Van cukibb, mint egy apuka, aki odavan a lányáért? Talán egy olyan apuka, aki nagyon jól gondoskodik is a lányáról. Többnyire azonban az apák kevésbé vonják be magukat a lányok nevelésébe, mivel fogalmuk sincs, hogyan csinálják. Pedig az apák is nagyszerű munkát tudnak végezni a lányok nevelésében. Hogy ez nálatok is így legyen, adunk néhány egyszerűen kivitelezhető tanácsot.

Mosogass egyedül

Főzés, felmosás, mosás – lányodnak látnia kell, hogy apa ezeket a dolgokat is meg tudja önállóan csinálni. És ez egy férfi számára is teljesen természetes. Ugyanez vonatkozik a játékra is. Ne szégyellj babazsúrost játszani, és vegyél részt a babák esküvőjén is! A lányod boldogsága sokkal fontosabb, mint a sztereotípiák.

Tölts vele időt

Ez a legjobb tanács, ha igazán jó apja akarsz lenni a lányodnak. Kezdd az élete első napján! Tedd tisztába, sétálj és játssz vele! Egy angol nagycsaládos apuka például csukott szemmel, vakon teszteli az ételeket a családi ebédeknél, csak azért, hogy az étkezéseket is mókássá tegye.

Válaszolj minden kérdésére

Ne mondd többet, hogy “Kérdezd meg anyát!” Egy apának is tudnia kell felelni a kérdésekre. Mi olyasmit tudna kérdezni tőled a lányod, amire nem találsz választ? Ha pedig tényleg nem tudsz mit felelni, a legjobb, ha közösen jártok utána a válasznak.

Minél többet veszel részt a gyerek körüli teendőkben, annál jobb

A nők sem egyetlen nap alatt tanulják meg, hogyan kell anyának lenni. Hosszú út vezet idáig. Rád pedig ugyanez érvényes. Ne mulaszd el a lehetőséget a pelenkacserére vagy arra, hogy felvedd és megnyugtasd a lányodat, amikor nyűgös. Minél többet teszel, annál jobb.

Nevezd nevükön a testrészeket

Tanulmányok kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik már egészen kiskoruktól kezdve tudják a testrészeik nevét, kevésbé jönnek zavarba, és könnyebben kommunikálnak az orvosokkal. Ha megtanítjuk neki a testrészek nevét, abban is segítünk, hogy jobban megismerje a saját testét, de az erőszak elkerülésére is nagyobb így az esély.

Tanítsd meg focizni

Vagy bowlingozni vagy bármire, amit te is szeretsz csinálni. Büszke lesz magára, és úgy fogja érezni, tud valami különlegeset a többi lányhoz képest. Ha az apának van hobbija, ha szereti a munkáját, a lány ennek hatására szintén könnyebben fogja megtalálni azokat a tevékenységeket, amiket szeret.

Ajánld fel a segítségedet a feleségednek, ne várd meg, hogy neki kelljen kérnie

Az anyák sokszor nem tudják a helyes módját a segítségkérésnek, de gyakran azzal sincsenek tisztában, hogy egyáltalán segítségre van szükségük. Ilyenkor a férjnek kell cselekednie. Ne kérdezd meg, hogy van-e valami, amit megcsinálhatsz, egyszerűen csak vigyázz a gyerekre, tedd lehetővé, hogy a feleséged nyugodtan el tudjon menni zuhanyozni. Ha a kezdetektől nem veszel részt aktívan a lányod életében, számára az az ember leszel, akivel csak hétvégente van együtt.

Táncolj vele még az esküvője előtt

Az apa az első férfi egy lány életében. Ha jól gondoskodik róla, a lány is oda fog figyelni magára, és a pszichológusok szerint olyan férfit fog választani, aki mellett biztonságban tudhatja magát.

Egész héten legyél az apja, ne csak hétvégén

Valószínűleg hét közben te munkába mész, és a feleséged van otthon a gyerekekkel. Este, a hosszú és nehéz nap után pedig már nem marad energiád arra, hogy apa is legyél. De a feleségednek is elfogyott már az ereje. Az apaság, akárcsak az anyaság 0-24 órás munka!

Ha anya és lánya uszodába mennek, tarts velük

Ne légy szégyenlős akkor sem, ha te leszel ott az egyetlen apa. Ez az ő problémájuk. Nagyon fontos, hogy az apa is jelen legyen a fontos eseményeknél, mint pl. az úszás. Ha olyan apróságokat is tudsz, mint hogy a lányod hányas cipőt és ruhát hord, szintén nagy segítség lehet.

Bátran puszild meg

Ne félj attól, hogy túl szentimentálisnak tűnsz, nyugodtan fejezd ki az érzelmeidet! Ne a nemekre vonatkozó sztereotípiák szerint, hanem aszerint cselekedj, amit a szíved diktál. Semmi baj nincs azzal, ha elmosolyodsz, mikor a lányod egy virágot rajzol neked.

Udvariasan utasítsd vissza, ha hozzád akar menni feleségül

3 és 6 éves kora között nagy az esélye, hogy megkér, vedd el feleségül. Az apa az első férfi egy lány életében, akivel szemben megmutatkozik a nőiesség. Minél idősebb lesz, annál gyakrabban fognak előfordulni kínos helyzetek. Az apák azonban gyakran félénkek, ezért távolságot tartanak, ennek következtében viszont csökkenhet a lányuk önbizalma.

Tanítsd meg az önuralomra és a fegyelemre

Ez az apa feladata. A pszichológusok szerint nagyon fontos a gyerek életében az apa és lánya közti játék. Az apák általában több mindenre rávehetők, de a szabályaikat a lányaik jobban tiszteletben tartják. Különlegesen bánnak az apjukkal, egyrészt a nemek közti különbség miatt, másrészt azért, mert az apa jóval kevesebb időt tölt otthon.

Csinálj olyan dolgokat is, amikhez nem kell feltétlenül fizikai erő

Az apák általában akkor jönnek képbe, mikor valamit ki kell nyitni, vagy egy nehéz dolgot fel kell emelni, esetleg éjszaka el kell rohanni a gyógyszertárba. Az apa feladatköre azonban ennél jóval tágabb. Oltás után te is megnyugtathatod a lányodat, segíthetsz a játék vásárlásban, vagy megfújhatod a forró ételt neki.

Egyenrangúként kezeld a lányodat

Figyelj rá, mikor mondani akar valamit, hagyd, hogy kifejezze a szeretetét és a törődését. Ne nyomd el a negatív érzelmeit, ne parancsolj és ne félemlítsd meg. Más szóval, ne viselkedj úgy, mint egy diktátor, aki folyton csak morog.

Vedd a nyakadba

Ezt addig teheted meg, míg nem túl nehéz, és nem fájdul meg tőle a hátad. Amikor még kicsi, te is viheted a lányodat kenguruban! A kutatások szerint ez nagyon erősíti az apa-lánya közti kapcsolatot.

Tanítsd meg neki elfogadni az elutasítást

A szülők mindent elkövetnek azért, hogy a gyerekük boldog és kiegyensúlyozott legyen. Azt is meg kell tanítani nekik, hogy fogadják el, ha valaki visszautasítja őket. Ez nem azt jelenti, hogy az illetőnek baja van vele, csupán azt, hogy nem tetszik az ötlet, amit javasolt.

Ismerd a jogaidat

Legyél tisztában azzal, hogy apaként milyen jogok illetnek meg! Ha a lányod beteg, megvan rá a mód, hogy te is otthon lehess vele és ápolhasd!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét