Dániáról sokaknak a mesék jutnak először eszébe, hiszen a történelem leghíresebb meséi dánok, köszönhetően Hans Christian Andersennek. A Kis Hableány alakját a dániai Langelinie sétányon felállított szoborral örökítették meg. De Koppenhága közepén található a híres Tivoli vidámpark, ami a Disneyland létrehozására inspirálta Walt Disney-t. Dánia azonban még ennél is többet tartogat.

Úgy döntöttünk, kicsit elmélyedünk a dán kultúrában, a dán mindennapokban, és talán rájövünk, hogy miért tartják őket a legboldogabb nemzetnek a világon.

 • A dán kormány törekszik arra, hogy a lakosok életét érdekesebbé tegye. Sok különböző sporteseményt, tanfolyamot és más érdekes programot szervez és szponzorál és tesz teljesen ingyenessé a dánoknak. A dánok létrehozhatnak saját klubokat, amiket aztán az állam finanszíroz és helyet is biztosít számukra. Mindig új ötletekkel áll elő, hogy tartalmasabbá tegye az emberek életét. Egyszer még a Minecraftban is felépítették az országot.

 • Dániában valóban támogatják a nemek közti egyenlőséget, ezért az ott élő nők nem félnek egyedül élni. Értékelik a függetlenséget, a 30-35 évesen egyedülálló nőket a társadalom maximálisan elfogadja, és nem helyez rájuk semmilyen nyomást. A dán nők ezért nem sietnek a házassággal és a gyerekvállalással. Általában 40 éves koruk körül alapítanak családot.
 • A gyerekeknek minden meg van engedve. Egy internetező osztotta meg a történetét arról, hogy az egyik dán étteremben látott egy gyereket feküdni a földön, aki azt mondta az anyjának: “Anya, itt várok rád.” Mindenki csak mosolygott, a fiú pedig továbbra is a földön fekve várt az anyjára, mert így akarta.
 • A legtöbb dán gyerek már 1 évesen vagy akár kisebb korában is bekerül a nevelési rendszerbe. Képzett szakemberek foglalkoznak velük, megtanítják nekik a dán nyelvet, a dán társadalmi szabályokat, mint például a csapatban való együttműködést.

 • A hideg évszakban a dánok nem adnak tucatnyi ruhát a gyerekekre, és hagyják, hogy babakocsiban aludjanak odakint. Így a gyerekek hamar hozzászoknak a metszően hideg telekhez. Erős immunrendszerüknek köszönhetően sapkát se nagyon viselnek, és még a hidegben is jókat játszanak a szabadban.
 • Bár Dániában nincs sok meleg nap (évente kb. 2-3 hónap), mégis gyakran kempingeznek, sokat kertészkednek és járnak pihenni a városokon kívüli kis kunyhóikba.
 • Dániában nincsenek otthontalan kutyák és macskák, akik az utcákon kóborolva kutatnak élelem után. Ha valaki lát egy gazdátlan kutyát vagy macskát az utcán, fel kell hívnia a helyi szolgálatot, aminek a munkatársai aztán a menhelyre viszik az állatot. Ha sikerül bizonyítani, hogy a gazdája tette utcára, büntetést kap. Arra is megvan a szabály, hogy egy ember hány állatot tarthat. Senkinek nem lehet 3-nál több kutyája, mert azoknak már nem tudna kellő figyelmet szentelni.

 • Aarhusban kis vikingek vannak az utcai jelzőlámpákon.
 • A dán nők nem kínozzák magukat diétákkal és edzéssel. Amivel a leginkább foglalkoznak, hogy élvezzék az életet, így egyensúlyt tudnak tartani a sportolás és a finom ételek között. Burgonyát enni lazaccal és utána kerékpárra pattanni ott teljesen szokványosnak számít.
 • A szupermarketekben kapható élelmiszerek finomak és nem drágák. A sertéshús, a tejtermékek és a kenyér viszonylag olcsók, de a tojás és a banán drágább, mint más országokban.

 • A dánok nagyon egyszerű ruhákat hordanak. A híres skandináv minimalizmus az öltözködésükben is tükröződik. Szinte biztos, hogy ha egy milliomos sétál veled szemben az utcán, nem fogod észrevenni. Szeretik az egyszerű ruhákat, kevés színt viselnek egyszerre, és alig használnak kiegészítőt. A legjobban a kényelmes, praktikus ruhákban érzik magukat.
 • A dánoknál teljesen természetes, hogy valaki nyilvánosan kimutatja az érzelmeit. A párok fogják egymás kezét, csókolóznak és ölelkeznek, a férfiak nagyon gyengédek és figyelmesek a párjukkal. A dán férfiak szerint ugyanis az érzékenység nem csökkenti a férfiasságot.
 • A közrend fenntartása Dániában bizalmi alapon történik. Nincsenek biztonsági őrök vagy kamerák, a buszokon és a vonatokon sincsenek beléptetők.
 • A dánok akkor tanulnak meg biciklizni, amikor járni. Ez a közlekedés legnépszerűbb formája, még hóban is örömmel tekernek. Sisakot nem szeretnek viselni közben.

 • Dániában láthatsz furcsa szemeteseket az utcán, amik meg vannak döntve. Mégpedig azért, hogy ha kerékpározol, ne kelljen megállnod, hanem menet közben is ki tudd dobni a szemetet.
 • A dánok világnézetét tökéletesen leírja a Jante-törvény. Aksel Sandemose, dán-norvég író foglalta össze könyvében azt a 10 szabályt, ami kimondja, hogy az embernek nem szabad kérkednie a gazdagságával, dicsekedni a sikereivel és a képességeivel, másoknál különbnek hinnie magát és kigúnyolni másokat. Ez magyarázza, hogy a dán politikusok miért járnak kerékpárral munkába.

 • A dán ételek általában táplálók és sok kalóriát tartalmaznak. Sok burgonyát és főtt vagy párolt zöldséget esznek, de gyakran szerepel az étrendjükben a sertés és a hal is. Mivel Dániát tenger veszi körbe, tengergyümölcsei is sokszor kerülnek a tányérjukra. Az egyik legnépszerűbb hétköznapi étel a hering smørrebrød és a haltorta. De a dánok szeretik az édességeket is, főleg a sütiket, ami minden vacsora után az asztalra kerül.

BÓNUSZ: A dán udvariasság

 • Dániában tanultam, és mivel munka nélkül nagyon nehéz a diákélet, egy futárcégnél kezdtem éjszakánként dolgozni. Kerékpárral jártam. A lejtőn lefelé kellett mennem, majd balra fordulnom. De túl gyorsan mentem és a bicikli megcsúszott a leveleken. A térdemet és az orromat lehorzsoltam, a fejemet is eléggé beütöttem, nehezen tudtam felállni. A földön feküdtem. Egy dán férfi, aki mögöttem biciklizett, rám nézett és így szólt: “Jó reggelt!” Majd tovább ment. Ekkor jöttem rá, hogy minden esetben a legfontosabb az udvariasság. © Dryzd / Pikabu
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here