Végigkísérni egy gyerek fejlődését mindig izgalmas kaland. Bár a dolgok sokszor komplikáltak, minden lépés egy-egy lecke. Rafaelnél súlyos autizmust diagnosztizáltak kis korában, és bár a szülei először megrémültek ettől, tudták, hogy mindenben támogatniuk kell a gyermeküket. Elkezdtek kutatni és megpróbálták megtalálni a legjobb módszereket, melyekkel felnevelhetik. Idővel mindenkit meglepett Rafael hihetetlen tanulási képességei, hiszen 7 éves korában már több mint 9 nyelven beszélt, és megtanulta, hogyan komponálhat dalokat hangszereken.
Juli Lanser Mayer, Rafael anyukája megosztotta csodálatos utazásukat a kimagaslóan intelligens gyermekükkel, megmutatta, hogy ránézésre nem szabad senkit elítélni vagy alábecsülni.

A váratlan diagnózis

Rafael 2 éves 8 hónapos volt és még egyetlen szót sem beszélt. Mivel ez nem megszokott, a szülei aggódni kezdtek, és felkerestek egy gyermekneurológust. Amit az orvos az első találkozás alkalmával mondott nekik, az teljesen megváltoztatta addigi életüket. Rafaelnél súlyos nonverbális autizmust állapítottak meg. Nem akartak belenyugodni ebbe a diagnózisba, ezért még három másik orvost is felkerestek.

Ám az orvosok véleménye ugyanaz volt. A szülők ekkor még nem is tudták, hogy pontosan mit jelent az autizmus. Megijedtek, hogy egy olyan betegségről van szó, ami nem gyógyítható, de aztán megnyugodtak és csak egyetlen dolgot tartottak szem előtt: a legfontosabb, hogy támogassák a fiúkat, és segítsenek megtalálni neki a legjobb módszereket, melyekkel könnyen boldogulhat majd az életben.

Nyelvek bűvkörében

Rafael elkezdett terápiára járni, de néhány hónap elteltével sem mutatott javulást. Az orvosok azt tanácsolták a szülőknek, hogy adjanak Rafaelnek egy tabletet, hogy megnézzék, talál-e bármit, ami érdekli. A szülők eleinte aggódtak, hogyan fog ez hatni a gyermekükre, de elfogadták az orvosok javaslatát. Rafael ekkor került kapcsolatba a modern technológiával.

A YouTube-on portugál nyelven kezdett el videókat nézni. Egy nap a YouTube lejátszott neki egy dalt angolul. “Ez volt az a pillanat, amikor láttam Rafael szemeit felragyogni. Tudtam, hogy valami megváltozott.” – mesélte az anyukája. Attól a naptól kezdve Rafael szenvedélyesen tanulta a nyelveket. A legjobb az egészben az volt, hogy hihetetlen memóriájának köszönhetően villámgyorsan jegyezte meg nemcsak a szavakat, de a kiejtése is tökéletes volt.

9 nyelven beszél, de nem hagyta abba a tanulást

Rafael már több mint 9 nyelven beszél, köztük angolul, spanyolul, japánul, oroszul, franciául és németül. Tanulás közben egyszerre csak egy nyelvre koncentrál, majd mikor azt megtanulta, akkor kezd egy újnak az elsajátításába. Legtöbbször angolul beszél és viccelődik, mert ez a kedvenc nyelve és nagyon magabiztosan használja. Bár Rafael és családja Brazíliában él és portugálul beszél, ennek a nyelvnek a kiejtése nehezére esik. Sokan azt hiszik, hogy amerikai, aki csak tanulja a portugált.

A németet nem nagyon szereti, de gyakran hallja. Az édesanyja tud egy kicsit németül, mert fiatalkorában tanulta, de Rafaelnek nem tetszik, ha németül beszél, mérges lesz, ha ezt hallja. Egy nap azonban Juli felfedezte, hogy Rafael a szobájában játszik és közben németül beszél. “Titokban megtanultál németül?” – kérdezte az anya. Rafael azonban nem tudta, hogyan reagáljon, ezért dühösen rácsapta az ajtót.

Miközben spanyolul beszél, nagyokat nevet, mert viccesnek találja a kiejtést. Ha valakit angolul hall beszélni és közben hibát fedez fel, átsiklik felette, kivéve, ha az illető közel áll hozzá, mert akkor kijavítja, hogy segítsen neki a jobb kiejtésben.

Szenvedélyesen rajong a zenéért és a hangszerekért

Rafaelnek nemcsak a nyelvekhez van különleges tehetsége. Imádja a zenét és a hangszereket is. Szereti a zongorát, a szintetizátort, a xilofont és a dobokat. Most kezdett el zeneórákra járni, de 3 lecke után már olyan dolgokat tudott, amiket legtöbben 3-4 év alatt tanulnak csak meg. Elhatározta, hogy dalokat fog komponálni, néha a parkban zenél. Az egyik kedvenc művésze az énekes Raffa Torres. A fiú lelkesedésének köszönhetően az énekes felkérte őt, hogy vegyen részt egy DVD elkészítésében. A találkozásuk nagyon izgalmas és meghatározó volt.

“Másként látni a világot…”

Az anyuka szerint egy autista gyermek mellett mindig meg kell tanulni másként látni a világot. Minden egyes nap meg kell vizsgálni mindent minden szemszögből. A jövő miatt pedig nem kell sokat aggódni, a legjobb a jelenre fókuszálni. Rafaelnek köszönhetően a szülei ma már magabiztosak, erősek és hisznek abban a potenciálban, ami mindenkiben megtalálható.

“Hinned kell a gyermekedben minden helyzetben. Tanuld meg, hogy hogyan támogathatod, és bízz a megérzéseidben. Ha a gyermeked autista, attól még nem kell, hogy teher legyen, lehetőséget kell adnod neki a folyamatos tanulásra. Ha boldog, gondoskodó és kedves vagy, ezeket az érzéseket átadhatod a gyermekednek, és megfertőzheted őt az örömöddel, hogy magabiztosan nőjön fel és saját maga legjobb verziójává válhasson. A szeretet kívülről befelé gyógyít. Az autista gyerekek eredeti és felszabadító módon különböznek egymástól.” – mondta Rafael anyukája.

Várakozásokkal tekintenek a jövőbe

Bár Rafael sosem beszél arról, hogy mi szeretne lenni nagy korában, anyukája szerint lehetne fordító, hogy előnyt kovácsoljon kivételes nyelvi tehetségéből. Ugyanakkor ért a technológiához, a zenéhez, a videojátékokhoz, így elindulhat ezen az úton is. “Nem tudom, hogyan lesz, megélek és élvezek minden napot, jelen vagyok és kísérem a fejlődésében, növekedésében. Bármi is legyen, mellette vagyok, függetlenül attól, hogy hova vezet minket az élet.” – mondta Juli.

Szülei nem akarják, hogy bármi is nyomást gyakoroljon Rafaelre. Csak azt szeretnék, hogy boldog legyen és azzal foglalkozzon, amit szeret. Egész fejlődése során ott lesznek mellette, hogy segítsék és óvják. Szerencsére Rafaelnek csodálatos családja van, van 3 testvére, akik szintén támogatják őt. Anyukája 2020-ban könyvet szeretne megjelentetni, hogy megossza fia történetét a világgal. Addig az Instagramon lehet követni Rafael mindennapjait, ahol anyukája a legjobb pillanatait mutatja meg.

BÓNUSZ: Rafael angolul olvas

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Juli – Maternidade – Autismo (@julilansermayer) által megosztott bejegyzés,

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét