A mandula evés szó szerint megmentheti az életedet. Egy tanulmányban arra jöttek rá, hogy ha kevés diófélét fogyasztunk, akkor megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. A diófélék között pedig a mandula a nagy kedvenc, nemcsak az íze, de a hatásai miatt is.

Csökken a pattanások száma

Egy tanulmány szerint azoknak, akiknek nagyon aknés a bőrük, a vérükben körülbelül 9%-kal kevesebb az E-vitamin mennyisége. Mandulát enni a bőr állapotának javításához egy nagyon régi, közel-keleti módszer, amit ma már a tudomány is igazol. A mandula tele van E-vitaminnal és antioxidánsokkal, melyek segíthetnek az akné kezelésében, és fiatalítják a bőrt, de magas omega-6 zsírsav tartalmára oda kell figyelni.

Segít a diabétesz kezelésében

Egy kutatás során 2-es típusú diabéteszes betegek az állapotukban javulást tapasztaltak annak hatására, hogy mindennap ettek mandulát. Ez nemcsak az erek elzáródását segített csökkenteni a koleszterinszint csökkentésével, de ásványi anyagai miatt az vércukorszintet is csökkentette.

Segíti a szülés utáni regenerálódást

Indiában régi hagyomány a mandulaevés, természetes gyógyírként használják a bélműködés helyreállítására és az energiaszint növelésére. Az ájurvédikus étrend elengedhetetlen része, gyakran ajánlják nőknek szülés után a gyorsabb regenerálódáshoz és a striák kialakulása ellen.

Okosabb lehet tőle a baba

A mandula növeli az agy aktivitását. Hetente 74 gramm mandula elfogyasztásával a születendő baba okosabb lesz, állítja egy tanulmány, melyet spanyol tudósok készítettek 2208 várandós nő részvételével. A gyerekeket aztán 1,5 és 8 éves korukban is megvizsgálták. Azok a gyerekek, akiknek az anyukája a terhesség alatt rendszeresen evett mandulát, magasabb pontszámot értek el az IQ-teszten.

BÓNUSZ: Nyers, áztatott vagy pirított mandula?

Az ájurvédikus orvoslás szerint a nyers és a pirított mandula ugyanazokat a tápanyagokat tartalmazza, ezért ugyanolyanok a hatásai is. Ha azonban a mandulát beáztatjuk, majd leszedjük a héját, csökkenthetjük a tannin tartalmát. Egyes vélemények szerint túlzott mennyiségben a tanninok megakadályozhatják a tápanyagok felszívódását, de tudományosan ez még nem bizonyított.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét