Egykor gyönyörű, egészséges hajam volt, de most nem nő, hullik és tönkre van menve. Neked is ismerős ez a helyzet? Nálam már kamaszkoromban jelentkezett ez a probléma. Rengeteg időt töltöttem azzal, hogy megpróbáljam helyreállítani a hajam állapotát, számtalan módszert kipróbáltam. És végre megtaláltam a megoldást.

A haj helyreállítása nem a csodákról szól, hanem a folyamatos odafigyelésről és a mindennapos ápolásról.

Fájni fog az igazság, ha azt hiszed, létezik egy olyan szer, ami egy hét alatt újra széppé varázsolja a hajadat. Ilyet ugyanis még nem találtak fel.

5 éven át próbálkoztam azzal, hogy olyan egészséges és hosszú legyen a hajam, mint amilyet a reklámokban látni. Úgy indultam neki, hogy fogalmam sem volt arról, hogyan kell bánni a hajjal, és rengeteg tévhit volt a fejemben. Rengeteget kísérleteztem teljesen haszontalan és tényleg jó módszerekkel. A jobb oldali képen láthatod az eredményt.

Természetesen nagyon sok múlik azon, hogy milyen vastagságú a hajad és milyen a szerkezete. Más szóval, minden a génjeidtől függ. De abban biztos vagyok, hogy helyes megközelítéssel 3-4 hónap alatt látni fogod az eredményeket – hajtípustól függetlenül.

A mindennapos hajápolástól nem fog gyorsabban nőni a haj.

A hajápolás és a hajnövekedés között semmiféle összefüggés nincs. De a megfelelő hajápolással a már meglévő hajadat erőssé és széppé teheted. Megelőzheted vele a hajhullást is. Nincs különbség a méregdrága pakolások és a dédmamád által készített pakolások hatékonysága között. Szinte minden hajpakolásnak mindössze 2 funkciója van: tisztítás és a már meglévő haj védelme.

Mikor eldöntöttem, hogy megfelelő ápolással helyre fogom állítani a hajamat, meglepődtem, hogy valójában mennyire keveset tudunk a legegyszerűbb hajápolási szabályokról is.

A következőkben nem forradalmian új módszereket fogok mutatni, de a leírtakat összehasonlíthatod azzal, ahogyan te ápolod a hajad jelenleg. Be kell vallanom, én a legtöbbet korábban egyáltalán nem alkalmaztam.

 • Ne kínozd a hajad azzal, hogy naponta 100-szor átfésülöd. Ezzel sok kárt tehetsz benne. A legenda, hogy ez jót tesz a hajnak, az ősidőkből származik, mikor nem voltak hajápolási termékek, és az emberek azért fésülték állandóan a hajukat, mert így tisztították. Mintha a port sepernéd le a szőnyegről. De ha túl gyakran fésülöd, kárt tehetsz a haj szerkezetében. Csak akkor fésüld, amikor tényleg szükséges. A legjobb, ha hajmosás előtt egyszer megfésülködsz.
 • A víz meleg legyen, ne hideg és ne forró. Mindenki tudja, hogy a forró víztől a haj töredezni kezd. De sokan azt hiszik, hogy a hideg víztől visszanyeri a fényét. Trichológusok szerint a haj csupán egyetlen módon lehet fényes: ha kisimul a haj külső rétege. A hideg víznek viszont nincs semmiféle szuperereje, jobb, ha kondicionálót használsz helyette hajmosás után.

 • Mikor hajat mosol, sampont csak a fejbőrre és a hajtövekre vigyél fel. A haj hosszát ne mosd meg. Minél hosszabb a hajad, annál jobban fog gubancolódni, valamint a hajad hosszán a poron kívül semmi más szennyeződés nincs. Ezt pedig könnyen lemoshatod azzal a samponos vízzel, amit a hajtövekről leöblítesz.
 • A pakolást és kondicionálót ne vizes, hanem nedves hajra vidd fel. Mikor a sampont leöblíted a hajadról, finoman csavargasd ki belőle a vizet és óvatosan töröld meg törölközővel. De ne feledd, a vizes haj nagyon sérülékeny! Ha agyondörzsölöd, károsodni fog. De vizes hajban a hajápolók nem tudnak felszívódni.

A legtöbbször az ujjaimmal viszem fel a hajápolókat, bár sokan inkább az ecsetet javasolják. De megint csak azt tudom mondani, hogy a vizes haj sérülékeny, ezért jobb, ha a két kezedet használod.

 • Hogy zuhanyzás közben egy csomó hajad kihullik, az természetes. A hajszálak életciklusa több fázisból áll. A legutolsó ezek közül a telogén fázis. Ez 2-3 hónapig tart, utána pedig a haj kihullik. Azok a hajszálak, melyek zuhanyzás közben kihullanak, az újaknak adják át a helyüket. Átlagosan napi 100-150 szál hajunkat veszítjük el.

Az is természetes, hogy bizonyos évszakokban több hajad hullik ki. Ez általában ősszel történik meg, mikor a szervezet folyamatai újraindulnak. Ez természetes jelenség, 3 hónap alatt lezajlik.

 • Szokják mondani, hogy a mindennapos hajmosás nagyon káros a hajnak, hozzászokik és hamarabb lesz zsíros. Ennek semmi értelme. A hajad zsírosodási “menetrendjén” nem tudsz változtatni. A faggyútermelődést a hormonok és a testben zajló folyamatok szabályozzák.

Való igaz, hogy a túl gyakori hajmosás árt a hajnak és a fejbőrnek is, de csak akkor, ha a samponban agresszív összetevők vannak. A mai modern samponok már nem tartalmaznak ilyeneket, ezeket nyugodtan lehet mindennap használni.

Ha formázó termékeket is használsz, szennyezett környezetben élsz vagy sokszor viselsz sapkát, akkor érdemes mindennap, de legalább 3 naponta hajat mosnod. Máskülönben megbetegedhet a fejbőröd.

 • Ha vékony szálú a hajad, használd a hajbalzsamot spray formában. A problémás hajban ugyanis még a balzsam is gubancokat tud okozni.

Én sokáig nem használtam spray-ket, mert azt gondoltam, elnehezítik a hajamat. A gubancoktól az ujjaimmal, kefével, vízzel próbáltam megszabadulni. De mindig ugyanaz lett a vége: ollóval kellett kivágnom őket a hajamból. Ha még mindig azt hiszed, hogy a nem kiöblítendő hajbalzsamokra csak feleslegesen költenéd a pénzedet, tévedsz.

 • Számít, hogy milyen hajkefét használsz. Ha több különböző hajkefét nem tudsz venni, akkor szerezz be egy széles, természetes sörtéjű hajkefét, ezt mindennap használhatod.

Kísérleteztem házi és bolti termékekkel is.

Kezdetben a természetes készítmények óriási rajongója voltam. Mindent magam készítettem, volt ezer receptem, és boltban egyáltalán nem vásároltam semmilyen hajápoló terméket, mert azt hittem, azok károsak. De valójában az káros, ha magáról a problémáról fogalmad sincs.

A hajvégek a legszárazabbak és legtörékenyebbek. A fotón láthatod, hogyan néznek ki a házi készítésű szappantól.

Azt gondoltam, hogy a bolti samponok minden rossz okozói, ezért házilag készített szappannal vagy kátrányos szappannal, valamint a magam által összeállított samponnal mostam hajat. Ezek viszont nem tisztították meg a hajamat, sőt, még tönkre is tették.

Hogy egy szappan házi készítésű, az nem jelenti, hogy minőségi összetevőkből készül. Lehet, hogy a készítőjét egyáltalán nem érdekli, hogy biztonságos illatanyagot, festéket és más összetevőt használjon hozzájuk. A kátrányos szappant egyes betegségekre javasolják, mivel erősen szárító hatása van. El tudod képzelni, mit tett az én száraz, törékeny hajammal.

Magas alkáli-tartalma miatt az összes szappan szárítja a bőrt és a hajat, rontja az állapotát és tönkreteszi a haj szerkezetét. Az orvosok nem ajánlják, hogy ezeket használjuk a modern samponok helyett.

Hajpakolásokat is magam szoktam készíteni. De nem mondhatom, hogy jobbak voltak, mint a bolti termékek.

 • Jóval több idő kiöblíteni őket a hajból.
 • A természetes hatásukat túlbecsülik: még ha magad veszel meg hozzá minden összetevőt, akkor sem lehetsz benne biztos, hogy mindegyik a legjobb minőségű. Például kell hozzá tojás, zöldség, gyümölcs, de ezeket is a boltban veszem, hiszen nincs saját farmom.
 • Nem minden hajpakolás ártalmatlan. A hajszerkezeten sok múlik. Nekem vékony, gubancolódásra hajlamos a hajam, amit sosem tudtam rendesen kifésülni. Azok a pakolások, amik jók voltak a hajamnak, mégsem tettek csodát.

Miért tűnik úgy, hogy gyorsabban nő a hajunk, mikor pakolásokat használunk rá?

Mert a pakolásoktól a haj sokkal jobban néz ki. A hidratált haj fényes és sima.

Mikor levágod a hajvégeket, ugyanezt tapasztalod. Igazság szerint, mikor a hajvégek egyforma hosszúak és egyforma a struktúrájuk, akkor a haj egészségesebbnek tűnik. Ezért él még mindig az a mítosz, hogy ha rendszeresen vágjuk a hajvégeket, akkor gyorsabban nő a haj.

Persze, ez nem jelenti, hogy egyáltalán nem kell vágni a hajat. A haj teljes hosszával foglalkoznunk kell. Ráadásul a hajvégeknek több hidratálásra van szükségük, mint a hajtöveknek. A hajvégeket a hajnövekedés mértékétől függően 3-6 havonta érdemes levágni.

Az olajokkal legyél óvatos, mert ezek is lehetnek károsak. Ha van bármilyen betegséged (pl. korpa), az olajoktól csak rosszabb lesz a helyzet.

Ha a fejbőröd egészséges és csak hidratálni akarsz az olajokkal, az nem egy jó ötlet, mivel nagyon nehéz kiöblíteni őket a hajból. Én például csak szappannal tudom őket kiszedni a hajamból, az viszont nagyon káros, mint már tudjuk. Tiszta olajok helyett a szakértők szerint sokkal jobb, ha olyan termékeket használunk, melyek olajat tartalmaznak.

Azt még szeretném hozzátenni, hogy az aloe vera gél tökéletes a fejbőr táplálásához. Ezt megvásárolhatod és el is készítheted.

Tényleg károsak a modern bolti termékek?

Az összetevőik miatt hagytam abba a bolti termékek nagy részének használatát. Nem azért, mert szintetikus anyagok vannak bennük (mert ezek még a környezetbarát készítményekben is vannak), de vannak olyan összetevőik, melyek nem biztonságosak.

Nálam szabály, hogy ha egy terméket meg akarok venni, akkor először lefotózom az üzletben az összetevőinek listáját, majd minden egyes anyagnak utánanézek. Ha többségében nem szintetikus összetevőket tartalmaz és a benne lévő szintetikus összetevők ártalmatlanok, valamint semmilyen országban nincsenek betiltva, akkor megveszem a terméket. Ilyenkor általában az adott márka más termékeinek is utánanézek, és ha azoknak az összetevői is megbízhatók, akkor megbízom bennük.

A legfontosabb dolgok:

 • Mielőtt a hajnövesztéssel kezdenél foglalkozni, előbb tedd egészségessé a hajadat. Az állapotára mindvégig ügyelj.
 • Hogy gyorsabban nőjön a hajad vagy megszüntesd a fejbőr betegségét, fordulj trichológushoz. De lehet, hogy érdemes elmenned endokrinológushoz, pszichológushoz és dietetikushoz is. Trichológushoz viszont muszáj.
 • Nézz utána azoknak a hajápolási termékeknek, amiket használsz. Lehet, hogy érdemes lesz lecserélned őket jobb minőségű készítményekre.
 • Ásd bele magad a témába. A tudományos vélemények is folyton változnak, ezért légy körültekintő.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

1 hozzászólás

 1. Ez a cikk tele van hülyeségekkel.
  Egész életemben derékig érő hajam volt. A genetika megáldott azzal, hogy egy hajhagymából két szál hajam nött, ezért sok és sűrű volt mindig. Az egy vicc, hogy valaki nem tudja kifésülni a saját haját, csak ollóval levágni a gubancokat. Heti 1x-2x mostam hajat általában, balzsamot se nagyon tettem rá, nem volt jellemző a 70-es, 80-as években az ilyesmi. Melinda sampon volt, ami nagyon jó illatú volt. MInden évben tavasszal kb 15-20 centit vágtunk a végéből, többnyire a párom, engem fodrász sose látott. Sose festettem be, nem is szőkítettem, láttam épp eleget a a fakó sárga szalma hajú festett szőkéket a szétmart hajukkal. Ijesztően randa volt, én inkább nem tettem tönkre a gyönyörű fényes, hosszú hajamat. 60 múltam, ma is hosszú a hajam, de már csak a lapockámig ér és kontyba tűzve hordom. Nem kell minden vacakot a hajra kenni, amivel tönkre teszik a nők a hajukat. Egyetlen igazán jó tanács: érdemes ricinus hajpakolást csinálni, mert nagyon meggyorsítja a haj növekedését. Patikában lehet kapni. Hajtövekre fel kell kenni, bemasszírozni és egy éjszakát így aludni. Zacskót rá, törölközővel betekerni, reggel hajmosás. Szempillára is kenheted, szép hosszú szempillád lesz tőle.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét