Az emberi test nagyon különböző formájú és méretű tud lenni. Pontosan ismerni saját testtípusunkat nem is tűnik annyira fontosnak, vagyunk, amilyenek vagyunk, ugyebár. Azonban a testalkatunk sokat elárul arról, hogy milyen egészségi problémáknak vagyunk jobban kitéve. Most megtudhatod, hogyan előzheted meg ezeket a problémákat, és hogyan ismerd fel, hogy esetleg valamilyen betegség már fenn is áll nálad.

1. Négyszögletes fenék

A négyszögletes fenék egyenletesen eloszló zsírréteget tartalmaz. Ez a forma arról árulkodhat, hogy esetleg túl sok zsír van rajtad vagy nem erős a farizmod. Egyszerű törzs és farizom gyakorlatokkal megszabadulhatsz a csípő környékén lerakódott felesleges zsírrétegtől.

2. Fordított háromszög formájú fenék

Gyakori azoknál a nőknél, akiknek alacsony az ösztrogén szintjük. Amikor az ösztrogén szint lecsökken, a zsír elkezd a test más részeire vándorolni. Ebben az esetben fontos megszabadulni az extra zsírtól a szív védelme érdekében. A kardió gyakorlatok segíthetnek kordában tartani a nagyobb mennyiségű zsírt, az alsótestet megmozgató gyakorlatok pedig teltebbé, kerekebbé formálják a feneket.

3. Kerek fenék

A kerek fenéken a zsír teljesen egyenletesen oszlik el. Ez a forma utal a legjobb egészségre.

4. Fordított szív vagy körte alakú fenék

Ez a forma jelentős zsírraktározásról árulkodik a felső combok környékén, ami arra utal, hogy némi plusz súlytól meg kellene szabadulni.

5. Stresszes test

Ennél a testalkatnál a zsír a test középső tájékán halmozódik fel. Ez jele lehet a túl magas kortizol (stresszhormon) szintnek. Stressz ellen a pihenés és a kellő mennyiségű alvás mindig jó módszer. A komplex szénhidrátok általában növelik a szerotonin szintet, aminek hatására a kortizol mennyisége csökken. A mértékről azonban ne feledkezz meg!

6. Cukorral túlterhelt test

Ez a típus a csípő környékén hordja a súlyfelesleget. Ha túl sok cukrot eszel, a szervezet túl sok inzulint fog termelni, ami zsírrá alakítja át. Keress alternatív nassolnivalókat és italokat a cukros változatok helyett, vásárláskor pedig mindig olvasd el a csomagoláson az összetevők listáját.

7. Magas ösztrogén szint

A súly ennél a típusnál a fenéken, a csípőn és a combokon koncentrálódik. Ez utalhat arra, hogy több keresztesvirágú zöldséget kell enned, mivel ezek csökkentik az ösztrogén szintet köszönhetően magas fitotápanyag tartalmuknak.

8. Alacsony tesztoszteron szint

A petyhüdt felkar jele lehet az alacsony tesztoszteron szintnek. Növelni kell a D-vitamin bevitelt, ami többek között a halban is megtalálható. Másik jó módszer, ha több időt töltesz a szabadban, mivel a napfény hatására D-vitamin termelődik a bőrben.

9. Alkoholos has

A túl sok alkohol nem csak a fejet zavarja össze és a társas kapcsolatokat teszi tönkre, de a testre is hatással van. A magyarázat nagyon egyszerű. A túl sok sör, bor vagy más alkoholos ital meggátolja az emésztőrendszer helyes működését. Az alkohol rengeteg kalóriát is tartalmaz. A megoldás ennél a testtípusnál nagyon egyszerű: igyál kevesebb alkoholt és egyél több zöldséget.

10. Hormonális has

A hormonzavar következtében gyakran alakul ki zsírfelesleg a has alsó részén. A legjobb megoldás, ha orvosi segítséget kérsz.

11. Stresszes has

A stressz gyakran álmatlansághoz, rossz étkezési szokásokhoz vezet és nem ritka, hogy a mentális egészséget is érinti. De ugyanígy hatással van a testalkatunkra is. Ha túl stresszes vagy, többnyire a gyomor környékén rakódik le extra zsír. Próbálj meg eleget aludni és folytass kiegyensúlyozott táplálkozást.

12. Anyuka pocak

Teljesen természetes, hogy terhesség alatt súlygyarapodás történik, és a súlyfelesleg a hason rakódik le szülés után. Adj magadnak egy kis időt, mielőtt megpróbálnál visszafogyni. Amikor készen állsz, járj el masszázsra, edzésre, folytass egészséges táplálkozást.

13. Alma testalkat

Ennél a típusnál az extra súly többnyire a hason halmozódik fel. Ezt zsigeri zsírnak nevezzük, ami nagyon mélyen van a bőr alatt, körülveszi a szerveket. Ez az oka annak, hogy az alma alkatú embereknél nagyobb a kockázata a különböző egészségi problémáknak, mint a szív- vagy a cukorbetegség. A megoldás a kiegyensúlyozott étrend és a kardió edzés. Mindkettő olyan egészséges szokás, amit neked is a mindennapjaid részévé kell tenned.

14. Téglalap testalkat

Ennél a testalkatnál a zsír egyenletesen oszlik el a testen. Általában az ilyen embereknek nagyon gyors az anyagcseréjük, de ez nem jelenti azt, hogy az egészséges életmód alapvető szabályait ne lehessen javasolni nekik. Ha nem figyelnek az egészségükre, az ilyen testalkatú embereknél ugyanolyan egészségi problémák merülhetnek fel, mint az ebből a szempontból sokkal több kockázatot rejtő testalkatoknál.

15. Körte testalkat

Több súlyt cipel a csípő táján, a fenéknél és a comboknál. Bár egészségesebb, mint az a típus, amelyiknél az extra zsír a hason rakódik le, súlykontroll nélkül a körte testalkatúak is fel tudnak szedni extra súlyt a derék és a has környékére. A megoldás a súlyemelés és a rendszeres kardió edzés, rezisztencia edzés a felsőtestre és egészséges étrend.

16. Homokóra testalkat

Az ilyen típusú nők sokak számára a legvonzóbbak. Szerencsésnek is mondhatják magukat, mert csak arra kell odafigyelniük, hogy veszélyes mennyiségű súlyfelesleget ne szedjenek fel. A teljes testet megdolgozó edzésformák, kiegészítve kardióval segíthetnek ebben.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét