A növények teszik kellemessé és otthonossá a lakást. De sokan nem elég türelmesek ahhoz, hogy megfelelően gondozzák őket, vagy egyszerűen csak nem szeretnek velük bíbelődni.
Most olyan növényeket mutatunk, melyeket a lehető legegyszerűbben, akár föld nélkül is lehet nevelni!

Fokhagyma

Ha a fokhagymagerezdet vízbe teszed, egy idő után ki fog csírázni. Ezek a csírák ehetők, akár a salátába is teheted őket.

Kínai kel

Új leveleket növeszthetsz a kínai kelre, még akkor is, ha csak az alja maradt meg. A gyökeres részével lefelé tedd kevés vízbe, és középről hamarosan új leveleket fog hozni.

Újhagyma

Csak egy pohárra és vízre lesz szükséged ahhoz, hogy az újhagyma gyökeres végéből, amit egyébként is levágnál, új szálakat nevelj.

Sárgarépa

A sárgarépa a tetején hamar hoz új, zöld hajtásokat, ha vízbe teszed. Ez a zöld is ehető, teheted salátába vagy összekeverheted mézzel.

Póréhagyma

Hogy végtelen utánpótlásod legyen póréhagymából, olyan szálat tegyél vízbe, aminek az alsó része legalább 5 cm hosszú.

Menta

Mentát lehet tenni italokba, meg lehet főzni teának, lehet készíteni belőle szószt, nevelni pedig rendkívül egyszerű. Csak annyi kell hozzá, hogy a gyökerét vízbe teszed.

Bazsalikom

Nem kell folyton megvenned a boltban ahhoz, hogy mindig legyen belőle a konyhádban. Egy pohár vízben is nevelheted.

Rozmaring

Végy néhány rozmaring ágat, tedd őket vízbe, és hamarosan látod előbújni a gyökereit. Ha a gyökerek már elég hosszúak, ültesd el jó vízelvezetésű talajba.

Tulipán

Sokan azt hiszik, hogy tulipánt csak kertben lehet nevelni. Ez azonban nem egészen igaz. A lakásban is nagyon egyszerűen nevelhető a tulipán, mégpedig úgy, hogy a hagymáját egy kevés vízzel felöntött vázába teszed.

Vízijácint

Ez a virág föld nélkül is szépen tud nőni, és gyönyörű virágokat hoz. A vízijácintot nevelheted akváriumban is.

Jácint

Tedd a virág hagymáit egy vázába, aminek az alját előzőleg feltöltötted kaviccsal és egy kevés vízzel. A jácint neveléséhez azonban fontos, hogy a növény elegendő fényt kapjon.

Amarillisz

Egy másik díszes, hagymás növény, aminek nincs szüksége talajra ahhoz, hogy virágokat hozzon. Csak váza kell hozzá, néhány kő, ami stabilan tartja a hagymát, és víz.

Papiruszsás

Ez a növény úgy néz ki, mint egy törékeny, vékony kis pálmafa, és nem igényel földet a növekedéshez. Csak vízre van szüksége. A legjobb számára egy váza, meghatározott mennyiségű vízzel.

Szakállfű

Ez a díszfű könnyedén nevelhető vízben, és remekül mutat a vázában. Mini pálmát csinálhatsz belőle, ha az alját egy műanyag csőbe burkolod.

Bambusz

A bambusz nagyon gyorsan nő, és egy egyszerű váza benne vízzel elég ahhoz, hogy kifejlett növény váljon belőle. Többféle bambusz fajta van, melyeket kitűnően lehet a lakásban nevelni.

Hegyescsúcsú futóka

Általában földdel teli kaspóban tartják, de kitűnően érzi magát a vízben is. Szinte lehetetlen elpusztítani, és még akkor is szépen fejlődik, ha sötétben van tartva. Nagyszerű dísze lehet a lakásnak!

Rákvirág

Nem vízinövény, általában földdel megtöltött kaspóban nevelik. De az egyik legegyszerűbben nevelhető növény, mivel a vízben is tökéletesen képes fejlődni. Bár a vízben lassabban nő, mint földben.

Pozsgások, kaktuszok

Ezek a szobanövények nagyon népszerűek, mivel nem kell őket gyakran öntözni, és nem igényelnek nagy méretű kaspót sem. A pozsgások és a kaktuszok nevelésének egyik kedvelt módja a hidroponika, mikor a növényt egy kövekkel megtöltött kaspóba teszed, majd ezt a kaspót beleteszed egy másik, vízzel töltött kaspóba.

Szakállbromélia

Ez az egzotikus növény nemhogy talajt nem igényel, de még víz nélkül is képes a túlélésre. Elég neki a párás levegő is a fejlődéshez, de időről időre a legjobb, ha vízfürdőt használsz a leveleire és a gyökereire.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Fantasztikusan jo oldal…nagyon koszonom ettol jobb weboldalra nem talaltam. Csak annyit jegyeznek meg,ha csak vizben nevelem ezeket a novenyeket–amirol eddeg nem tudtam—tapanyag nelkul hogy tudnak fejlodni ezt nem vagyok kepes felfogni…koszonom,hogy elolvastak…udvozletem.

  2. meg annyit kernek,ha lehetseges,hogy a latin nevuket is irjak a virag melle…rakvirag:gyonyoru de nem ismerem…ha megtalalom a latin elnevezest…itt a neten az jo lenne..

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here