Rajzfilmek nélkül nincs gyerekkor. Míg a korábbi generációknak csak kevesebb rajzfilmet volt lehetőségük megnézni, addig a mai gyerekek korlátlanul hozzáférhetnek a mesékhez. Ez pedig nemcsak a szórakozást szolgálja, hiszen sok olyan fontos dolgot megtanulhatnak belőlük, melyek az életről és az emberek közötti kapcsolatokról szólnak.

1. Balerina 2016. (francia-kanadai)

Egy árván maradt lányról szól, aki követi az álmait, hogy balerina lehessen belőle. Egy híres párizsi tánciskolába kerül, de nagyon sok akadállyal kell szembenéznie, míg megvalósítja álmát.

A rajzfilm nemcsak arról szól, hogy mindent meg kell tennünk azért, hogy elérjük a céljainkat, de arra is felhívja a figyelmet, mennyire fontos, hogy rájöjjünk, mit is szeretnénk valójában. Két lábbal a földön kell állnunk, és nem szabad arrogánssá válnunk céljaink érdekében.

2. Ponyo a tengerparti sziklán 2008. (japán)

A kíváncsi kis hal, Ponyo egy varázslónak és a tenger istennőjének lánya. Elhagyja otthonát, hogy felfedezze az emberek világát. Összebarátkozik egy Sosuke nevű kisfiúval, és csak egyetlen dologra vágyik, hogy ő is ember lehessen.

A rajzfilm a kedvességre, türelemre, a világra való nyitottságra, a barátságra és a támogatásra tanítja a gyerekeket.

3. Hotel Transsylvania 2012. (amerikai)

Néhány különös szörnyeteg Drakula vezetésével egy idegenek szeme elől rejtett hotelben él. Drakula itt neveli imádott lányát, és próbálja őt minden erejével megóvni a külvilágtól. De a hotelbe érkező vendégek végleg megzavarják az addig uralkodó békességet.

A rajzfilm segít ráébredni a gyerekeknek arra, hogy egyetlen könyvet sem ítélhetünk meg csupán a borítója alapján, hiszen a fontos dolgok belül találhatók. Miközben a család fontos része az életünknek, a gyerekek és a felnőttek nem értenek mindig mindenben egyet. A gyerekeknek nem kell azért haragudniuk a szüleikre, mert esetleg túlféltik őket, a szülőknek pedig meg kell érteniük, hogy az ő kicsikéiknek is szükségük van szabadságra.

4. Mi a neved? 2016. (japán)

A kamaszok imádni fogják ezt a történetet, ami egy lány és egy fiú kapcsolatáról szól. A főszereplők felfedezik, hogy különleges és megmagyarázhatatlan kapcsolat van kettejük között. Álmukban testet tudnak cserélni, hogy aztán egymás életét éljék. De egyszer csak elvesztik ezt a képességüket, és úgy döntenek, utánajárnak, mi történt.

A történet elgondolkodtat arról, egy véletlen hogyan képes megváltoztatni valaki életét, hogyan ismerjük fel az igaz szerelmet, és az időnek miért nincs hatalma a mély érzelmek és a fiatalság energiája felett.

5. ParaNorman 2009. (amerikai)

Az egész város abban reménykedik, hogy Norman majd megmenti őket a szupererejével. Ő ugyanis tud beszélni azokkal a kísértetekkel, akik folyton zaklatják a városlakókat. És ő az egyetlen, aki képes megmenteni a várost az ősi átoktól.

Bár kissé félelmetesnek tűnik, egy nagyon egyszerű igazságot próbál elmagyarázni: sokszor félünk olyan dolgoktól, amiket nem ismerünk vagy nem értünk, és sokszor megpróbálunk lerombolni olyan dolgokat, amik félelemmel töltenek el minket. Néha azonban elég, ha valakinek segítő keze nyújtunk és támogatást adunk.

6. Apróláb 2018. (amerikai)

A Migo névre hallgató jeti lemerészkedett a jeges hegycsúcsról az emberek ismeretlen világába, ahol nagyon sok újdonsággal találkozik.

A gyönyörű történet arra hívja fel a figyelmet, hogy vigyázzunk a természetre, ne ártsunk az állatoknak, és minden élőlény életére értékként tekintsünk. De a barátság, az árulás, a támogatás és a bátorság is fontos szerepet kap a mesében.

7. Előre 2020. (amerikai)

A manótestvérek egy mesebeli világban élnek, ami viszont nagyon modern és sokban hasonlít az emberek világára. De hirtelen valami ráveszi őket, hogy az igazi varázslat nyomába eredjenek.

A történet középpontjában az áll, hogy mennyire fontos értékelni a körülöttünk lévő embereket, és felhívja a figyelmet arra, hogy milyen sokszor megfeledkezünk erről. A világnak szüksége van varázslatra, mégpedig arra, ami mindenkiben ott lakozik.

8. Coco 2017. (amerikai)

A 12 éves mexikói fiú, Miguel a holtak világába megy, hogy találkozzon példaképével, a legendás énekessel, Ernesto de la Cruzzal. Rajta kívül viszont elhunyt őseinek szellemével is találkozik.

A különös rajzfilm arra emlékeztet minket, hogy vigyáznunk kell magunkra és a családunkra, meg kell becsülni azt az időt, amit együtt tölthetünk velük. Nem kell félni követni az álmainkat, még akkor is, ha odáig rögös út vezet.

9. Agymanók 2015. (amerikai)

Riley egy átlagos diák. Viselkedését az 5 fő érzelem irányítja: az Öröm, a Félelem, a Harag, az Undor és a Szomorúság. Ezek az érzelmek apró emberekként élnek a kislány fejében, és segítenek neki megbirkózni az élet nehézségeivel, például azzal, hogy új házba költözik.

Mindannyiunknak megvan a joga megélni különböző érzelmeket, sokszor pedig ezek az érzelmek nem léteznek egymás nélkül. Mindenkiben egy bonyolult belső világ lakozik, ezért fontos mások felé gyakorolni a türelmet és a tiszteletet.

10. Red Shoes and the Seven Dwarfs (Piros Cipellő és a 7 törpe) 2019. (dél-koreai)

A varázslatos királyságban élő lány talál egy cipellőt, ami gyönyörű hercegnővé változtatja. De a 7 zöld törpe, akik egykor hercegek voltak, szintén a királyságban élnek. Egyszer csak találkoznak.

A mese érinti a barátság, a szépség és a támogatás témáját. Azt is elmondja a gyerekeknek, miért fontos elfogadni önmagukat, a saját kinézetüket, és miért fontos a belső szépségükre figyelni.

11. Ana és Bruno 2017. (mexikói)

Ana egy kislány, aki az anyukájával él. Az anya nagyon keményen dolgozik, hogy mindent megadhasson lányának. De egyszer beteg lesz és kórházba kerül, ahova Ana is vele megy. Egyik éjjel Ana egy különös lénnyel találkozik a kórházban, akivel hamarosan összebarátkozik.

A halál komoly témáját feszegeti a mese. Elmagyarázza a gyerekeknek, hogy a halál valóban létezik, váratlanul jön, és meg kell tanulnunk együtt élni vele.

12. Tito and the Birds (Tito és a madarak) 2018. (brazil)

A Tito nevű fiú egy olyan világban él, ahol az emberek a félelemtől megbetegszenek. Tito biztos benne, hogy a túléléshez a kulcsot a madarak énekében találja meg. Hosszú idővel ezelőtt az apukája épített egy készüléket, amivel megérthetik a madarak énekét. De Tito már rég nem találkozott az apukájával, ezért barátaival indul útnak, hogy felkeressék.

A mese a felnőttek számára is tartogat mondanivalót. Arra emlékeztet, hogy néha saját magunk vagyunk felelősek a problémáinkért, és hajlamosak vagyunk ok nélkül félni és pánikolni. Sokkal jobb, ha kitaláljuk, valójában mi okozza a félelmünket, és rájövünk, hogyan birkózzunk meg vele, mielőtt döntést hozunk.

13. A Minuscule Adventure (Egy apró kaland) 2018. (francia)

A bogarak egy veszélyekkel teli dzsungelben élnek.

A gyerekek elmerülhetnek ebben a színes világban a rovarok és madarak között, sokat tanulhatnak a környezeti problémákról, mint az erdőirtások vagy az ökológiai egyensúly felborulása.

14. Weathering With You! 2019. (japán)

Egy másik történet az első szerelemről és a felnőtté válás küszöbén álló két főhős kapcsolatáról.

A felnőtté válás, a szerelem, a barátság, az önfeláldozás témája mind előkerül a történetben. A fiatalok előtt még ott az egész élet, a humoruk és az intelligenciájuk segít nekik kezelni az új helyzeteket.

15. Végre otthon! 2015. (amerikai)

A földönkívüliek megszállták a bolygót és át akarják változtatni. Egy bátor lány, Tip, aki hihetetlen módon képes volt megszökni a földönkívüliektől, találkozik Oh-val, aki nem pont olyan, mint a többi földönkívüli. A fura páros pedig elhatározza, hogy megmentik a bolygót.

A főhősök megmutatják, mit jelent a becsület és a hűség, a sikerben való hit akkor is, amikor valami teljesen lehetetlennek tűnik. Optimisták, és tudnak nevetni még a legnehezebb helyzetekben is. Megmutatják, hogyan kell igazából élni az életet.

16. Jetikölykök 2019. (amerikai-kínai)

A furcsa kis lény egy laboratóriumból szökik meg. Egy ház tetején rejtőzik el, ahol egy kislány megtalálja, és rögtön mesél is róla a barátainak. Úgy döntenek, hogy megmentik a különös teremtményt a gonosz tudóstól, ezzel pedig nagy kaland veszi kezdetét.

A gyerekek nyomon követhetik, hogy az egyes karakterek hogyan változnak meg egyes szituációkban, és hogyan segítenek egymásnak. Természetesen ebben a történetben is helyet kap a szerelem, a barátság és az érzelmi kötődés.

17. Jönnek a kacsák 2018. (kínai-amerikai)

Peng, a vicces balfék gyakran keveredik nehéz helyzetekbe. Peng nem más, mint egy liba. Egyszer eltöri a szárnyát, és majdnem megöl két kiskacsát. Végül úgy dönt, hogy ő fogja gondjukat viselni, és együtt egy kis utazásra indulnak.

Annak ellenére, hogy a történet nagyon egyszerű és nagyon könnyen érthető a gyerekek számára, nagyon mély mondanivalója van. Megmutatja, hogy a család a legfontosabb dolog a világon, és a család az, amitől hasznosak, szerethetőnek és nélkülözhetetlennek érezheti magát akárki, még egy liba is.

18. Hős6os 2014. (amerikai)

A történet egy ifjú feltalálóról és egy Baymax nevű robotról szól, aki egy duci, vicces lényből fegyverré tud átváltozni.

A történet sokféle témát érint, de a legfontosabb benne a barátság kérdése, az iskolázottság és a folyamatos tanulás, fejlődés fontossága.

19. Lorax 2012. (amerikai)

Hogyan bukkanhatsz egy igazi fára egy műanyag világban? Át kell élned hozzá jó pár kalandot, és meg kell mentened a természetet. A két barát, egy fiú és a szőrös kis lény, Lorax éppen ezt teszik.

A környezeti problémák fontos témakörében merülhetünk el a mesét nézve, és megérthetjük, hogy az utolsó szalmaszálat, amin lógunk, nem vághatjuk el. Az élet a bolygónkon és az eljövendő generációk sorsa a mi kezünkben van.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét