A világ 7 csodájáról mindannyian hallottunk. De mi a helyzet a többi látnivalóval, amelyeket nem soroltak közéjük? Tűzokádó híd, kert vízesésekkel, óriási labirintus – ezeket legalább annyira érdemes felkeresni és lefényképezni, hogy örökre megmaradjanak nekünk.
Az alábbi fotók akár a legközelebbi utazásodhoz is szolgálhatnak inspirációként.

1. Aranyhíd, Da Nang

Vietnámban található ez a lenyűgöző, 150 méter hosszú híd, ami 1400 méterrel van a tengerszint felett. Egy séta itt örökre szóló emlék marad.

Ami különlegessé teszi ezt a nevezetességet, az a természet és az építészet harmonikus összeolvadása, amelyet már rengeteg elismeréssel jutalmaztak. Az egyedülálló látványosság világszerte inspirációként szolgált építészek és tervezők számára, de a párok is szívesen választják az esküvői fotózás helyszínéül.

2. Pálma-sziget, Dubaj

A 21. század elején építették ezt a félszigetet, ami egy kör közepén fekvő pálmafára emlékeztet. A homokot hozzá a Perzsa-öbölből szállították ide, a munkálatok 2001. elején kezdődtek meg. 2006-ban nekiláttak az épületeknek, a következő évben pedig már beköltözhettek a lakók.

A Pálma-szigetet eredetileg 3 hasonló komplexum egyikeként építették meg, de a többi beruházás végül nem fejeződött be gazdasági problémák miatt. Ezt a helyet érdemes megnézni, és aki megteheti, annak egyedülálló lakóhely lehet.

3. Ananászkert-labirintus, Hawaii

A csodálatos útvesztő 2008-ban hivatalosan is a világ legnagyobb labirintusa lett. A Hawaiin található látványossághoz a világ minden részéről érkeznek turisták. Az 1,2 hektáron elterülő nevezetességet 14.000 őshonos növény tarkítja. Fő attrakciója pedig a középen elhelyezkedő ananász.

4. Sárkány-híd, Da Nang

Da Nangban járva nem az Aranyhíd az egyetlen látványosság, amit érdemes megnézni. Itt található a Sárkány-híd is, ami igazán extravagáns nevezetesség.

A hídon egy sárkány tekereg nagyjából fél mérföld hosszan. És nem csupán egy vasból épített szoborról van szó. Tüzet okád, vizet köp, este pedig változtatja a színét.

5. Kristálycipő, Budai

A hatalmas, üvegből készült Hamupipőke-cipő 16 méter magas, és a legédesebb okból építették: esküvői fotózások és ceremóniák helyszínéül szolgál.

Pan Tsuei-ping, a rekreációs részleg vezetője elmondta: “A tervünk az, hogy ez egy boldog, romantikus helyszín legyen. Elvégre minden lány arról álmodozik, hogy menyasszony legyen.”

6. Mont-Saint-Michel

Nagy múlttal rendelkezik ez a látnivaló, amit 1203-ban II. Fülöp francia király részben felégetett. Megközelítését nehezítette az árapály váltakozása, apálykor akár száraz lábbal is elérhető, dagálykor viszont szigetté változik. A román és gótikus stílusjegyeket magán viselő, középkori vár olyan, mintha egy meséből való lenne. Határozottan kötelező úti cél.

7. Petra

Az “Elveszett Város” névvel is emlegetik az egykor népes Petrát. Közvetlenül a sziklafalba vájták az épületeit a településnek, amely egykor kereskedelmi központ és i. e. 400-tól i. sz. 106-ig a nabateusok fővárosa volt.

2007-ben vették fel a világ hét új csodája közé.

8. Virágkupola, Szingapúr

Ha természetimádó vagy, ez lesz a legjobb hely számodra. A Bay South Garden központjában található Virágkupola a világ számos különböző tájáról származó növényekkel van tele. A Virágmező – ami szintén a kertben található – számtalan illatos virággal kápráztat el. A látvány ráadásul az évszakokkal együtt változik.

9. Tigrisfészek, Paro

A Taktsang-kolostor néven is ismert nevezetesség részben a hegybe van vájva. 1692-ben épült, és egy szikla tetején, 900 méter magasan található.

A történelmi helyszín állítólag egy közismert emberről, Guru Rinpocheról kapta a nevét, akit Tibetből hurcoltak ide egy tigris hátán.

10. Gereja Ayam, Jáva

Rengeteg kérdést felvet, hogy miért van ez a csirkére emlékeztető építmény a domb tetején, Jáva szigetén.

Kiderült, hogy építtetője, Daniel Alamsjah megálmodta, hogy fel kell építenie ezt a nevezetességet. Bár az épületnek egy galambot kellett volna formáznia, nem pedig csirkét. A Gereja Ayam Csirketemplom néven vált ismertté, a tetején lévő koronától viszont inkább egy kakas juthat róla az eszünkbe.

11. A kezek barlangja, Santa Cruz

A Cueva de les Manos, azaz A kezek barlangja a Pinturas folyó völgyében található. Korát 10.000 évre becsülik, lélegzetelállító nyoma a sok-sok generációval ezelőtti embereknek, akik kreativitásukról is bizonyságot tettek, hiszen több száz színes kézlenyomattal díszítették a barlang falát.

A tudósok szerint az itt élőknek a különböző színeket pigmentek segítségével sikerült kikeverniük, például a vöröset és a lilát vas-oxiddal, a fehéret kaolinnal, a feketét mangán-oxiddal készítették. Mivel a falakon látható kezek többsége bal kéz, gyanítják, hogy a készítőik a jobb kezükben tartották a festéket, azaz jobbkezesek voltak.

12. Changi repülőtér, Szingapúr

A Jewel, azaz Ékszer nevet viselő komplexumban a 7 emeleten átívelő, 40 méteres vízesés mindenképpen méltó arra, hogy a bakancslistákra felkerüljön. Bár olyan, mint egy vízesés, valójában HSBC Rain Vortexnek, tehát Esőörvénynek hívják.

A vízesés alatt kör alakú medence található, ami csak fokozza a látványt. Bár az emberek szeretnek aprót dobálni a szökőkutakba, a személyzet arra kéri őket, hogy ebben az esetben ezt ne tegyék.

13. Zenélő fal, Drezda

Drezda kreatív negyedében található ez a különleges, látványosságszámba menő fal. Készítői, Annette Paul, Christoph Roßner és André Tempel a víziójukat valósították meg ezzel a zenélő fallal. Amikor esik, és a víz végigzubog a csöveken, szép melódiát hallani.

14. Szuperfa-liget, Szingapúr

Minden természetkedvelőnek tetszeni fog a virágokkal és szuperfákkal teli, különleges liget Szingapúrban. 162.900 különböző féle bromélia, orchidea, páfrány és trópusi virág található itt. A szuperfák egyedi formájukkal és méreteikkel mintha egy másik világból kerültek volna ide. Egy fényshow pedig meg is világítja őket.

15. Guggenheim Múzeum, Bilbao

Az első Guggenheim-múzeumot 1939-ben alapította Solomon R. Guggenheim, és a Museum of Non-Objective Painting nevet adta neki. New Yorkban volt, és a Solomon által összegyűjtött absztrakt művészeti alkotásokat mutatták be itt.

Az évek során ennek több fiókmúzeuma jött létre, köztük egy bilbaói. Ez 1997-ben épült mészkőből és titánból, futurisztikus és emelkedett hatást kelt. Külseje kiválóan illik a belsejében kiállított műtárgyakhoz.

16. Földanya, Gatineau

A Jacques-Cartier Parkban található 44 másik növényszobor társaságában. A szobrok összességükben több mint 5,5 millió virágot ontanak, ezzel csalogatva ide a turistákat. Állatokat, madarakat, kertészeket formáznak, hogy felhívják a figyelmet a természetre, kiemelve az ember és növények közti szoros kapcsolatot.

17. Les Jardins d’Étretat, Franciaország

Ez a kert szintén csodás bepillantást nyújt a természet világába. Alexandre Grivko álmodta meg úgy, hogy benne gyönyörűen egyesül az ember és a természet munkája, életre keltve az ember érzelmeit. Ebben a kertben a szobrok mindegyike az óceán és annak lakóinak hangulatát hivatott közvetíteni.

18. Les Machines de l’île, Franciaország

Ha álmodoztál valaha arról, hogy belépsz Jules Verne világába, ez a látnivaló neked szól. A franciaországi Nantes városában látható nevezetesség megalkotása Francois Delaroziere és Pierre Orefice nevéhez fűződik. A Les Machines de l’île, vagyis a Sziget gépei nevet viselő projektben fából és fémből készült robotállatok szállítják az utasokat.

Legfőbb attrakciói a 12 méter magas, 8 méter széles és 21 méter hosszú harci elefántok, amelyek elkészítéséhez 48,4 tonna acélt és fát használtak fel.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here