Vannak, akik kifejezetten szeretnek takarítani, és bármikor készen állnak elővenni a törlőrongyot, hogy minden makulátlan legyen. De vannak olyanok is, akik kicsit lazábban állnak a dolgokhoz, és kevesebbet foglalkoznak az apró részletekkel. A tisztaság egyik titka a rendszeresség. Ha szokásunkká válik, hogy a tárgyakat bizonyos időközönként megtisztítjuk, jobban be tudjuk osztani a takarításra szánt időnket, és az otthonunk ragyogóan tiszta lesz.
A következő tárgyakat valószínűleg te sem tisztítottad olyan gyakran, amilyen gyakran kellene – egészen mostanáig.

1. Vágódeszka

Alapvető eszköz a konyhában, amit ha nem tisztítasz kellő gyakorisággal, fertőzéseket kockáztatsz. Ennek megelőzéséhez az egyik legfontosabb lépés, hogy eltérő célokra különböző vágódeszkákat használj. Például a húst ne azon vágd, amin a zöldségeket szeleteled. Mindegyik vágódeszkát antibakteriális szerrel és forró vízzel tisztítsd, utána pedig alaposan szárítsd meg, hogy a kórokozóknak ne kedvezz a nedves felülettel.

A vágódeszka esetében különösen fontos a sterilizálás, ami nem egyenlő a szimpla mosogatással. Célszerű citrommal és sóval is átdörzsölni a deszka felületét. Mindkét összetevőt legalább 5 percig hagyd rajta, majd papírtörlővel töröld le a vágódeszkáról. Ha repedéseket, sérüléseket látsz a deszkán, ne habozz újat venni helyette.

2. Fa eszközök

A fa nagyon porózus anyag, ami mindenfélét magába szív, így az ételmaradékokat és a nedvességet is. Éppen ezért a fából készült konyhai eszközöket rögtön mosd el használat után, hogy ne legyen idejük magukba szívni azt, amit nem kellene. Mielőtt a helyükre tennéd őket, alaposan hagyd kiszáradni, különben a baktériumok rögtön beköltöznek.

3. WC és a körülötte lévő padló

A fürdőszoba és a WC az egyik legkedvesebb élőhelye az kólibaktériumnak. Ez a kórokozó akár a WC-től 2 méterre is megtalálható. Hogy a fertőzés esélyét minimálisra csökkentsd, legalább hetente egyszer veselkedj neki egy jó alapos WC-tisztításnak, ami magába foglalja a WC környékének fertőtlenítését is.

A fürdőkádat se hagyd ki. Ha rendszeresen használod, hetente-kéthetente fertőtlenítsd.

4. Zuhanyfüggöny

A penész az egyik legfőbb ellenség, amit minden helyiségtől távol akarsz tudni. Ha megjelenik, annak oka a magas páratartalom, a rossz szellőzés és a hőmérséklet változásai. De ez nem azt jelenti, hogy a penész legyőzött és nem verheted vissza a támadását. A zuhanyfüggönyt minden használat után töröld át, távolítsd el róla a szappanmaradékokat, valamint gondoskodj arról, hogy szellőzni tudjon és a teljes felülete meg tudjon száradni. Ezzel semlegesíted a nedvességet és a párát, a két legfőbb faktort, ami kedvez a penésznek.

A zuhanyfüggönyt hetente mosd, ehhez használj szappant és szódabikarbónát. Kövesd a gyártó utasításait a tisztítással kapcsolatban. Legtöbbször kímélő programon és alacsony hőmérsékleten gépben is gond nélkül kimoshatod a zuhanyfüggönyt. A legjobb, ha a napon hagyod megszáradni.

5. Törölközők

Minden törölköző a baktériumok kedvenc élőhelye. Tele van elhalt hámsejtekkel, izzadsággal és nedvességgel. Fontos, hogy minden használat után alaposan szárítsd ki a törölközőket, különben kellemes körülményeket teremtesz a kórokozóknak. 2 naponta érdemes cserélni és rögtön kimosni őket, mégpedig magas hőmérsékleten. A legjobb, ha ehhez aktív oxigént tartalmazó mosószert használsz, ami semlegesíti a szagokat és elpusztítja a baktériumokat. Ne mosd együtt a törölközőket más ruhákkal.

6. Lepedő

A lepedő szintén magába szív mindent éjjelente. A bőrünkről a zsírt, a hámsejteket, az izzadságot, valamint a szobai port is. Ne csodálkozz, hogy elősegíti a pattanások és a korpa megjelenését. Hetente egyszer cseréld a lepedődet, hogy az ágyban ne szaporodjanak el a mikroorganizmusok, amelyek árthatnak neked.

