A megfázás talán legidegesítőbb tünete az orrdugulás. Ezért kell visszavágnod és nem hagynod, hogy átvegye az irányítást az életed felett. Vannak egyszerű módszerek a közérzet javítására anélkül, hogy gyógyszert kellene szedned.
A következő 5 módszer tudományosan is alátámasztott, természetes módja az orrdugulás kezelésének.

1. Aludj az oldaladon.

Ha az orr eldugul, az azt jelenti, hogy rengeteg váladék van az orrüregben, ami megakadályozza a normál légzést. Fontos, hogy éjjel a fejed megemelve legyen, használj ehhez egy plusz párnát. Próbálj az oldaladra fordulva aludni, mivel ezzel segítheted a dugulás megszűnését. Az orrnak sokkal nagyobb esélye lesz arra, hogy éjjel kicsöpögje magát, ahelyett, hogy még több nyálka képződne.

2. Hidratálj forró levessel és teával.

A forró folyadék fogyasztása nemcsak a megfázásból való gyorsabb kigyógyulást segíti elő, de a közérzetet is nagyban javítja. A kutatók arra jöttek rá, hogy azok, akik meg vannak fázva és szobahőmérsékletű folyadék helyett forró folyadékot fogyasztanak, sokkal jobban érzik magukat. A kamilla tea, a zöld tea, a csirkehúsleves és a citromos forró víz mézzel nyugtatólag hat ilyenkor. Nagyon fontos a forró folyadék által keltett placebo hatás, amitől jobban és megkönnyebbülve érzed magad.

3. Használj meleg borogatást az orrüregre.

A meleg borogatás azért működik, mert csökkenti a gyulladást az orrüregben, és megnyitja az elzáródott légutakat. Fogj egy tiszta ruhát, mártsd meleg (de nem forró) vízbe, és tedd az orrod felső részére valamint a homlokodra. A borogatás melege csillapítja a gyulladást és megkönnyíti a légzést. Túl sokáig ne hagyd fent, mert megégetheted a bőrödet.

4. Öblítsd ki az orrod orrmosóval.

Talán nem ez lesz a legkellemesebb dolog, de bizonyítottan hatékony az orrüreg kitisztításában. Állj a mosdó fölé, és az orrmosó csövét tedd az orrlyukadba. A víz bejut az orrba, és a másik orrlyukon keresztül távozik. Mindkét orrlyuknál 1-1 percig használd az orrmosót.

Bármilyen vizet használhatsz hozzá, de a legjobb a steril vagy desztillált víz, nem pedig a csapvíz, ami tele lehet szennyeződésekkel.

5. Vegyél párásítót.

A hideg, száraz levegő, ami általában a házban van, még tovább rontja az orrdugulást. Itt jön képbe a párásító, ami biztosítja a szükséges páratartalmat a szobában. Éjjel és nappal is használhatod, de a leghasznosabb akkor, mikor alszol, mivel segít jobban pihenni és jobban érezni magad. Mellékhatása nincs, viszont nagyon gyorsan rendbe teszi az eldugult orrot.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét