A mikró egy csodálatos találmány, ami rengeteg időt spórol nekünk. Az étel gyorsabban melegszik fel benne, mint a tűzhelyen vagy a sütőben, és nem kell felügyelnünk a folyamatot. Csak beállítjuk az időzítőt és várunk. De nem minden étel alkalmas erre. Vannak, amelyeket tönkretesz a mikró, és akadnak olyanok is, amelyekből káros anyagok szabadulnak fel, ha mikrózzuk őket.
Eláruljuk, mely ételeknek ellensége a mikró.

Feldolgozott hús, hal, szárnyas

  • A feldolgozott húsokban tartósítószerek vannak. Ha ezeket elektromágneses sugárzás éri, olyan veszélyes kémiai vegyületekké alakulnak át, mint az oxidált koleszterin.
  • A sült csirke ropogós héja a mikróban megpuhul és élvezhetetlen lesz, a hús pedig egyenetlenül melegszik át.
  • Ha próbáltál már halat újramelegíteni a mikróban, tudod, hogy milyen szörnyű a végeredmény. Kellemetlen szag terjed el az otthonodban, és a hal állaga is gusztustalanná válik. Ha például lazacot mikrózol, kiszárad és kemény lesz.

Egyes zöldségek, gyümölcsök és gombák

  • Ha a mikróban melegíted, a brokkoli szinte az összes hasznos tulajdonságát elveszti. A legjobb, ha gőzölve készíted. Így megőrzi az ízét és a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok nagy részét is.
  • A zöld leveles zöldségek lángra kaphatnak a mikróban. Égetten veszed majd ki őket, ráadásul a készüléket is dobhatod ki.
  • Az elektromágneses sugárzás elősegíti a nitrózaminok felszabadulását a spenótban és a céklában. Ennek pedig rákkeltő hatása van.
  • A paprika csípősségét adó kapszaicin elpárolog, ha a mikróban készíted el a paprikát. Mikor kinyitod a mikró ajtaját, az egész helyiséget elárasztja a fanyar szagú füst.
  • A friss szőlő és az egres darabokra esik szét a mikróban. Festői, de kockázatos kísérlet…

Pizza, kínai étel, rizs

  • Nehéz elképzelni kevésbé étvágygerjesztő ételt a mikrózott pizzánál. Ropogós szélei ázottak és puhák lesznek, a sajt rajta betonkeménységűre szilárdul, a tészta állaga pedig olyan lesz, mint a gumi. Az egészségednek nem fog ártani. De ki lelné örömét egy ilyen ételben? Jobb, ha egy forró serpenyőben vagy a sütőben melegíted fel.
  • Soha ne tedd az ételt a mikróba abban a dobozban, amiben az étteremből elhoztad. A kartonpapírból készült dobozok olyan veszélyes anyagokat tartalmaznak, mint a ragasztó, a tinta, a viasz, a műanyag vagy a fém, és tüzet okozhatnak.
  • A kínai ételek hidegen is éppen olyan finomak és étvágygerjesztők. Ha mégis szeretnéd felmelegíteni őket, soha ne tedd a mikróba. Összetevőik miatt nyálkás, vizes, gusztustalan valami lesz belőlük.
  • Ha rizst mikrózol, annak sosincs jó vége. Ha hosszú időn át szobahőmérsékleten tároltad, vagy több mint 1 napot töltött a hűtőben, inkább dobd ki. A rizsszemekben megtalálható a Bacillus cereus nevű baktérium, ami az elkészítést követően is benne marad. Mivel a mikró nem bocsát ki elég hőt ahhoz, hogy a baktériumot elpusztítsa, súlyos mérgezést okozhat. Ugyanez vonatkozik minden olyan élelmiszerre, amelyben sok a keményítő.

Folyadék, olaj, sűrű leves

  • A hígabb leveseket gond nélkül felmelegítheted a mikróban. De a sűrűbb, krémes állagú levesek már más kategóriába tartoznak. Egy idő után buborékok képződnek és robbannak szét a leves felszínén, beborítva a mikró belsejét. Ennek oka, hogy a folyadék egyenetlenül melegszik át. Hogy ezt elkerüld, minden percben keverd meg.
  • A mikró teljesen tönkreteszi a kávé ízét. Káros anyagok nem szabadulnak fel közben, de egy keserű-savanyú ízű kotyvalékot fogsz kapni. Inkább tégy bele jégkockát, és idd meg hidegen a kávédat.
  • A bébiételek, tápszerek és az anyatej sem melegszik át egyenletesen a mikróban. Egyes területeken forróvá válnak, megégethetik a baba száját és torkát.
  • A sima víz is tud meglepetéseket okozni. A mikróban megnő a hőmérséklete, de a forrását jelző buborékok nem mindig figyelhetők meg benne. Ha az ilyen módon felmelegített vízbe beleteszel egy teafiltert, rögtön elkezd forrni, még a csésze is elpattanhat.
  • Az olíva-, szőlőmag-, repce- és szezámolaj zsiradékok. Ezek nem fognak felmelegedni a mikróban a kívánt hőmérsékletre.

BÓNUSZ: A varázslatos mikrohullám

A fentiekből megtanultad, hogy vannak olyan ételek, amiket nem szabad vagy nem érdemes a mikróba tenni. De emiatt nem kell megválnod a mikródtól, hiszen hasznos kis eszköz, amit sokféle célra használhatsz:

  • Gyorsabban megpucolhatod a fokhagymát: Hogy könnyebben le tudd szedni a héját, tedd a fokhagymát a mikróba 15-20 másodpercre.
  • Narancs- és citromlé préseléséhez: Tedd a gyümölcsöket 10-20 másodpercre a mikróba, hogy könnyebben kinyerhesd a levüket. A sugárzás ugyanis roncsolja a gyümölcsök belső hártyáit.
  • Magvak és diófélék pirítása: Tedd őket egy mikrózásra alkalmas tálkába, locsold meg őket kevés olajjal, és 3 perc alatt megpirulnak a mikróban.

  • Zöldségek hámozása: A cukkinit és a gyökérzöldségeket sokszor nem könnyű megpucolni. Hogy gyorsabban menjen, tedd őket 2-3 percre a mikróba a legalacsonyabb fokozaton. Ezután könnyebb lesz leszedni a héjukat.
  • Hagyma aprítása: Tedd 45 másodpercre a mikróba a hagymát, és nem fogsz sírni, miközben aprítod. Mikrózás közben megsemmisülnek benne azok az enzimek, amelyek a szemet irritálják.
  • Tejhab készítése: Ha cappuccinóhoz szeretnél tejhabot készíteni, önts tejet egy befőttesüvegbe, aminek van fedele és le tudod zárni. Félig töltsd bele a tejet, majd alaposan rázd fel. 30-60 másodperc alatt habos lesz. Ezután vedd le a fedelet, tedd be a tejet 30 másodpercre a mikróba, és a hab egyre csak nőni fog. Kivéve már teheted is a kávédra.

  • A szakértők azt javasolják, hogy egy ételt csak egyszer melegíts újra. Minél tovább tárolod, annál nagyobb az esélye, hogy benne káros baktériumok jelennek meg. Érdemes beszerezned egy ételhőmérőt, hogy ellenőrizni tudd, az étel mindenütt egyformán elérte-e a kívánt hőfokot. Alaposan keverd át, hogy ne maradjon benne hideg terület, hiszen itt a kórokozók még életben lehetnek. Minél többször melegítesz újra egy ételt, annál kevésbé lesz élvezhető az íze és az állaga.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here