Mindenki tudja, hogy a kutyák az ember legjobb barátjai, de ők sem mindig barátságosak. Nem szabad elfelejteni, hogy a kutyák is állatok, ennek megfelelően dolgoznak bennük az állati ösztönök. Így pedig még egy egyébként barátságos kutyánál is előfordulhat, hogy emberre támad.
Most megtudhatod, mit kell tenned, ha egy kutya megtámad.

Ha nem támad meg, de agresszíven viselkedik

A kutyák testbeszéde igen sokatmondó. Ha a füleit hátralapítja és közben morog, jobb, ha távol maradsz tőle és lassan elsétálsz, amilyen messzire csak lehet. Így nem mutatsz provokáló magatartást a kutya felé. De mit tegyél, ha ez sem működik?

 • Ne próbáld meg lenyugtatni a kutyát, és ne mosolyogj rá. A mosoly ugyanis számára mást jelent, mint neked. Mivel kivillantod a fogaidat, támadásként fogja érzékelni.
 • Kerüld a szemkontaktust, és ne végy tudomást a kutyáról. Ha így teszel, valószínűleg ő sem fog tovább érdeklődni irántad. Ha lengeted a karod és mutatod az idegesség jeleit, a kutya nagyobb valószínűséggel fog megtámadni.
 • Ha van valaki a közelben, kérj tőle segítséget. De légy óvatos, ne emeld fel a hangod, ne kezdj el kiabálni.
 • Ne hadonássz bottal, és ne használj paprika spray-t a kutya ellen, ettől ugyanis még agresszívebbé válhat. Még egy barátságos kiskutya sem örül annak, ha felé lendíted a karod vagy bottal piszkálod.
 • Lassan hátrálj, de ne fordíts hátat a kutyának. Oldalazva távolodj tőle, így láthatod a reakcióját. Futni meg se próbálj! A kutya üldözőbe fog venni, az pedig biztos, hogy nem te leszel a gyorsabb. A kutyák ugyanis gyorsabban tudnak futni, mint az olimpiai bajnok futók!

Ha megtámad

Egy állat sosem támad emberre ok nélkül. De az ok az ember számára nem mindig nyilvánvaló. A kutyák általában akkor támadnak, ha éhesek vagy védik a kölykeiket, esetleg a területüket.

Ha a fenti módszerek ellenére a kutya rád támad, a következőket tedd:

 • Ne kiabálj a kutyára, még akkor sem, ha ez az egyetlen dolog, amit tehetnél. A kiabálással csak még inkább magadra haragítod.
 • Ha van nálad ultrahangos kutyariasztó, használd. Ez el fogja ijeszteni.
 • Ha a kutya rohan feléd, mikor a közeledbe ér, próbáld meg a fejét letakarni a pulóvereddel vagy a kabátoddal. Helyezkedj úgy, hogy legyen valami közted és a kutya között, pl. egy fa, egy pad, egy oszlop, vagy mássz fel egy fára.
 • Ha van nálad valamilyen tárgy, pl. a táskád, dobd el, hátha el tudod vele vonni a kutya figyelmét, és nyersz annyi időt, hogy el tudj futni. Még jobb, ha van nálad valamilyen ennivaló, pl. húsos szendvics, hiszen valószínűleg a kutya éppen ezt akarja tőled.
 • Védd a nyakadat a kezeiddel. A nyak az emberi test egyik legsebezhetőbb része, mivel rengeteg artéria és ér fut benne. Ha már mindenképp elszenveded a kutyaharapást, a legkevesebb kárt a sípcsontodon és alkarodon tudja tenni.
 • Mikor a kutya harap, állj ellen az ösztönödnek, ne próbáld meg elrántani magad. Ettől ugyanis csak még súlyosabb lesz a sérülés. Üsd meg a kutyát az orrán vagy a szemeinél. A szakértők azt is javasolják, hogy ragadd meg a hátsó lábait, és próbáld meg felemelni a földről.
 • A testsúlyoddal próbáld meg lenyomni a kutyát a földre a térdeid vagy a könyököd segítségével. A kutya harapni tud, de birkózni nem. Ezzel mozgásképtelenné teheted addig, míg segítség nem érkezik.

Néha előfordul, hogy nem egy, hanem egyszerre több kutya támad meg. A szabályok ilyenkor ugyanazok, mint egy kutya esetében, de arra figyelj, hogy ne hagyd, hogy a kutyák körbevegyenek. Próbálj meg egy fal mellé állni háttal, semmiképp ne fuss el előlük, mert utánad futnak.

Mit tegyél, ha megharapott a kutya?

Ha megharapott, azonnal gondoskodnod kell a sebedről. Tedd a következőket:

 • Mosd ki a sebet szappanos vízzel és fertőtlenítsd alkohollal.
 • Nem számít, hogy kóbor vagy gazdával rendelkező kutya harapott-e meg, be kell menned a kórházba. Ott elvégzik a szükséges teszteket.
 • Meg kell kapnod a veszettség elleni oltást.
 • A statisztikák szerint az embereknél a veszettségek 99%-ban a kutyaharapások okozzák. Ennek első tünetei 30-50 nappal a harapás után jelentkeznek. A vakcinát a harapást követő 2 héten belül meg kell kapnod, különben végzetes következményei lehetnek. A veszettséget utólag kezelni már nem lehet, csak megelőző intézkedéseket tenni.
 • A veszettség nemcsak harapáson keresztül terjedhet. A beteg állat nyálának néhány cseppjének a bőrödre vagy nyálkahártyádra kerülése is elég a megfertőződéshez. Ezért ne hagyd soha, hogy egy kóbor kutya megnyalja az arcod vagy a kezed.

Próbáld meg távol tartani magad a kóbor állatoktól, de ha a támadást nem tudod elkerülni, most már legalább azt tudod, mit tégy ebben a helyzetben.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here