Sokan azt hiszik, hogy teljes mértékben a szülőn múlik, hogy a gyerek mennyire lesz jól nevelt, sikeres és jó ember. Ez hatalmas felelősséget tesz az anyákra és az apákra, viselkedésüket pedig folyton kritizálják.
A boldog gyerekkorhoz nélkülözhetetlenek a boldog és nyugodt szülők. Ezért készítettünk egy listát azokról a dolgokról, amiket nyugodtan elfelejthetnek.

1. Bűntudatot érzel amiatt, mert rendetlenség van a házban.

Mikor baba érkezik a házba, a takarítás az egyik legfontosabb dologgá válik, hiszen mászni kezd és mindent a szájába vesz. De nem kell arra törekedned, hogy az otthonod mindig steril legyen. A gyerek immunrendszere erősebb, mint ahogy azt a felnőttek gondolják.

Néha a szülőknek is pihenniük kell. Semmi gond azzal, ha néha rendetlenség van otthon. A nyugalom sokkal fontosabb, mint a tisztaság.

2. Próbálsz tökéletesnek látszani.

Az újdonsült anyukák gyakran éreznek nyomást a kinézetükkel kapcsolatban. Ezek szerint nemcsak az otthonuknak és a gyermeküknek kellene tökéletesnek lennie, de nekik maguknak is ápoltnak és fittnek kellene tűnniük.

A valóság viszont az, hogy sok anyának a szülés utáni első hónapokban még arra sem jut ideje, hogy lezuhanyozzon. Van néhány trükk, amit bevethetsz. Például vidd magaddal a babát is a fürdőbe, vagy várd meg, míg elalszik, és akkor lesz 10 perced a tusolásra.

3. Mindig otthon maradsz.

Hogy viheted-e magaddal nyilvános helyekre a gyerekedet, azt nem a körülötted lévők döntik el. Ha egészségügyi akadálya nincs, akkor már a születése után néhány hónappal viheted magaddal.

A szülőknek a saját igényeiket és a gyermekorvos javaslatait kell figyelembe venniük. Nem szükséges figyelembe venni a rokonok, barátok vagy vadidegenek véleményét.

4. Restelled, ha sír a baba.

A gyerekek minden életkorban tudnak rosszul viselkedni mások előtt. Sírnak, kiabálnak, kifejezésre juttatják a negatív érzelmeiket. Ez viszont nem jelenti azt, hogy kerülni kell velük a nyilvános helyeket.

A szülőnek nem kell szégyellnie magát, ha a gyereke nem viselkedik tökéletesen. A gyerekek is emberek, megvan a joguk, hogy fáradtak, mérgesek, dühösek legyenek.

5. Szégyellsz mókázni a gyerekkel.

A gyerekek sokszor másolják a szülők viselkedését. Igaz ez a kikapcsolódásra is. A szórakozásnak és a közös játéknak fontos szerepe van a fejlődésben, akárcsak a testmozgásnak és a komolyabb beszélgetéseknek.

6. Össze vagy zavarodva a korai oktatással kapcsolatban.

A szülők és a szakértők azonos véleményen vannak ezzel kapcsolatban. Azt vallják, hogy mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A korai oktatás hasznára válhat a gyereknek később az iskolában. Viszont megfoszthatja a gyermekkorától. Minden szülőnek magának kell eldöntenie, hogy melyiket tartja fontosabbnak.

7. A tökéletesnek hitt anyákhoz hasonlítod magad.

Veszélyes dolog, ha megpróbálsz tökéletes szülő lenni. Tanulmányok szerint ez gyakran idegösszeomláshoz és kiégéshez vezet. Semmi baj azzal, ha egy nő nem tud időt szakítani mindenre és ha bármilyen apróságon sírva fakad.

8. Mindenáron el akarod kerülni, hogy a gyereked elkényeztetett legyen.

Egy babát nem lehet elkényeztetni. 9 hónapos korukig nem képesek manipulálni a felnőtteket, ezért csak akkor sírnak és kiabálnak, amikor valami okuk van rá. Ha egész nap a karodban tartod, akkor sem tudod elkényeztetni. A gyerekek jóval nagyobb biztonságban érzik magukat, ha van testi kontaktusuk a szüleikkel.

9. Bocsánatot kérsz idegenektől a gyerek viselkedése miatt.

A legtöbb szülő számára mások beszólásai és panaszai kellemetlenek ugyan, de ártalmatlanok. Egy gyereknél viszont ez másként működik. Őt meg kell tanítani, hogy higgadtan tűrje a kritikát és a negatív mondatokat. Ennek az egyik módja, hogy megmutatjuk neki a helyes reakciót. Ha a megjegyzés jogos volt, nincs ok a felháborodásra. Nyugodtan el kell magyarázni neki, hogy minden rendben lesz.

10. Magadat és a gyereket is kínzod a tiltásokkal.

A tudósok nem értenek egyet abban, hogy egy gyereknek mennyit szabadna tévét néznie naponta, abban viszont nincs vita, hogy nem ez a legjobb kikapcsolódás egy gyerek számára. Éppen ezért korlátozni kell a képernyő előtt töltött időt. De ha az anya kimerült, jobb, ha hagyja a gyerekét 30 percig mesét nézni ahelyett, hogy saját magát és a gyerekét is kínozná a tiltással.

11. Nem hagysz időt saját magadra.

Minden szülőnek szüksége van pihenésre és énidőre. Ha nem adsz magadnak ilyen szüneteket, az a gyerek és a te szempontodból is rosszul végződhet. Ha apa és anya úgy döntenek, hogy néhány órát magukra szánnak, a babát nyugodtan hagyhatják egy rokonra vagy dadusra.

12. Erőlteted a főzést.

A modern szülőknek nem könnyű időt szakítani arra, hogy mindenféle ételt maguk készítsenek el. Ha sikerül összehozni egy finom ebédet, az már igazi diadalnak számít. Ha van választási lehetőséged, hogy pitét süss vagy játssz a gyerekekkel, ez utóbbi jobb döntés lesz.

13. Félsz segítséget kérni.

Számos sztereotípia – köztük a nemekkel kapcsolatosak is – gyerekkorban alakul ki. A gondoskodó háziasszony szerepét később nehéz lesz levetkőzni, ezért nem szabad ezeket a viselkedésmintákat közvetíteni a gyereknek kiskorában.

Ha a szülőknek nincs elég idejük főzni vagy takarítani, mindig kérhetnek segítséget, akár rokonoktól, barátoktól, akár szolgáltatóktól, hogy szabaddá tegyenek néhány órát a gyermek számára vagy éppen pihenésre.

14. Túlságosan gondoskodó vagy.

A szülői aggodalom és féltés teljesen természetes és szükséges is. De ha átcsap abba, hogy a gyereknek minden lépését kontrollálni akarod, hogy megóvd a saját hibáitól és minden lehetséges veszélytől, azzal sokat ártasz. Az így felnövő gyerekek sokkal idegesebbek lesznek, és kevésbé tudják kezelni az életben adódó nehézségeket.

15. Erőszakkal eteted a gyereket.

A kicsik sokszor válogatósak. Ha erővel próbálod őket etetni vagy közben játékkal próbálod elvonni a figyelmüket, az teljesen felesleges próbálkozás. Ha a gyerek visszautasít valamilyen ételt, kínáld meg mással vagy tálald neki új formában. És nem kell folyton ellenőrizned, hogy pontosan mennyit evett.

16. Nem hagysz sem magadnak sem a gyereknek szünetet.

Néha meg kell engedni, hogy a gyerek lógjon az iskolából. Természetesen ez nem válhat szokássá és nem maradhat otthon mindig, amikor kéri. De ha látod, hogy kezd neki túl sok lenni a tanulás és kezd kimerülni, néhány havonta egy szabadnapot adhatsz neki.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here