Ritka csillagászati jelenségnek lehetünk szemtanúi 3 éven belül. Két fekete lyuk összeolvadásából egyetlen fekete lyuk fog létrejönni. A tudósok számára ekkor lehetőség nyílik részletesebben is tanulmányozni a fekete lyukak tulajdonságát és viselkedését, hiszen az egész esemény látható lesz teleszkóppal. Ezt tudományos körökben fontos és izgalmas eseménynek tartják, valószínűleg hatalmas érdeklődést vált ki nemcsak a szakemberek, de a tudományt kedvelők körében is.

Olyat fogunk látni, amit ember még sohasem.

A tudósok már izgatottan várják a történelmi eseményt, hiszen ez lesz az első alkalom, hogy egy ilyen jelenség által kibocsátott gravitációs hullámokat rögzítenek a Földön. Ez lesz az első megfigyelhető szupermasszív bináris fekete lyuk összeolvadás az emberiség történetében. Óriási felfedezés lehet a csillagászat számára.

A hegyekből még közelebb lesz.

A tudósok furcsa viselkedést figyeltek meg egy kb. 1 milliárd fényévnyire lévő galaxisban, ami arra utal, hogy két szupermasszív fekete lyuk fog egyesülni. A kutatók azt jósolták, hogy amennyiben az SDSS J1430+2303 galaxisból érkező jelek megfelelően jelzik előre a két fekete lyuk egyesülését, akkor ez az esemény 3 éven belül be fog következni.

Rengetegen várják.

A fekete lyukak közismerten intenzív gravitációs vonzással rendelkeznek, ami még a fény kiszabadulását is meggátolja, ezért olyan nehéz megfigyelni őket. Az új megfigyelések azonban azt sugallják, hogy a két fekete lyuk ütközésekor először észlelhetnek fényt a tudósok.

Jelenleg nem tudjuk, hogyan nőnek ilyen nagyra a szupermasszív fekete lyukak, de úgy gondolják, hogy két kisebb fekete lyuk, az úgynevezett bináris fekete lyukak egyesülésével alakulhatnak ki. Ezért is nagy jelentőségű a mostani megfigyelés, mivel segíthet megvilágítani, hogyan alakulnak ki és fejlődnek a szupermasszív fekete lyukak. A felfedezés elengedhetetlen ahhoz is, hogy megértsük e titokzatos és mindent elnyelő jelenségek természetét a kozmoszban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét