Az állatvilágot olyan változatos fajok alkotják, melyek nemcsak lenyűgöző színeikkel, de sokszor különös viselkedésükkel is még jobb hellyé teszik világunkat. Akadnak köztük olyanok is, melyek mintha egyenesen egy másik bolygóról kerültek volna ide, kinézetükkel olyannyira képesek ámulatba ejteni.
A világ legkülönlegesebb madarairól láthatsz összeállítást.

1. Pirosfülű pillangópinty

Ez az apró, türkiz színű madár a pirosfülű elnevezést a hímek fején látható piros foltról kapta. A tojóknak valamivel halványabb a tollazatuk, ezért könnyen meg lehet különböztetni őket. Afrika keleti és középső részein honosak, például Szomáliában, Mauritániában és Angolában.

2. Vörhenyeshasú kokabura

Nagyon különleges színeivel ez a madár Új-Guinea esőerdeinek őslakosa. Más kokabura fajokkal ellentétben, melyek a nyílt tereket jobban kedvelik, ez a madár inkább az erdőben él. Főként rovarokkal táplálkozik, hímjei nagyon agresszíven védelmezik a területüket.

3. Vastagcsőrű kitta

A sárga szemű madárnak szintén gyönyörű, kék tollak fedik a testét. Piros csőre és lábai éppen ezért nagyon kontrasztosak, könnyű felfigyelni rá. A látványosan hosszú farktollakkal rendelkező madarat Tajvan egén repkedve csodálhatjuk meg, hiszen itt őshonos. Monogám fajta, egész életére egyetlen párt választ magának.

4. Himalájai fényfácán

Nepál nemzeti állata. Itt danphe a neve, ez az elnevezés a Himalája tűlevelű erdeire utal. Az indiai Uttarakhand szintén ezt a madarat választotta nemzeti állatának.

5. Kék cinege

Az éles karmú, sárga és kék tollazatú madár Európa és a Közép-Kelet számos területén megtalálható. A hímek tollazata élénk színű a fejükön, a tojóké valamivel halványabb. Alfajaiknak számos változata létezik, melyek őshonosak a spanyol Baleár-szigeteken.

6. Kagu

Az Új-Kaledóniában őshonos, szürke tollú madarat elsősorban hosszú tollakból álló tarajáról lehet felismerni. Ideje legnagyobb részét a földön tölti, viszonylag nagy méretű szárnyai ellenére is gyakorlatilag röpképtelen. Hossza kb. 55 cm, sajnos veszélyeztetett fajjá vált.

7. Majomevő sas

Ragadozó madár, az egyik legnagyobb testű trópusi sasféle a világon. A Fülöp-szigetek nemzeti madara. Nevét onnan kapta, hogy többek között majmok, de kígyók és nagyobb testű madarak (pl. a szarvascsőrű madár) is szerepelnek az étrendjében. A tojók nagyobbak a hímeknél. Sajnos a fokozottan veszélyeztetett kategóriába került.

8. Skarlátbatla

Alakja hasonló a pelikánéhoz, ez Trinidad és Tobago nemzeti madara, még az ország címerében is szerepel. Más országokban is megtalálható, például Suriname-ban, Brazíliában és az Egyesült Államok atlanti partvidékén. Ahogyan idősödik, tollainak színe egyre élénkebbé válik.

9. Kéklábú szula

A kék lábú madaraknak ez a ritka fajtája Peru és a Kaliforniai-öböl közti térségben őshonos. Akár 90 cm magasra is megnőhet. Van egy közeli rokona, mely nem kék, hanem vörös lábú. A lábának színét az étrendjében található karotinoidok adják.

10. Kalapácsfejű szarvascsőrű

Ez a furcsa kinézetű madár Malajziában és Indonéziában honos. A helyi legenda szerint ez a madár az őrzője az élők világát a holtakétól elválasztó folyónak. Elég nagy termetű, testét fekete tollak borítják. A tarajától a csőréig különleges sisakot visel, melyet a hímek harc közben használnak is. Sajnos, ezért a sisakért vadásszák is a madarat, így került a fokozottan veszélyeztetett fajok közé.

11. Coquerel-selyemkakukk

Piros szemeivel és piros begyével ez a madár ragyogó kék színű álarcot visel. Charles Coquerel rovarszakértő fedezte fel, miközben rovarokat gyűjtött Madagaszkár szigetén. A tudósról kapta a nevét is, akárcsak a másik két faj, akit szintén ő fedezett fel: a Coquerel-sifaka és a Coquerel óriás maki. Mindegyik Madagaszkár szigetén őshonos.

12. Koronás tirannusz

Dél-Amerika különböző régióinak lakója, főként az Amazonas esőerdeiben él. 15-20 cm magas, kizárólag legyekkel és más repülő rovarokkal táplálkozik. Különlegessége a tollakból álló koronája.

13. Kármintorkú gyurgyalag

A dél-afrikai vidékek lakója ez az apró termetű madár, mely az általa ásott alagutakba építi fészkét. Ide 2-5 tojást rak le. Csapatokban él, a kontinensen északról délre vándorolnak. Repülő rovarokkal, például méhekkel táplálkozik, melyeket könnyű elkapni, miközben a virágokról pollent gyűjtenek.

14. Afrikai marabu

Ez a dögevő madár apró gerincesekre vadászik a tavak és mocsaras területek környékén, valamint Afrika szavannáin. Súlya 4,5-8 kg, hossza a csőrétől a farkáig 120-130 cm. Élettartama fogságban 41 év, a szabadban 25. A betegségekre nagyon fogékony fajta.

15. Király-kacérkolibri

Ez az apró, színes madár a kolibrifélék közé tartozik. Dél-Amerika északi területein található meg, például Brazíliában és Guyanában. A hímek taraja vöröses-barna, a tojóknak pedig nincs tarajuk, se olyan jellegzetes tollazatuk, melyek a hímek fő ismertetőjegyei.

16. Kéktorkú tragopán

Kakashoz hasonló alakjával ez a furcsa madár a Kína középső és India északi hegyvidékeinek lakója. Főként füvet, bogyókat és növényeket eszik. A kifejlett hímek nagyon színesek, köszönhetően élénk kék színű toroklebenyüknek, valamint piros-narancssárga és fehér pöttyös tollazatuknak.

17. Marai zöldturákó

Dél-Afrikában találhatjuk meg ezt a zöld tollú, piros szemű madarat. Súlya alig több mint 20 dkg, hossza 38-40 cm. Zöldes tollazata, kéken végződő szárnyai és farka miatt könnyen felismerhető. Színes vonalakkal körberajzolt szemei szintén látványosak. Táplálékai főként gyümölcsök.

18. Chilei tangara

Dél-Amerika számos országában megtalálható ez a színes madár, melynek begye türkiz színű, háta sárga, szemei feketék. Neve ne tévesszen meg senkit, nem Chilében él. Viszont Venezuelában, Peruban, Kolumbiában, Ecuadorban, Bolíviában és Brazíliában honos.

19. Papucscsőrű madár

Ennek a pelikánfélének fő jellegzetessége a csőre, ami leginkább egy papucsra hasonlít. Tollazata a fiókáknak még élénkebb színű, majd idővel válik szürkéssé-barnássá. Közép-Afrika lakója, nemrégiben került a veszélyeztetett fajok közé. Különlegessége, hogy a felnőtt példányok a tehénhez hasonló hangot hallatnak.

20. Kakapó

Új-Zéland lakója ez a papagájfélék közé tartozó madár. Éjjeli madár, és bár repülni nem tud, a szaglása igen kifinomult. Érdekessége, hogy illatáról is fel lehet ismerni, ami elég kellemetlen, leginkább édeskésnek, dohosnak mondható. Sok nagyobb testű állat zsákmánya, ennek ellenére a világ egyik leghosszabb életű madara. Vannak 80 éves példányai is.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer és a NJD fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here