A macskák lenyűgöző állatok, világszerte ezért imádják őket olyan sokan. Már azt hisszük, mindent tudunk róluk, de ez nem igaz, hiszen mindig képesek új dolgokkal elkápráztatni. Most sok új érdekességet tudhatsz meg a macskákról!

1. Egy átlagos macska az életének ⅔-át alvással tölti. Tehát, egy 9 éves macska csak 3 évet volt ébren.

2. Kiderült, hogy a macskák agya biológiailag közelebb áll a miénkhez, mint a kutyáké. Az agyuknak ugyanazok a részei felelősek az érzelmekért.

3. A legnagyobb ma élő macskaféle a liger, azaz az oroszlán és a tigris keveréke. Akár 4 méter hosszúra is megnőhet, súlya pedig elérheti a 300 kg-ot. Napjainkban a legnagyobb liger súlya 450 kg.

4. A legkisebb vadon élő macska a feketelábú macska. A nőstények 30-40 cm hosszúak, súlyuk 1,17 kg.

5. A britek és ausztrálok szerint fekete macskával találkozni szerencsét hoz, míg Európában és Észak-Amerikában rossz előjelnek tartják.

6. A legnépszerűbb macskafajta a perzsa, utána következik a listán a Maine Coon és a sziámi.

7. Van egy olyan macskafajta, amelyik kifejezetten kedveli a vizet. Ez a Van-macska, amelyik szeret úszni, hiszen vízálló a bundája.

8. A moszkvai holland nagykövetségen dolgozók észrevették, hogy két sziámi macska rendszeresen jön az épülethez, és kaparja a falat. Kiderült, hogy a falban orosz kémek által elrejtett mikrofonok voltak.

9. Sok macska nagyon messziről is képes hazatalálni. Kutatók szerint a macskák még azt is tudják, pontosan hol vannak. Ezt vagy a napsugarak szögéből olvassák ki, vagy az agyukban mágneses sejtek lehetnek, melyek iránytűként működnek.

10. A világ legidősebb macskája Créme Puff volt, aki Austinban, Texasban élt. 1967. augusztus 5-én született és 2005-ben, 3 nappal a 38. születésnapja után halt meg.

11. A macskákat is be lehet azonosítani, de nem az ujj-, hanem az orrlenyomatukról.

12. A macskáknak nincsenek a testükön izzadságmirigyek, mint az embereknek. Ők a mancsukon keresztül izzadnak.

13. A macskák nagyon érzékenyek a rezgésekre. A földrengéseket képesek az embernél 10-15 perccel korábban érzékelni.

14. A nőstény macskák általában “jobbkezesek”, míg a kandúrok “balkezesek”.

15. A macskatulajdonosoknak 30%-kal kisebb az esélyük a szívrohamra vagy a stroke-ra.

16. Úgy hitték, hogy a macskák háziasítása az egyiptomiakhoz fűződik. De egy 1936-os felfedezés bebizonyította, hogy ez tévedés. Cipruson feltártak egy 9500 éves sírt, melyben egy macska múmiájára bukkantak, amit azért öltek meg, hogy a gazdájával együtt temethessék el. Ez 4000 évvel előzi meg a macskák ábrázolását az egyiptomi művészetben.

17. A zsidó legenda szerint Noé azért imádkozott Istenhez, hogy segítsen megóvni a bárkán az ételt a patkányoktól. Az Isten erre egy oroszlán tüsszentéséből megalkotta a macskát.

BÓNUSZ:

Kiderült, hogy van egy különleges módja a rosszkedv és számos betegség legyőzésének. Ez a macskás terápia. Orvosi tanulmányok szerint a macskák többféleképpen is képesek kezelni az embert:

  • Hanggal. Amikor egy macska dorombol, 16-44 Hz közötti rezgés keletkezik, ez pedig tökéletes frekvencia a szervezet védekezőrendszerének stimulálásához, az immunrendszer erősítéséhez.
  • Hővel. A macskák teste néhány fokkal melegebb az emberénél, ezért a macskák melegítő és gyulladáscsökkentő hatással is bírnak.
  • Mágneses mezőjükkel, energiájukkal. Amikor a macskák rajtunk pihennek, ellazítanak, javítják a kedélyállapotot, megszüntetik a stresszt, kezelik a depressziót.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

3 hozzászólás

  1. Nagy örömmel vettem! Cica-tulajdonos vagyok kicsi fekete cicám 15 éves, de volt egy 22 éves is: nőstények.

  2. A LEGIDŐSEBB MACSKOM 22 ÉVIG ÉLT,,volt mikor 3,,4 is volt velem jelenleg egy az enyém de kettőt is én etetek,,szállást is kapnak nálam a szomszédomé,,de igazán én vagyok a gazdájuk.
    .

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét