Az elhízás járványszerűen terjed. Ha felszaladt rád néhány kiló és azonnal meg akarsz szabadulni tőlük, könnyen követhetsz el hibákat. Túlbuzgóságodban és az internetet elárasztó félrevezető információk miatt rossz gyakorlatokat végezhetsz és olyan dolgokat ehetsz, amiket nem lenne szabad.
Most megismerheted a leggyakoribb hibákat, melyek elhízáshoz vezetnek.

1. Azt hiszed, minden kalória egyforma

A kalóriák nem egyformák. Vannak jók és rosszak. A zöldségekből szervezetünkbe kerülő kalóriák jók, de azok, melyek egy óriás hamburgerből származnak, rosszak. Ennek oka, hogy a testben felszabaduló inzulin mennyisége nem a kalóriák számától, hanem azok fajtájától függ.

2. Csak diétás és csökkentett zsírtartalmú élelmiszereket eszel

A feldolgozott, csökkentett zsírtartalmú, diétás ételekről könnyű azt hinni, hogy segítik a fogyást, de ez sajnos nem mindig igaz. Ezeknek az egészségesnek mondott élelmiszereknek a többsége tele van cukorral, ami az ízüket hivatott javítani.

Ahelyett, hogy jól laknál tőlük, inkább még éhesebb leszel, és többet fogsz enni. Egészségesebb választás, ha tápláló, kevésbé feldolgozott ételeket fogyasztasz helyettük.

3. Nem fogyasztasz elég fehérjét

A fehérje a legfontosabb tápanyag, amire a fogyáshoz szükséged van. A magas fehérje tartalmú étrend javítja az emésztést, csökkenti az étvágyat, és pozitívan hat a testsúlyt szabályzó hormonokra is. Egy tanulmány szerint kilogrammonként 1,2-1,6 g fehérje fogyasztásával szabályozható az étvágy.

4. Nem szerepel rost az étrendedben

A kellő mennyiségű rost eltelít és csökkenti az étvágyat. A fogyást is segíti, mivel megakadályozza, hogy a szervezet túl sok kalóriát szívjon fel más ételekből. Tanulmányok szerint a napi rostbevitel megduplázásával akár 130 kalóriával kevesebb szívódhat fel a szervezetben. Egészen apró változtatásokkal is növelheted a rostok mennyiségét, pl. teljes kiőrlésű kenyeret veszel a fehér kenyér helyett.

5. Túl gyakran eszel, még akkor is, amikor nem vagy éhes

Gyakran halljuk, hogy a 3 étkezés helyett kis adagokat kellene ennünk naponta többször, ha fogyni akarunk. Ez azonban nem igaz. A fogyás kulcsa, hogy akkor és csakis akkor egyél, amikor éhes vagy. Ha túl gyakran eszel, még akkor is, ha kis adagokat, túl sok kalóriát viszel be a nap folyamán.

6. Követed a “Soha ne hagyd ki a reggelit” szabályt

Egy másik tanács, amit sokszor hallhatsz, hogy soha ne hagyd ki a reggelit, még akkor sem, ha nincs étvágyad hozzá. Ez a szabály nem teljesen helyes. Egy tanulmány kimutatta, hogy akik kihagyják a reggelit, azok ugyan több kalóriát visznek be ebédkor, de az egész napi kalóriabevitelt számolva átlagosan 408 kalóriával kevesebbet fogyasztanak.

7. Dobozos gyümölcslevet iszol

Akik fogyóznak, azok többnyire elhagyják az üdítők és más cukros italok fogyasztását. De a gyümölcslevekről megfeledkeznek. Még egy 100%-os dobozos gyümölcslé is túl sok cukrot tartalmaz ahhoz, hogy a fogyókúrád mellette sikeres lehessen.

8. Nem eszel teljes értékű, egy összetevőből álló ételeket

A fogyásod legnagyobb ellenségei a feldolgozott élelmiszerek, és ezek a leginkább felelősek az elhízásért is. A legjobb, amit tehetsz, hogy teljes értékű élelmiszereket fogyasztasz, amikből nagyon nehéz túlenni magad.

9. Sokat eszel, de friss gyümölcsöt egyáltalán nem

Ha túl sokat eszel, és friss gyümölcs egyáltalán nem szerepel az étrendedben, az szintén semmissé teheti a fogyásról szőtt álmaidat. Fogyókúrához a legjobb gyümölcs a görögdinnye, a körte, az alma és a grapefruit.

Csak olyan élelmiszereket vásárolj, melyeket frissen fogyaszthatsz. Szükségtelen telepakolni a hűtődet, mert akkor csak többet eszel, mint amennyit eredetileg szerettél volna.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

  1. Általában egyetértek a cikkel,kivéve a teljes kiőrlésű termékek fogyasztását.Rost bevitel szempontjából jónak tűnhet,a külső részek fogyasztása azonban káros a szervezetre!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét