A növényeinkkel is szoros kapcsolatot alakíthatunk ki. Éppen ezért keserít el, mikor egyik nap azt veszed észre, hogy a kedvenc növényed az utolsókat rúgja, levelei élettelenül lógnak vagy elszáradtak. A jó hír viszont, hogy nem kell rögtön megásnod a sírját. Egyszerű módszerekkel még a halottnak látszó növényt is újjáélesztheted.

1. A dekoratív és fém kaspókat cseréld le egészségesebbekre.

Ha a növényed már alig él, lehet, hogy az az oka, hogy a kaspó kiválasztásánál nem az ő igényeit vetted figyelembe, hanem azt, hogy mennyire fog jól mutatni majd a lakásban. A növényedet a kaspó kinézete nem igazán érdekli. Neki egészséges környezetre van szüksége a fejlődéshez. Ha fém kaspóban vagy lyukak nélküli cserépben helyezted el, ideje kiszabadítanod a fogságból! A fém kaspók megfogják a hőt, bennük a növény gyökerei szó szerint megfőnek. Azok a kerámia kaspók, melyeknek az alján csak egyetlen vízelvezető lyuk van vagy egyáltalán nincs is ilyen, bezárják a vizet a talajba, ettől pedig a növény gyökerei elrothadnak.

2. A kusza, túlnőtt gyökérzetet kézzel válaszd szét.

Ha egy növény úgy néz ki, mint a bal oldali képen, ideje átültetni, hogy több helye legyen. Átültetés előtt azonban ki kell tisztítani a gyökereit és szétszedni őket, hogy tudják felszívni a vizet és a tápanyagokat. Óvatosan csináld, mert a vékony gyökerek törékenyek.

3. Szűrt vízzel locsold őket.

Annak ellenére, hogy a csapvíz is szűrt, van benne klór és más olyan anyagok, melyekkel megölheted a növényt. Hagyd állni a vizet 24 órán át, mielőtt öntöznél vele. A desztillált víz és az esővíz is jó a növényeknek, mivel mindkettő enyhén savas és természetes módon mossa ki a földből azokat a kémiai anyagokat, melyek már lerakódtak a csapvízből. Az esővizet összegyűjtheted vagy vidd ki a növényeket ázni, mikor esik.

4. Válts organikus kaspókra, hogy még természetesebb környezetet teremts a növény számára.

A növényeidet átültetheted például kókuszdió héjába is. Ez nemcsak a vízelvezetés szempontjából jó megoldás, de táplálja is a növényt cinkkel, rézzel és vassal. Ha a növény túl gyenge a kémiai tápoldatokhoz, a természetes formában bejutó tápanyagok fognak segíteni rajta.

5. Vágd le az elhalt részeket, a talaj felett 5 cm magasra vágd vissza.

Vágd le az összes elhalt, elszáradt részt a növényről. A barna és sárga leveleket is, melyeket már úgysem tudsz megmenteni. Az élettelen ágakat és hajtásokat 45 fokos szögben vágd le, hogy a lehető legtöbb szövet maradjon az ág végén.

6. Csak vízben oldódó tápoldatot használj, és kis mennyiségben öntözd vele a növényt.

Azt gondolnánk, hogy a tápoldat csodákra lesz képes, de ez csak részben igaz. A megfelelő mennyiség és alkalmazás számít igazán, főleg egy gyenge, élettelen növény esetében. Ha a “minél több, annál jobb” elvet követed, hamar megölheted a növényt. A tápoldatozáshoz 1 teáskanál tápoldatot keverj el 4 liter vízben. Ez egy univerzálisan alkalmazható mennyiség, amivel nem fogsz ártani a növénynek.

7. Tégy világos színű vízelvezetőt a növény köré.

8. Ellenőrizd, hogy a növény nem az eredeti rácsos műanyag kosárában van-e.

Ha a növényedet úgy tetted a kaspóba, hogy benne felejtetted az eredeti, apró műanyag tartóban, akkor a gyökerei már komolyan károsodhattak. Valószínűleg ez az oka a haldoklásának. Vedd ki ebből a műanyag tartóból és ültesd át.

9. Finoman mosd le a növényt, hogy megszabadítsd a kártevőktől.

Egy puha ruhát vagy vattakorongot márts szappanos vízbe vagy alkoholba, és finoman törölgesd le a kártevőket a növényről. Ha olyan speciális szappant használsz, ami kifejezetten kártevők ellen való, többször is ismételd meg a kezelést, mert ezek csak addig hatékonyak, míg meg nem száradnak a növényen.

10. Tartsd távol a kártevőket.

Hogy a kiéhezett rovarok ne vethessék rá magukat kedvenc zöld barátodra, ne használj a kertből hozott földet. Vásárolj virágföld keveréket, mivel ez steril és biztosan nincsenek benne kártevők. Amint megvetted, rögtön ültesd át a növényt ebbe a steril földbe.

Ha a növény már nagyon gyenge, gondoskodj a jó vízelvezetésről is. Ezzel akadályozhatod meg a gyökerek elrothadását, így a növény ellenállóbb lesz a kártevőkkel szemben is.

11. Kezeld a gombát és a kártevőket.

A gomba nagyon ártalmas a növényekre. Ha rothadásos foltokat látsz a szárán vagy a gyökeréhez közel, ideje tenned ellene. Használhatsz gombaölő granulátumot vagy kertészeti olaj spray-t, ami nem tartalmaz a növény számára káros anyagot, viszont a kártevőket és a gombát elpusztítja.

12. Fürdesd meg a növényt.

Ha már jó ideje van a lakásban, a növényednek biztos, hogy szüksége van egy kis mosdatásra. A száraz levegő és a nem természetes szellőzése a helyiségnek teljesen tönkreteheti. Hogy újjáéleszd, fürdesd meg. Tedd a növényt a kádba, és zuhannyal alaposan mosd le a levelek mindkét oldalát. Így lemoshatod a kártevőket és megszabadulhatsz a talajban lerakódott káros anyagoktól is.

13. Használd a pelenka töltetét vízelvezetőként.

Ha a növény gyökerei hajlamosak a rothadásra, hidrogél segítségével szabályozhatod a páratartalmat. Ezt meg tudod vásárolni a szaküzletekben, de megtalálod a pelenka belsejében is. Keverd össze vízzel, hogy zselés állagú legyen. Egyenlő arányban add hozzá a növény földjéhez, hogy tökéletes vízelvezető talajt készíts. Ezt a módszert alkalmazva nem kell tartanod a gyökérrothadástól.

14. Tápoldatozáshoz használj joghurtot.

A tejsavbaktérium nagyon jó tápanyagforrás a növényeknek. Természetes módon hat a betegségek ellen, és javítja a talaj állapotát. Adj a talajhoz néhány kanál joghurtot, hogy magába szívhassa az egészséges savakat és újra magára találjon.

15. Ha van akváriumod, öntözd annak a vizével a növényt.

Talán észrevetted már, hogy az akváriumban milyen gyorsan nőnek a növények. Ennek oka, hogy folyamatosan organikus táplálékhoz jutnak, ami a vízben élő halaknak köszönhető. Ha csak nem sós vizet használsz, az akvárium vizével locsolhatod a növényeidet, hogy tápanyagban gazdagabb legyen a földje. Sós vízzel ez nem működik!

16. Nejlonzacskóból üvegház a növénynek.

Egy mini üvegházat készíthetsz a növényed számára, ha a kaspójával együtt belebújtatod egy nejlonzacskóba és közepesen napfényes helyre vagy mesterséges fény alá teszed. Előtte öntözd meg és hagyd, hogy a felesleges víz jól kifolyjon belőle. Felszívja a vizet, ami majd kipárolog, de a nejlon megfogja. Így biztos lehetsz benne, hogy a növény nem fog kiszáradni. Ez a módszer segíthet akkor is, ha nagyon száraz a levegő a lakásban, például télen, mikor megy a fűtés. A párásításra ilyenkor különösen nagy szüksége van a növénynek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here