A középkorban az angol lordok feleségeit szólították ladynek, azaz hölgynek. Napjainkra ennek a szónak jóval tágabb lett a jelentése. Manapság a hölgy olyan nő, aki bármilyen szituációban tud illően viselkedni, akár egy régi barátjával találkozik, akár egy elit társaságnak mutatkozik be. Az emberek megfordulnak utána és ámulattal nézik, még a cinikusok és a szkeptikusok is csak bókolni tudnak neki. Egy igazi hölgynek megvannak a maga apró titkai ahhoz, hogy mindig a legjobb formában legyen. Képes tiszteletet kivívni magának és adni másoknak, akár ok nélkül is.
A következőkben megtudhatod, miről ismerhetsz fel egy igazi hölgyet.

 • Egy hölgy tudja fogadni a bókot, tisztában van vele, hogy megérdemli a kedves szavakat. Mindig köszönettel és egy udvarias mosollyal reagál a dicséretre. Semmi esetre sem kezdi el cáfolni a bókot, és nem kezd róla vitát. Ezzel igencsak zavarba hozná a bókolót.
 • Az egyik legfőbb szabály, hogy a szemébe kell nézni annak, akivel beszélsz. Mindegy, hogy a rokonodról, a gyerekedről, egy idegenről, a pincérről vagy a főnöködről van-e szó. Elfogadhatatlan, ha közben a falat bámulod, vagy a másik fél cipőjét, nyakkendőjét. A másik szemébe nézés azt mutatja, hogy figyelsz a mondandójára, nem vonják el a figyelmedet egyéb dolgok, így nem leszel tiszteletlen.
 • Tanuld meg az üdvözlés etikettjét, mint a meghajlás. A legfőbb szabály, hogy a mindennapi életben a fiatalabbak azok, akiknek köszönteni kell az idősebbeket. A munkahelyen más a helyzet, ott először a magasabb beosztásúnak kell köszönteni az alacsonyabb beosztásban dolgozókat, életkortól függetlenül.

 • Mikor egy székben vagy karosszékben ül, egy hölgy egymásra teszi a két kezét vagy összekulcsolja őket.
 • Egy másik fontos szabály, amit egy hölgy sosem szeg meg, hogy mindig ügyel a testtartására, még akkor is, ha egyedül van. Ragaszkodik az egyenes háthoz minden helyzetben. Ezzel nemcsak a gerincnek, hanem a belső szerveknek is jót tesz.
 • Egy hölgy kordában tudja tartani az érzelmeit. Nem látod a meglepődöttségtől kikerekedett szemekkel, de mérgében sem fog grimaszolni. Fültől fülig érő mosolyt sem látsz rajta, hiszen mindig szem előtt tartja, hogy irányítás alatt legyenek az érzelmei. Ha például rendkívüli mértékben neheztel, csak azt fogod észrevenni rajta, hogy kissé elkomorodik. Esetleg a szemöldöke felhúzásával fejezi ki az érzéseit. Mindig összeszedett és higgadt, az arca és a gesztusai visszafogottak.
 • Személyes határai szentek számára. Ha ezeket megsértik, azt nem veszi félvállról és nem fog eltekinteni tőle. Egy hölgy nem tolerálja, ha elhanyagolják vagy udvariatlanul, durván viselkednek vele. Tudja, hogyan hozza a másik tudomására udvariasan, hogy hozzáérni a vállához csak engedéllyel lehet. Nincs szüksége vitára és konfliktusra, elég néhány higgadt hangnemben közölt, találó mondat ahhoz, hogy az illető tudja, átlépte a határt.
 • A rohanás és a feszültség a kusza érzelmek és gondolatok jelei. Egy hölgy nem engedheti meg magának, hogy idegesen rázza a lábait vagy a hajával játsszon, hiszen ezek egyértelműen jeleznék mások felé, hogy nem képes uralni az érzelmeit. Fontos, hogy önmagának és másoknak is megmutassa, hogy ő a nyugalom, méltóság és a türelem megtestesülése.

 • Az asztalról elvett ruhaszalvétát az ölbe kell tenni, ebéd közben félbehajtani, vacsora közben pedig széthajtani.
 • Nem tilos a könyököt az asztalra tenni. De csak étkezés előtt vagy a két fogás közti szünetben szabad.
 • Parfümöt fújni magadra olyan személyes dolog, amit csak akkor tehetsz meg, ha egyedül vagy. A legjobb, ha két olyan helyen fújod a bőrödre, ahol az erek közel vannak a bőrhöz, például a csuklónál, a könyökhajlatban, a mellkas közepén, a halántékon vagy a fülcimpa alatt 2-3 centivel. A legfontosabb szabály pedig az, hogy a parfümöt mértékkel használd. Tartsd észben a “kinyújtott kar” szabályát, mely szerint a kinyújtott karodnál távolabb nem szabad, hogy érezzék az illatodat.
 • Egy felső osztálybeli nő sminkje arra hivatott, hogy kiemelje a szépségét, ne pedig új arcot rajzoljon neki. Diana hercegnő sminkese azt javasolja, hogy ragaszkodj a natúr színpalettához, és különösen figyelj a bőrtónusra.

 • Jobb, ha kerülöd helyek, személyek nevének és pontos címeknek az említését. Szorítkozz az általános információkra, ne menj bele a részletekbe. Például az “Entrée kávézóban voltam a barátnőmmel, Renátával.” helyett mondd inkább azt, hogy “Beugrottunk egy kávézóba.” A nem kívánatos témák közé tartozik a politika, az egészség és a vallás is.
 • Amikor új országba látogatsz, ajánlatos semlegesen felöltözni, elfedni a térdedet, a könyöködet és a kulcscsontodat. Hogy megtudd, milyen öltözködési stílus elfogadott az adott országban, figyeld az ottani nőket. Ha helyiekkel beszélsz, gondosan válaszd meg a témát, ne feledkezz meg a helyi kultúra sajátosságairól, például Japánban jobb, ha nem dicséred a kínai teát.
 • Ha vásárolni mész, csak kevés sminket viselj, rúzst pedig egyáltalán ne. Így nem fogod összefoltozni a ruhákat próbálgatás közben.

 • Ha repülőn utazol és valaki zavaróan viselkedik, te és más utasok pedig ettől rosszul érzitek magatokat, hozd a légiutas kísérő tudomására. Nekik megvan a protokolljuk az ilyen helyzetek kezelésére, és ők felelnek a rendért a fedélzeten. Ezért jobb, ha rajtuk keresztül intézed a kommunikációt.

Milyen egyéb hölgy tanácsot tudnál adni az olvasóknak? Írd le egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here