi is megromlik. A szárát távolítsd el, majd tedd az epret egy légmentesen zárható tasakba, ha le szeretnéd fagyasztani. Ha csak a hűtőben szeretnéd tárolni, tedd egy szűrőbe.

  • Hűtőben 5-6 napig tartható el.
  • A fagyasztóban 2-4 hónapig tárolhatod az epret.

3. Fertőtlenítés után csomagold be a salátát, spenótot, fodros kelt, hogy frissen tartsd őket

Bő hideg vízben mosd meg a leveleket, majd teljesen szárítsd meg őket, mielőtt a hűtőbe teszed. Teheted műanyag tasakba vagy légmentesen zárható dobozba. Csomagold be nedvszívó papírba, hogy a maradék vizet is felitasd a levelekről.

  • Ha megfelelően tárolod, 1-2 hétig is jó állapotban maradnak.

4. Ha már félbevágtad a citromot, a másik felét se hagyd veszendőbe. Csomagold alufóliába vagy szórd meg sóval

Gyakran csak a citrom egyik felét használjuk fel. Hogy a másik felét se kelljen kidobni, csomagoljuk be alufóliába! Egy másik módszer, ha sót szórunk a húsára, és betesszük a hűtőbe. Mielőtt felhasználjuk, alaposan öblítsük át.

  • Egészben a citrom 2 hétig őrzi meg frissességét.
  • Félbevágva 3 napig tarthatod el.

5. Ne hagyd megromolni az avokádót, miután félbevágtad

Hogy ne feketedjen meg, citromlével locsold meg a húsát, vagy valamilyen ehető olajjal dörzsöld be a vágott felét. A másik módszer, hogy olyan tálba teszed, melynek az alját hagyma darabokkal bélelted ki. Erre tedd rá az avokádót a vágott felével felfelé.

  • Egészséges színét így 1-2 napig megőrzi.

6. A már meghámozott burgonyát is eltárolhatod, ha ecetes vízbe teszed

A meghámozott burgonya hamar beszürkül. Hogy ezt megelőzd, tedd egy tálba, engedd fel hideg vízzel, és tégy hozzá kevés ecetet, majd tedd a hűtőbe.

  • Így 3-4 napig áll el.

7. Ha a banán már eleve érett, smoothie-hoz még felhasználhatod, ha lefagyasztod

Az érett banánt hámozd meg, vágd félbe és tedd egy légmentesen lezárható tasakba, majd rakd be fagyasztóba.

  • Így akár 2-3 hónapig is eltartható.

8. Készíts kis fűszerkockákat korianderből, petrezselyemből, bazsalikomból vagy bármilyen más fűszernövényből

Ezzel a fagyasztásos módszerrel tovább eltárolhatod a fűszernövényeket. Aprítsd fel őket, majd oszd el egy jégkockatartó rekeszeiben. Öntsd fel olvasztott vajjal a rekeszeket, hagyd kihűlni, majd tedd a fagyasztóba. Vaj helyett használhatsz olívaolajat is.

  • Ezzel a módszerrel 2 héttől 1 hónapig tárolhatod a fűszernövényeket.

BÓNUSZ: A színek fontossága

A WHO ajánlása szerint napi 400g gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztanunk, minél változatosabb összetételben. A bennük lévő sokféle tápanyag segít harcolni a betegségek ellen.

A zöldségek és gyümölcsök színei különböző tulajdonságokról árulkodnak:

  • Zöld: Tartalmaz A-, C- és K-vitamint, folsavat, magnéziumot, kalciumot, rostot és klorofillt. Ezeknek a tápanyagoknak köszönhetően javítja a máj működését, serkenti az anyagcserét, támogatja az emésztést, megelőzi a székrekedést.
  • Piros és lila: Megelőzik a szív- és érrendszeri betegségeket, tartalmaznak likopint, csökkentik a rák és a cukorbetegség kockázatát, erősítik az immunrendszert. Sok bennük az antioxidáns, segítik a memória megőrzését.
  • Sárga, narancssárga: Sok C-vitamint tartalmaznak, javítják a bőr állapotát, a látást, és segítik egyes betegségek megelőzését, mint az influenza és a rák.
  • Fehér: Olyan ásványi anyagok találhatók benne, mint pl. a szelén. Javítja az immunműködést, megelőzi a vízvisszatartást, és védi az izmokat.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here