Ha azon tűnődsz, vajon mit keresnek a bogarak és rovarok a fürdőszobádban, a titok: a nedvesség. A WC tekintetében pedig különösen fontos az alapos tisztítás, önmagában a rendszeres öblítés nem elég. Ez nem oldja meg a szennyeződések teljes eltávolítását, így ne csodálkozz, ha kellemetlen látogatók jelennek meg egyszer csak a WC-csészében.
A következő cikkben sorra vesszük, milyen élőlények bukkanhatnak fel a WC-ben, és azt is, mit tehetsz ellenük.

1. Kígyók

A kígyók a hűvös, nedves, sötét helyeket kedvelik, a szennyvíz csövek ezért vonzzák annyira őket. A legvonzóbb számukra a csatorna, amiben ételmaradékokat találnak. Mikor ezzel jóllaktak, kiutat keresnek maguknak, erre pedig a csövek tűnnek a legideálisabbnak számukra. A kígyók elsősorban a melegebb éghajlatú országokban jelennek meg a WC-kben.

Többnyire ártalmatlan fajtákról van szó, ugyanis ezek a kígyók keskenyebbek, mint a mérges kígyók, és jobban beférnek a csövekbe. De Dél-Amerikában és Ausztráliában már volt példa arra is, hogy egy anakonda bukkant fel a WC-ben.

2. Patkányok

Ahogyan a kígyók, úgy a patkányok is folyamatosan táplálékot keresnek, ezért kedvelik ők is a szennyvízvezetékeket és a csatornákat. Mivel sok házban a WC és a konyhamalac azonos csőre van bekötve, a patkányok könnyen megtalálják a hozzájuk vezető utat. Mivel nagyon hajlékonyak, nem esik nehezükre átjutni a csöveken, ráadásul percekig képesek visszatartani a lélegzetüket a vízben.

A legjobb, ha az ételmaradékot a kukába teszed, és sosem húzol le ilyesmit a WC-n. Ha a csövekben nincs ételmaradék, a patkányoknak nem lesz okuk bemászni. Fontos az is, hogy a WC fedelét mindig tartsd lecsukva, de lehet kapni olyan kiegészítőt, ami a patkány feljutását megakadályozza, viszont a vizet leengedi a csöveken.

3. Pókok

A pókok úszni ugyan nem tudnak a csövekben, de más úton mégis be tudnak jutni a mosdóba. A WC-be csak a fekete özvegyek másznak be, ott az egyik oldalról a másikig szövik a hálójukat. De ez is csak a kültéri WC-kben fordulhat elő, aminek nincs csatlakozása a vízvezeték rendszerhez.

Itt aztán szépen éldegélnek a mérges pókok, hiszen rengeteg legyet találnak maguknak. Ilyen WC-kben mindig ellenőrizd az ülőkét, ugyanis sok pókfajtát találhatsz, aminek nem okoz gondot beléd marni.

4. Gyíkok

Az Egyesült Államok délnyugati államaiban nem ritka, hogy gyíkok jelennek meg a WC-ben. Imádják a vizet, és élelmet keresnek. Csótányt és egyéb rovarokat is bőségesen találhatnak a csövekben, ha nem tartod elég tisztán őket. Mivel a gyíkok elég kicsik, gond nélkül átférnek a csöveken.

5. Oposszumok

2008-ban történt Ausztráliában, hogy egy férfi éppen a fürdőszobában volt, mikor látta, hogy bugyborékol a víz a WC-ben. Néhány pillanattal később egy bébi oposszum jelent meg, és nem ez volt az első példa erre. Egy másik alkalommal egy nő egy elpusztult oposszumot talált a WC-ben. Ez a szokatlan vendég nagyon jó úszó, és hosszú ideig képes visszatartani a lélegzetét.

Szerencsére csak a kölyök oposszumok férnek be a csövekbe, de ők sem kevésbé veszélyesek. Az egerekhez hasonlóan veszettséget terjeszthetnek, ezért azonnal hívd a rágcsálóirtókat, ha a jelenlétüket észleled, de semmiképp se érj hozzájuk.

Előzd meg a hívatlan látogatók megjelenését.

  • Tartsd tisztán a WC-t. Ez egyértelműnek tűnik, de fordítsd nagyobb figyelmet a WC takarítására. Használj fertőtlenítő hatású tisztítószert, de megteszi a borecet és a szódabikarbóna is.
  • Tartsd szárazon a mosdót. A legtöbb kártevő szereti a nedves helyeket, ezért vonzó számukra a fürdőszoba és a mosdó. Fontos, hogy ne álljon a víz a padlón zuhanyzás után, és ne szivárogjon a csövekből sem.
  • Tisztítsd a csöveket is. Egy tálban egyenlő arányban keverj össze cukrot, vizet és ecetet, majd adj hozzá 5-10 csepp mosogatószert. Öntsd a WC-be és a mosdóba. A WC-be forrásban lévő vizet is önthetsz.
  • Hívj szakembert. Ha egyedül már nem vagy elég a probléma felszámolásához, ne habozz szakembert hívni, aki alaposan átmossa és fertőtleníti a csöveket. Utána te is megteheted, hogy tisztítószerrel akadályozod meg a vízvezetékben a szennyeződések felhalmozódását.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét