Valószínűleg te is tűnődtél már azon, mi lenne, ha tudnál olvasni mások gondolataiban. Egyes embereknek ehhez van érzékük, de ha te nem tartozol közéjük, csak egy esélyed maradt: megtanulni értelmezni a testbeszédet.
Köztudott, hogy az információk több mint 55%-ához nonverbális kommunikáción keresztül jutunk hozzá. A mimika, a gesztusok, a testhelyzet teljesen leleplezhetnek egy embert, és elárulhatják, mit gondol és mit érez valójában.
Most megtanulhatsz olvasni azokból a jelekből, amiket mások küldenek feléd anélkül, hogy tudnának róla.

1. Csukott szemek

Ha valaki becsukja a szemét, miközben beszél hozzád, valamit megpróbál elrejteni a külvilág elől. Fontos tudnod, hogy ez nem jelenti, hogy az illető fél tőled. Éppen ellenkezőleg, próbál tőled megszabadulni, mert valószínűleg fárasztod. Ha pedig becsukja a szemét, már el is tűntél!

2. Kézzel eltakarni a szájat

Emlékszel, hogy gyermekkorodban befogtad a kezeddel a saját szádat, ha nem akartál elmondani valamit? Ez a felnőttekkel is ugyanígy van. Néhány ujjal, a teljes tenyérrel vagy ökölbe szorított kézzel eltakarni a szájat azt jelenti, hogy valamit nagyon magunkban akarunk tartani. Néha ezt a mozdulatot direkt köhögéssel is próbálják palástolni.

3. A szemüveg szárának rágcsálása

Ha azt látod, hogy valaki a szemüvegének szárát rágcsálja, próbálj neki támogatást nyújtani vagy felvidítani. Ez többnyire az aggodalom jele, az illető próbálja magát biztonságban érezni, mint ahogyan a csecsemő szoptatás közben biztonságban érzi magát és megnyugszik. A szájban lévő ceruza, toll, rágógumi, cigaretta is ugyanezt a célt szolgálja.

4. Az arc kiemelése

Ez többnyire az ellenkező nem figyelmének felhívására irányul. Ha az állunkat a két kezünkben tartjuk, teljes egészében megmutatjuk az arcunkat, mintha azt akarnánk közölni: “Ez vagyok én. Nézhetsz, ameddig csak szeretnél.” A férfiak felfigyelnek erre a gesztusra, mint megfelelő pillanatra, mikor bókolhatnak a nőnek.

5. Az áll dörzsölése

Ezt azok csinálják, akik próbálnak meghozni valamilyen döntést. Közben nézhetnek lefelé, felfelé, oldalra is, de gyakorlatilag nem is tudják, merre néznek, olyan mélyen el vannak merülve a gondolataikban.

6. Keresztbe font karok

Az egyik leggyakoribb gesztus. Nem csoda, hogy nagyon sokan kényelmesnek érzik ezt a pózt, mivel így úgy érezhetik, elzárkóznak a többi ember elől. Gyakran teszünk így, ha valami irritál minket. A keresztbe font kar tisztán jelzi, hogy valamitől nem érezzük jól magunkat.

7. A megjelenés javítása

Ha egy nő tetszeni szeretne egy férfinak, próbál a lehető legjobban kinézni. Kihúzza a hátát, előre tolja a melleit, és keresztbe teszi a lábait. Az összekulcsolt vagy test mellé leengedett karok azt jelzik, az illető erősen érdeklődik a másik mondanivalója iránt.

8. Előredőlés

Amikor az embernek tetszik valami, és közelebb akar kerülni hozzá, általában előredől. Ebben a testhelyzetben a lábak mozdulatlanok lehetnek, de a test ösztönösen dől előre.

9. Hátradőlés

Ha valaki teljesen hátradől a székben, azt jelzi, elege van a beszélgetésből. Lehet, hogy kényelmetlennek érzi a másik ember jelenlétét.

10. Lábujjhegyen hintázás

Nemcsak a gyerekek csinálják ezt. Ha valaki ideges vagy feszült, gyakran előfordul, hogy a sarkáról a lábujjhegyére hintáztatja magát.

11. Kezek összedörzsölése

Azt jelzi, hogy valaki éppen gondolkodik vagy nagyon jó érzései vannak valamivel kapcsolatban. Kifejezhet reménykedést is. Általában akkor csináljuk, ha tudjuk, a jövőben valami jó fog történni velünk.

12. Kétkezes kézfogás

Politikusok gyakran alkalmazzák ezt a fajta kézfogást, mikor az illető mindkét kezével megfogja a másik ember kezét. Ezzel azt akarják kifejezni, hogy maximálisan meg lehet bennük bízni.

13. Kézfogás felfelé néző tenyérrel

Ha valaki így nyújt kezet, azzal a szimpátiáját fejezi ki. De ez csak akkor igaz, ha az illető azonnal így tartja a kezét és nem egy idő után fordítja ebbe a helyzetbe.

14. Kézfogás lefelé néző tenyérrel

Ha alulról fogod meg valakinek a kezét, azt sugallod, hogy kész vagy segíteni neki.

15. Kézfogás érintéssel

Sokan úgy fognak kezet, hogy közben a szabad kezükkel megérintik a másikat az alkarján, a könyökénél vagy vállánál. A személyes térbe való ilyen szintű behatolás azt jelenti, hogy az illetőnek hiányzik a kommunikáció. Az érintés minél közelebb esik a törzshöz, az illetőnek annál inkább szüksége van a társaságra.

16. Nyakkendő megigazítása

Ennek a mozdulatnak a jelentése a helyzettől függ. Ha egy férfi ezt egy csinos nő mellett teszi, valószínűleg tetszik neki a nő. De a mozdulat azt is mutathatja, hogy az illető kényelmetlenül érzi magát. Lehet, hogy hazudott, vagy csak el akarja hagyni a helyszínt.

17. Nem létező hajszálak szedegetése

Ez egy pótcselekvés. Az emberek gyakran így fejezik ki, hogy nem értenek egyet valamivel, de szavakkal ezt nem akarja közölni. Más szóval, a véleményüket nem fejezik ki egyértelműen, de mégis nyilvánvaló, hogy valamivel nem értenek egyet.

18. Lábak az asztalon

Ez a cselekedet sok mindent kifejezhet: rossz modort, tiszteletlenséget, a dominancia kifejezését, de akár azt is, hogy az illető törődik az egészségével. Pszichológusok szerint, ha ezt a pózt kényelmesnek érzed, akkor is csak otthon vedd fel.

19. Fordítva ülni a széken

Sokakat irritál, ha valaki fordítva ül le a székre, és kezeivel a háttámlájára támaszkodik, mert az agresszió kifejezését látják benne. A domináns személyiséggel rendelkező emberek gyakran teszik ezt. Ha nem akarsz gyengének tűnni mellettük, maradj állva, míg ők “fordítva ülik meg a lovat”.

20. Cipővel játszani

A lábak keresztezése az egyik legvonzóbb póz egy nőnél. Ha a nő a cipőjével játszik, próbálja a lábára irányítani a figyelmet. Ez a gesztus azt jelzi, hogy a nő nyugodt és laza, zöld jelzést ad a férfinak.

21. Szemkontaktus

A szem a lélek tükre, amin keresztül nagyon jól lehet kommunikálni. Az ember összes érzését ki lehet olvasni a szemeiből. A szerelmesek is egymás szemébe néznek azt remélve, hogy a másik pupillái kitágulnak. Hogy ez így történik-e, azt nagyon könnyű észrevenni, mert a pupillák akár négyszeresükre is tudnak nőni. Ha valaki ideges, akkor viszont nagyon kicsire húzódnak össze.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here