Attól, hogy a lakásod berendezése modern, még nem biztos, hogy kényelmes is. Néha az olyan egyszerű dolgok, mint egy függöny, egy tapéta vagy egy szőnyeg képesek teljesen megváltoztatni egy helyiség arányait.
Ha nem ügyelsz a részletekre, a szoba jóval kisebbnek fog tűnni valódi méreténél. Mutatjuk, mire ügyelj.

1. Nagy mintás tapéta

A nagy minták a tapétán vonzzák a figyelmet, ugyanakkor kicsinyítik a szobát. Ha épp az ellenkezőjét szeretnéd elérni, válassz világos színű, apró mintás tapétát. Ez több fényt ver vissza, a szoba szellősebbnek, nyitottabbnak tűnik tőle.

2. Nyitott könyvespolc

Ezek mindig zsúfoltnak és rendetlennek tűnnek. Ha kicsi a szobád, a nyitott könyvespolctól még kisebbnek fog tűnni. Válassz olyan bútort, aminek van ajtaja, hogy elrejthesd a holmidat. Ettől még hozzáférsz a könyveidhez, de nem fogod velük tönkretenni a szobád berendezését. Ahol rend van, ott a tér is nagyobbnak tűnik.

3. L alakú kanapé

Napjainkban szinte mindenki ilyet választ magának, viszont sok helyet elvesz. Egy L alakú kanapé tökéletes, ha egy nyílt térben szeretnél helyiségeket elválasztani optikailag, de egy szobába túl nagy bútordarab.

4. Dekoráció szemmagasságban

Talán észre sem veszed, de a szemmagasságban elhelyezett dekorációk optikailag csökkentik a szoba méretét, még akkor is, ha nagy belmagasságú térről van szó.

A képeket és egyéb dekorációkat helyezd el a szemmagasság felett. Így a figyelem felfelé irányul majd, és szó szerint több helyed is lesz. A könyveket, biciklit és más holmikat tedd inkább a falon lévő tárolókra, hogy a földön több helyet nyerj magadnak.

5. Rosszul elhelyezett tükör

A tükör nagyon praktikus tárgy tud lenni egy helyiségben, és nem csak azért, mert nézegetheted benne magad. A legjobb, ha az ablak közelébe teszed, hogy visszaverje a fényt és optikailag tágasabbá tegye a teret.

6. Bútor az ajtóban

Az ajtó mellett lévő bútorok azt az érzést keltik, hogy a szoba túlzsúfolt. A masszív bútordarabokat inkább a falak mellett helyezd el, ezzel tágíthatod a teret és extra helyet nyerhetsz a szobában.

7. Székek és kanapék, ha a lábuk nem látszik

Sokkal tömzsibbnek, nagyobbnak látszódnak azok a bútorok, amelyeknek nem látod a lábát. Ha a lábuk kilátszik, a szoba levegősebbnek tűnik, nem pedig túlzsúfoltnak.

8. Ágy magas támlával

Ha a hálószobát szeretnéd nagyobbnak láttatni, válassz ázsiai stílusú, alacsonyabb ágyat. A nappaliba pedig olyan székeket, amelyeknek a támlája nem túl magas, hiszen ettől szellősebb lesz a helyiség.

9. Vastag függönyök

A vastag, nehéz anyagból készült függönyök alacsonyabbnak mutatják a mennyezetet, olyanok, mintha extra falak lennének a helyiségben. Elrejtik az ablakból beáramló napfényt is. Válassz könnyebb anyagból – például lenvászonból – készült függönyöket, hogy a szoba élettelibb legyen.

10. Sötét színű vagy színes takaró puha bútoron

A sötét színektől a helyiség kisebbnek tűnik. Ez a szabály igaz azokra a plédekre is, amelyekkel a bútorokat takarod le. Egy sötét takaró optikailag szűkíti a teret, és ugyanígy viselkedik egy színes takaró is. A világos színekkel optikailag növelheted a szoba méretét.

11. Apró szőnyeg az ágy vagy a kanapé előtt

Nagyon kellemes, mikor az ágyból kikelve rögtön egy puha szőnyegre lépsz. Viszont fontos a szőnyeg mérete. Egy apró szőnyeg összehúzza, szűkebbé teszi a teret.

Hogy ezt elkerüld, nagyobb szőnyeget válassz vagy inkább mondj le a szőnyegről. Az ágynak és a kanapénak legalább az elöl lévő lábait tedd rá a szőnyegre. A világosabb színek – akárcsak a falak és a függöny esetében – a nagyobb tér illúzióját keltik.

12. Nagy játékok

A nagy plüssjátékok cukik, ennek ellenére túl sok értékes helyet foglalnak el a szobában. Ráadásul annyira magukra vonják a figyelmet, hogy teljesen háttérbe szorítják a berendezést. Ha nem elég nagy a lakásod, de vannak gyerekeid, a játékaikat tartsd inkább dobozokban, kosarakban.

13. Mennyezeti ventilátor

Annak, hogy a lakásod kellemes hőmérsékletű legyen és hogy növeld a teret, nem kell kizárnia egymást. A mennyezeti ventilátorok árnyékot vetnek, bárhova is teszed őket. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, válassz fehér színűt vagy alacsonyabban lévő világítással egészítsd ki a helyiséget.

14. Állólámpa

Önmagában nem elég ahhoz, hogy egy komplett helyiséget bevilágítson. Lehet, hogy a plafonra szép fényt vet, de a szoba többi részének nem nyújt megfelelő megvilágítást, ettől pedig a tér kicsinek és sötétnek fog tűnni. Inkább olyan lámpát válassz, ami egyenletesen világítja be a helyiséget.

15. Fal mellett elhelyezett bútorok

Akinek kis lakása van, általában a fal mellé tolja a bútorokat, hogy köztük nagyobb szabad térhez jusson. Ez logikusnak tűnik, mégsem azt az eredményt hozza, amire számítanánk. Ha minden bútort a fal mellé tolsz, a szoba nem fog tágasabbnak tűnni.

Ha nagyobbnak szeretnéd láttatni a szobát, a mozdítható bútorokat ne a fal mellett helyezd el. Húzd őket távolabb, és máris szellősebb lesz a tér.

16. Álmennyezet

Az álmennyezetet könnyű felhelyezni, és sok lehetőséget ad a színekkel való játékra. Viszont kicsinyíti a teret, nemcsak látszólag, hanem ténylegesen is.

Általában 30 centivel kerül tőle lejjebb a plafon, ez pedig egy kis lakásnál már kritikus lehet. Ha a mennyezet több rétegből áll, az szintén kicsinyíti a szobát.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét