Az emberiség hosszú ideje próbálkozik azzal, hogy létrehozza a bőrnek egy olyan alternatíváját, amihez nem kell több állatnak szenvednie. Most végre született egy innovatív megoldás két mexikói vállalkozónak köszönhetően, akik kaktuszból állítottak elő olyan bőrt, ami nemcsak környezetbarát, de megszólalásig hasonlít a valódi állatbőrre.
Hogy a világ egy jobb hely legyen, melyben az állatoknak sem kell szenvedniük, ez a két fiú megteszi, amit tud.

Új, környezetbarát módszer a bőr előállítására.

Adrián López Velarde és Maret Cázarez kifejlesztettek egy olyan módszert, melynek során a kaktuszból vegán bőr lesz, amit Dessertonak neveztek el. Teljes egészében kaktuszból készül, és bármit el lehet belőle készíteni, amit igazi bőrből, a cipőtől a pénztárcáig.

A kaktusz nagyon strapabíró, télen a hideget is elviselni, nem pusztul el. Csak az érett kaktusz leveleket vágják le anélkül, hogy a növény többi részében kárt tennének. 6-8 havonta takarítják be az új leveleket.

A vegán bőr már valóság.

Már sok mindenhez felhasználták a kaktuszból készült bőrt. Készítettek táskát, autóülést, cipőt, ruhát is. Mivel az anyag teljesen organikus, a bőr lélegzik, ezzel pedig máris kiküszöböltek egy olyan problémát, ami sokakat tartott vissza a szintetikus bőrök viselésétől.

A készítés során az érett kaktusz leveleket levágják, majd 3 napon át szárítják a napon, hogy elérjék pontosan azt a nedvességtartalmat, amire szükségük van. Ezután feldolgozzák az alapanyagot, hogy létrejöjjön belőle az a szabadalmaztatott formula, amit vegán bőrnek nevezünk.

Egy másik fontos szempont a környezetvédelem tekintetében, hogy a kaktuszból készült bőr teljes egészében lebomlik és nulla műanyagot tartalmaz. Ettől a belőle készült termékek még értékesebbek.

Nem kell hozzá állatokat kínozni, fenntartható alternatívája az állati bőrnek.

Mivel strapabíró és ellenáll az alacsony hőmérsékletnek is, ez a fenntartható termék kiválthatja az állati bőrök és a szintetikus anyagok használatát, melyek egyáltalán nem környezetbarátok.

Jelenleg a cég különböző iparágakat képviselő márkákkal tárgyal és azon dolgozik, hogy a kis- és közepes vállalkozások számára is könnyen elérhetővé tegyék terméküket. Lehet, hogy mielőtt tudomást szereznél róla, egy kaktusz bőrből készült cipő lesz a lábadon.

Nem károsítják a biodiverzitást.

Egyetlen fát sem vágnak ki azokon a farmokon, ahol a kaktuszokat termesztik. Éppen az ellenkezőjét teszik, hiszen a vidéken őshonos kaktuszokat ültetnek, ami hozzájárul a terület biodiverzitásának megőrzéséhez.

Adrián és Maret nem tesznek semmilyen kárt a környezetükben. Az ültetvényeik teljesen organikusak, teljesen természetes módszerekkel stimulálják a talaj mikroflóráját és mikrofaunáját, amit ezután meg is őriznek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here