A savanyított csemege uborkán túl is van élet. Tálalj az ételek mellé különleges savanyúságokat, melyeket akár zöld paradicsomból, ribizliből vagy gombából is elkészíthetsz.

1. Marinírozott gomba

Az étkezésre alkalmas gombákat sós-ecetes lében eltehetjük. A marinírozáshoz a legjobbak a kemény húsú fajták, mint galamb- és laskagombák, a pereszkék, a rókagomba, a csiperke és a rizike.

Egy üvegben csak egyfajta gombát tegyünk el. A legjobb, ha fiatal, de már érett gombákat választunk. A fonnyadt, szivacsos vagy sérült gombákat ne savanyítsuk.
Eltehetjük őket szeletekre vágva, a kisebbeket akár félbe vágva.

Hideg marináláshoz: főzzünk felöntőlevet 3%-osra hígított ecetből vagy borecetből, literenként 1,5-2,5 dkg sóból, kevés cukorból és fűszerekből (pl. szegfűszeg, koriander, fekete bors, babérlevél, szegfűbors, borókabogyó). A főzőlevet hűtsük ki, majd öntsük rá az üvegekbe tett gombára. A tetejére öntsünk annyi étolajat, hogy éppen az üveg pereméig érjen. Légmentesen lezárt üvegben hagyjuk állni 3-4 hétig. Ha nem bontjuk fel, több éven keresztül is megőrzi minőségét, de ilyenkor fogyasztás előtt hőkezeljük.

Meleg marinálásnál: víz, 1,5%-osra hígított ecet, literenként 1-1,5 dkg só, kevés cukor és fűszerek keverékében főzzük a gombát 15-20 percig. Ezután a gombát vegyük ki a főzőléből, hűtsük ki és ezután tegyük az üvegbe. A főzőlevet hidegen vagy melegen öntsük rá, zárjuk le az üveget és hagyjuk érni 1 hétig.

2. Ecetben eltett ribizli

Vörös húsok és vadhúsok mellé is illik a savanyított ribizli. Elkészítéséhez 1,5 kg ribizli szemre lesz szükség. Mossuk meg, és 5 dl gyenge borecetből, 30 dkg cukorból, kevés fahéjból és pár szem szegfűszegből főzzünk szirupot. A fűszereket teatojásban lógasd bele a szirupba főzés közben. Forraljuk fel, és közben habozzuk le. Ha már nem habzik, a fűszerekkel megtöltött teatojást vegyük ki, majd keverjük a szirupba a ribizlit. Hagyjuk egyszer forrni, majd hagyjuk állni. Másnap a leszűrt levet forraljuk fel, hűtsük ki és öntsük vissza az edénybe. A következő nap ugyanezt ismételjük meg. A kihűlt gyümölcsöt ezután töltsük üvegekbe, és öntsük rá a szirupot.

3. Zöld paradicsom pikánsan

A zöld paradicsomot általában ősszel teszik el, hogy a be nem érett paradicsomok se vesszenek kárba. Azonban néhány üvegre valót nyáron is leszedhetsz. A zöld paradicsomhoz jól illenek a fűszerek, főként a fokhagyma és a csili. A fűszerekkel bátran kísérletezz!

A megmosott zöld paradicsomokat tedd befőttesüvegbe, a tetején pedig szorítsd le őket keresztbe rakott tormával. Készítsd el a felöntőlevet cukorral, borssal, sóval és koriandermaggal, majd öntsd a paradicsomokra. Csavard rá az üvegre a fedelet, és fordítsd fejjel lefelé 5 percre. 6-8 hét múlva az ízek összeérnek. Akár grillpartin is előrukkolhatsz vele.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét