A házasság a szerelemről és a romantikáról szól, de elköteleződés és kemény munka nélkül nem működik. Jamie Lee Curtis és Christopher Guest régóta élnek stabil, erős házasságban. Bár már 37 éve együtt vannak, ma is azt vallják, hogy a boldogságért meg kell dolgozni. Biztosra vehető, hogy közel 4 évtized alatt kellő tapasztalatot szereztek ezen a téren.
Egy házasság csakis akkor lehet boldog, ha mindkét fél elkötelezetten tesz érte. A következőkből megismerheted az ő kapcsolatukat, ami bizonyítja, hogy ha rátalálsz az igazira, a kiegyensúlyozott kapcsolatért minden erőfeszítés megéri.

Jamie Lee Curtis rögtön tudta, hogy ő lesz a igazi.

Jamie először 25 éves korában látta meg Christophert egy fotón a Rolling Stone magazinban. Rögtön elmondta a barátainak, hogy hozzá akar menni. Szerencsés véletlen, hogy az egyik barátja ismerte Christopher ügynökét, és ezt el is mondta Jamie-nek. A barát eljuttatta Jamie telefonszámát a férfihoz, de ő sosem kereste.

Jamie később elmesélte, hogy tulajdonképpen az egész további életét az a néhány pillanat döntötte el, mikor meglátta ezt a fotót a magazinban. Tehát sosem tudhatod, hogy a következő percben milyen sorsdöntő fordulat vár rád.

Találkozásuk a puszta véletlennek volt köszönhető.

Jamie-nek továbbra is a megszokott kerékvágásban zajlott az élete. Randizott másokkal, de egyik kapcsolat sem fordult komolyra. Egyik este a barátaival vacsorázott egy étteremben, és 3 asztallal odébb meglátta a férfit. Integettek egymásnak, ebből kiderült, hogy Christopher pontosan tudja, kicsoda Jamie.

Másnap fel is hívta, és megtörtént az első randevújuk. Egy hónap múlva Christopher New Yorkba utazott egy filmforgatás miatt, de ekkor már szerelmesek voltak.

Gyorsan összeházasodtak.

Mikor Christopher távol volt, telefonon tartották a kapcsolatot. Egyszer csak megkérdezte Jamie-t: “Szereted a gyémántokat?” 1984 decemberében, 4 hónappal azután, hogy elkezdtek találkozgatni, összeházasodtak egy barátjuk házában. Gyors és egyszerű ceremónia volt, este fél 8-ra már otthon is voltak.

Első lányukat, Annie-t nem sokkal a születése után fogadták örökbe 1986-ban. Meddőség miatt döntöttek az örökbefogadás mellett. Annie szülőanyjával is találkoztak, és rögtön tudták, hogy az örökbefogadás mellett fognak dönteni. Ettől érezték magukat igazi családnak.

Második gyermekük esetében az örökbefogadást az égiek intézték, ahogyan azt Jamie mesélte. Annie már 9 éves volt, ezért nem szerettek volna még egy gyereket. De a véletlen események közbeszóltak, köztük egyik barátjuk halála. 1996-ban örökbe fogadták második gyermeküket, akinek a születésénél Jamie jelen is volt. Ruby 2021-ben vállalta fel transzneműségét, Jamie pedig ebben is mellette áll.

Felfedezték egymásban a hasonlóságokat.

Jamie híres szüleinek csúnya válása volt 1962-ben, amikor ő még csak 3 éves volt. Mikor először találkozott Christopherrel, nagyon ügyelt arra, hogy ne mosolyogjon sokat, mert szégyellte a fogait. Aztán, mikor meglátta Christopher mosolyát, tudta, hogy rokon lelkek. “Tudtam, hogy jól meg fogjuk érteni egymást” – mesélte Jamie. “A mosolyában egy apró titok rejtőzött, amiről csak én tudtam.” Mindkettőjüknek nagyon jó a humorérzéke is.

Hálásak azért a biztonságért, amit a házasságuk nyújt nekik.

35. házassági évfordulójukon Jamie egy dalt írt a férjének: “Biztonságot érzek, mikor begördülök a ház elé, és látom, hogy itthon vagy.” Bár a korai házasságok sok izgalmat tartogatnak, a hosszú távú kapcsolat már magában hordozza az élet valóságát, és ez az igazán varázslatos. Egész életedben tudni azt, hogy nem vagy egyedül.

Ügyelnek arra, hogy minőségi időt töltsenek együtt. Christopher a konyhában zenél, miközben Jamie főz, a lányuk, Ruby pedig táncol. Értékelik az egyszerű dolgokat is, mint amilyen az együtt eltöltött idő.

Jamie romantikus alkat, mégis realista.

Jamie realista, de mégis megrögzött romantikusnak tartja magát. Számára a párja az egyetlen. Gyakorlatiasan tekint a házasságra, és minden hatalmas, romantikus gesztusnál jobban értékeli a biztonságot, amit a kapcsolatuk ad.

A hosszú házassághoz rövid, tömör tanáccsal szolgálnak: “Don’t leave.” azaz “Ne lépj ki belőle.” Jamie még egy metaforát is hozzáfűzött: “Maradj a buszon, mert folyamatosan halad, a látkép mindig változni fog, és ez igaz a házasságra is. Minden boldogtalan pillanat tovatűnik, ezért maradj inkább.” Tiszteli Christophert és sosem hagyná el.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here