7. Mosogatószivacs és konyhai törlőrongyok

A lakásban a legtöbb kórokozó ott található meg, ahol az étel van. A tudósok szerint a mosogatószivacsok és a konyharuhák 75% eséllyel tartalmazzák a szalmonellát és az E. coli baktériumot. És ez még nem minden. Arra is van esély, hogy széklet nyomai vannak rajtuk. A fürdőszobai csapon csupán 9% az esélye ennek…

Ezt a problémát könnyen megoldhatod: áztasd a rongyokat 2 percig forrásban lévő vízbe, vagy még nedvesen tedd 2 percre a mikróba minden másnap. Ez már elég ahhoz, hogy megszabadulj a rajtuk lévő baktériumoktól. Ha a szivacs már töredezik, rögtön cseréld le, hiszen ilyen állapotban még több rejtekhelyet tud nyújtani a kórokozóknak. A konyharuhákat hetente mosd, de ha hússal dolgoztál és utána használtad, akkor azonnal mosd ki.

8. Párnák

A szakértők szerint a párnákat 3-6 havonta kell mosni. Attól függően, hogy mennyit izzadsz, legalább évente 2 alkalommal tisztítsd őket, de ha magas a páratartalom vagy kifejezetten izzadós típus vagy, akkor ennél is gyakrabban.

A párnák szintén magukba gyűjtik az izzadságot, a hámsejteket, a port és a kórokozókat. Ne feledkezz meg a poratkákról sem, akiknek ez a legjobb hely a szaporodáshoz. Ezek az apró élőlények allergiát, szemviszketést, kiütéseket okozhatnak, és növelik az asztma kockázatát is.

9. Hűtő

A hűtő olyan, mint egy önálló kis ökoszisztéma a lakásban, hiszen rengeteg különböző típusú élelmiszert tárolunk benne együtt. Emiatt rendkívül fontos, hogy a más-más fajtájú élelmiszereket csoportosítva, egymástól elkülönítve tartsd benne, hogy elkerüld a keresztszennyeződést és megőrizd a tisztaságot a hűtő belsejében. Évente 4-szer takarítsd ki úgy, hogy mindent kipakolsz és elmosol benne, de hetente egyszer mindenképpen törölgesd át.

10. Tűzhely

A tűzhely az egyik olyan pontja a lakásnak, amivel a kelleténél kevesebbet törődünk. Az ételmaradékok, amik ide kerülnek és sokáig itt maradnak, telephelyeivé válnak a kórokozóknak, így pedig hiába ügyelünk a konyha többi részének a tisztán tartására.

A legjobb, ha minden használat után megtisztítod a tűzhelyet. Nem extra alapos takarításról van szó, csak törölgesd át a felületet, hogy ne legyen rajta ételmaradék. A sütőt illetően az alapos tisztítás 3 havonta ajánlott, illetve minden alkalommal, mikor látod, hogy valami beleégett.

11. Mosógép

Egy tanulmányban kimutatták, hogy ami a kórokozókat illeti, a mosógép sem kivétel. Főleg akkor, ha nem használunk rendszeresen fehérítőt, ami pedig elég gyakori, hiszen rendszeres alkalmazása viszont a textileket teszi tönkre. Ezért érdemes üresen, ruhák nélkül egy csészényi fehérítőt tenni a gépbe, és elindítani egy programot. Ezt hetente egyszer vagy akár kétszer is megteheted. Ha a mosógépednek van speciális antibakteriális programja, kövesd a gyártó utasításait.

12. Mosogató

Az ételek és a mosószer maradványai lerakódnak, ha nem tisztítod rendszeresen a mosogatót. Ezekben a gombák és a baktériumok is megtelepednek. A legjobb, ha hetente tisztítod fertőtlenítővel a konyhának ezt a részét is.

13. A hűtő gumitömítése

Ezt a részt gyakran kifelejtjük a hűtő tisztítása közben. Pedig nagy hiba, hiszen itt gyűlik össze a legtöbb nedvesség és piszok. A gumitömítés biztosít hermetikus zárást, hogy a hideg ne tudjon kiszökni a hűtő belsejéből. Ha nem tisztítod rendszeresen, a tömítés élettartama megrövidül, ez pedig a hűtőben tárolt ételek romlását okozhatja. Évente legalább kétszer törölgesd át a réseit mosogatószeres, vizes szivaccsal.

14. Turmixgép

Egy másik konyhai eszköz, aminek használatakor fennáll a keresztszennyeződés kockázata. Mivel nehéz minden részét alaposan kitisztítani, nagy az esélye, hogy még az elmosása után is marad benne ételmaradék. Hogy ezt elkerüld, minden használat után bő vízzel és antibakteriális tisztítószerrel fertőtlenítsd ki. Minden 3-4. alkalom után pedig végezz még alaposabb tisztítást. Ehhez keverj össze ecetet, mosogatószert és vizet, töltsd a turmixgépbe, és indítsd el. Járasd 5 percig. Ezután öblítsd ki és törölgesd szárazra.

15. Hajkefe

Egy átlagos embernek napi 50-100 hajszála hullik ki. Ennek a többsége a hajkefében végzi, ezért is nagyon fontos ezt az eszközt rendszeresen tisztítani. Ha nem teszed, lerakódik benne a piszok, a zsír, és terepet ad a baktériumoknak és a gombáknak.

Nincs szabály arra nézve, hogy a hajkefét mikor kell kitisztítani, hiszen ez függ attól is, hogy milyen gyakran fésülködsz vele és hogy milyen termékeket használsz a hajadra. Ha rendszeresen használsz hajzselét vagy hajlakkot, akkor hetente érdemes elvégezned a tisztítását. Ha viszonylag kevés vegyi anyagot viszel fel a hajadra, akkor elég ezt 2-3 hetente megtenned. A benne ragadt hajszálakat viszont 2-3 naponta szedegesd ki belőle.

16. Mobiltelefon és kulcsok

Ezek azok a kiegészítők, amiket mindig és mindenhova magaddal viszel. És mindenhova le is teszed őket. Az pedig valószínű, hogy nem mosol kezet minden alkalommal mielőtt és miután hozzájuk értél, ebből pedig az következik, hogy rengeteg kórokozó él rajtuk. Ha nem tisztítod őket rendszeresen, a baktériumok könnyen átkerülnek róluk az arcodra, akár a szádba is.

Legalább naponta egyszer fertőtlenítsd ezeket a tárgyakat vagy akár minden használat után.

17. Kávéfőző

Minden kávérajongónak nélkülözhetetlen eszköz az otthonában. De ennek a tisztaságára is ügyelni kell, ha nem szeretnél fertőzést kockáztatni. A legjobb, ha minden használat után kitisztítod, eltávolítod a szűrőt, elmosod a tartályt. A vízkőtelenítést 3 havonta végezd el, hogy a csövekről eltávolíthasd a lerakódásokat.

18. Etetőtál

Ha van kutyád vagy macskád, nem szabad figyelmen kívül hagynod a tényt, hogy ők is terjeszthetnek betegséget. Fontos, hogy az általuk használt eszközöket rendszeresen tisztítsd. Az etetőtálat minden használat után mosogasd el, az itatótálat pedig kétnaponta.

19. Szőnyegek

Melegséget hoz a lakásba, otthonossá teszi a helyiséget, de a tisztításáról sem szabad megfeledkezni. Hogy egy szőnyeget milyen gyakran kell mosni, azt befolyásolja az is, hogy hányan élnek a lakásban és mennyire van használatba véve. A szőnyeg magába szívja a nedvességet, a port, a cipőről leváló szennyeződéseket és a kórokozóknak is kiváló gyűjtőhelye. Porszívózz rendszeresen, legalább hetente 1-szer, de ha háziállatod van, ennél is gyakrabban ajánlott.

20. Neszesszer

A kutatók szerint 10-ből 9 neszesszerben találhatók veszélyes kórokozók. Ezek a baktériumok a szembe és a szájba jutva fertőzéseket okoznak, ezért fontos mindig tisztán tartani a neszesszert.

A sminkeléshez használt szivacsokat is rendszeresen mosd, majd alaposan szárítsd ki, valamint arra is ügyelj, hogy a kozmetikumoknak mikor jár le a szavatossága. Az ecseteket a szakértők szerint 7-10 naponta érdemes kimosni, hogy elkerüld a baktériumok és gombák okozta betegségeket.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Tetszik ez a törölköző mosás egy embernek minimum 50 törölköző hogy cserélgetni tudja vagy szét mossa a gép előbb utóbb átgondolt egyáltalán ami ide le vannak írva egy milliomos családnál sem hiszem ez megvalósulna

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét