Mikor szülővé válsz, gyorsan rájössz, hogy a döntéseid befolyásolják, milyen ember válik majd a gyerekedből. Stresszes és kimerítő azon gondolkodni, hogy szigorú vagy megengedőbb legyél-e vele.
A kutatások szerint a gyereknevelésnek 4 típusát lehet megkülönböztetni. A következőkben ezeket mutatjuk be, hogy megtudd, melyik milyen hatással lesz a későbbiekben a gyerekedre.

1. Szigorú és mindent irányító

A tekintélyelvű szülők szigorúak és mindent ők irányítanak. A gyereknek vakon, kérdés nélkül kell követnie az utasításaikat. Megbeszélni a dolgokat velük nem lehet, mert az már feleselésnek minősül. Nem veszik figyelembe a gyerek érzelmeit, sem a véleményét. Ha a gyerek áthág egy szabályt, fegyelmezés helyett büntetést kap. Ez a “kemény” szeretet, amiről úgy hiszik, felkészíti majd a gyereket a felnőtt életre.

Sajnos ez a nevelési stílus nagyon káros a gyerek számára. A tekintélyelvű szülők gyerekei kevésbé önállók, jóval bizonytalanabbak, gondjaik vannak az önértékeléssel, és a szociális képességeik is gyengébbek. Ennek oka, hogy a véleményük sosem számított, mindig a szüleik döntöttek el helyettük mindent.

A tekintélyelvűségtől a gyerek agresszívvá és maga is tekintélyelvűvé válhat a jövőbeni kapcsolataiban. Az ilyen gyerek sokszor nem tudja megkülönböztetni a jót a rossztól, hiszen sosem kapott magyarázatot semmire. Hazudozóvá válhat, hogy elkerülje a büntetést. Mivel mindig szigorú szabályok között élt, az önkontrollal is problémája lehet.

2. Figyelmes és demokratikus

Az ilyen szülők is állítanak fel szabályokat és szabnak határokat, de ők elmagyarázzák a döntéseiket a gyereknek. Odafigyelnek a gyerek gondolataira, érzéseire, büntetés helyett fegyelmeznek, és ösztönzik a jó viselkedést.

Ezt a nevelési stílust azért nevezik demokratikusnak, mert a gyerek is elmondhatja a véleményét, és egészséges párbeszédet folytathat a szülőkkel. A szülők rengeteg energiát fektetnek a gyerekük fejlődésébe, de nem esnek át a ló túloldalára az irányítás tekintetében. Engedik, hogy a gyerek elkövessen hibákat, és nem büntetik meg érte.

Az ilyen szülők gyerekei általában magabiztosabbak és önállóbbak. Jobban tudnak döntéseket hozni, és jók a kommunikációs képességeik. Érzelmileg és önkontroll tekintetében is stabilabbak, valamint jóval empatikusabbak. Ezek a képességek pedig hozzájárulnak ahhoz, hogy az életben nagyobb sikereket érjenek el.

3. Túl engedékeny

Az engedékeny szülőknél is vannak szabályok, de csak ritkán tartatják be azokat. Nehezen fegyelmezik a gyereket, nemet se nagyon tudnak mondani neki, a rossz viselkedést pedig gyorsan megbocsátják. Inkább barátok, mint szülők. Szem előtt tartják a gyerek érzelmeit és vágyait, talán túlzottan is, ennek pedig negatív hatása lesz.

Mivel az ilyen engedékeny szülők ritkán alkalmaznak bármilyen fegyelmezési módszert, a gyereküknek később problémája lehet az önkontrollal és a szabályokhoz való igazodással. Ennek pedig rossz hatása lesz a szociális kapcsolataira. Jogosultnak érzi magát arra, hogy megkapjon mindent, amit akar, viszont az iskolában és a munkahelyén valószínűleg alul fog teljesíteni, és alacsony lesz az önértékelése.

4. Nemtörődöm

Szinte alig vannak jelen a gyermekük életében, és csekély hatásuk van a fejlődésére. Nem állítanak fel sok szabályt, nem adnak iránymutatást és támogatást, arra számítanak, hogy a gyerek majd magától megtanul mindent. Ez általában olyan családokban fordul elő, ahol a szülők túlterheltek a stressz, a munka vagy mentális problémák miatt.

Az ilyen szülők gyerekeinek később gondjai lesznek az önértékeléssel és az iskolai teljesítménnyel. Nehezen tudják kontrollálni az érzelmeiket, impulzívvá válhatnak. Nehézséget okoz majd számukra a szabályok követése, a kommunikáció és a közeli kapcsolat kialakítása másokkal, hiszen nem kapták meg a kellő szeretetet és támogatást gyerekkorukban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét